En Sıcak Konular

'GAP'la beraber refahın kapısı açılacak

23 Haziran 2008 13:04 tsi
'Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 2008 yılı toplam ihracat hedefi olan 125 milyar doların, 122 milyar dolarlık kısmını yılın ilk yarısında yakaladıklarını söyledi.

Çağlayan, Adıyaman'da bazı toplantı ve açılışlara katıldıktan sonra helikopterle Şanlıurfa'ya geldi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanlığında gerçekleştirilen ''İstişare ve Değerlendirme'' toplantısına katılan Çağlayan, Cumhuriyet tarihinde son derece öneme sahip yeni bir sanayi stratejisi ve sanayi envanteri oluşturmak için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Bu kapsamda şuana kadar Şanlıurfa'nın da aralarında bulunduğu 21 ilde toplantılar düzenleyerek, kentlerin idarecileri, sanayici ve esnafla bir araya gelerek temel sorunları belirlemeye çalıştıklarını dile getiren Çağlayan, ''Daha önce bir sanayi stratejisi yoktu, sanayi envanteri de yoktu, yıllardır uygulanan bir teşvik politikası vardı'' dedi.

Türkiye'nin son 5 yılda değişen ekonomik çehresini ve yeni döneme adaptasyonunu sağlamaya yönelik çabalarının olduğunu, bununla birlikte rekabetin şartlarının, iş yapma biçimi ve alışkanlığının hızla değiştiğine işaret eden Çağlayan, ekonomik ve ciddi anlamda dinamik bir yapı ve değişimin içinde olunduğunu vurguladı.

5 yıl öncesine kadar Türkiye'nin yıllık 230 milyar dolar tutarında Gayri Safi Milli Hasılaya (GSMH) sahip olan bir ülke olduğunu, arka arkaya yapılan ekonomik reformlarla elde edilen büyüme sayesinde GSMH'nın 659 milyar dolara yükseldiğini anlatan Çağlayan, şunları söyledi:

''Bu reformlar sayesinde kişi başına milli gelir 9 bin 300 dolar seviyesine çıktı. Türkiye, dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın en büyük 6. ekonomisine kavuşmuş oldu. 5 yıl öncesine kadar toplam ihracat 36 milyar dolardı. Bugün 122 milyar dolarlık ihracat yapabilen bir ülke olduk. 2008 yılı toplam ihracat hedefimiz olan 125 milyar doların, 122 milyar dolarlık kısmını yılın ilk yarısında yakaladık. Artık ihracatın şekli ve sistemi de değiyor. İhracatın yüzde 90'ını sanayi mamulleri oluşturuyor. Bunların önemli bir kısmını ise ileri teknolojiye sahip sanayi mamulleri.''

OTOMOTİV SANAYİNİN HEDEFİ

Zafer Çağlayan, dünyadaki her bin aracın 15'nin Türkiye'de üretildiğini belirterek, ''Türkiye'deki otomotiv üreticilerinin hedefi 1 milyon 300 bin araç üretmek ve bunun 1 milyonunu ihraç etmektir'' dedi.

Bunun yanı sıra Türkiye'nin gemi ihracat sanayisi bakımından dünyada 6. sırada bulunduğunu aktaran Çağlayan, Avrupa'daki her iki televizyon üretimden birinin de ülkemizde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Türkiye'nin ekonomik performansının iyi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ülkeyi il, sektör ve firma bazında taradıklarını ve sanayi envanteri oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye'de 2 milyona yakın KOBİ, 270 bin adet sanayi işletmesi bulunduğunu bildiren Çağlayan, ''Ama sadece 75 bin sanayi işletmesinin verilerine sahibiz. Tüm işletmelerin ne ürettiği, hangi ham maddeyi kullandığı enerji ve yakıt kullanımı, istihdam durumu ve SSK prim ödemeleri, verimlilik ve borç analizlerini yapacağız.

Geçmiş yıllarda bunun önemi anlaşılamamıştı. Türkiye önümüzdeki dönemde nasıl ve nerede bir sanayi stratejisi ve politikası izleyecek? Yatırımın katma değeri ne olacak. Üretim açısından hangi sektörleri destekleyeceğiz onun çalışmasını yapacağız. Yıl sonuna kadar yapılan çalışmayla beraber devrim mahiyetinde sektörel, bölgesel ve proje bazlı yeni bir teşvik sistemi oluşturacağız'' diye konuştu.

''AVRUPA VE AVRASYA'NIN ÜRETİM ÜSSÜ''

Bakan Çağlayan, Türkiye'de geçen yıl 1 milyon 570 bin gelir vergisi, 530 bin kurumlar vergisi mükellefi olmak üzere toplam 2 milyon 100 bin vergi mükellefiyle 1,7 trilyon YTL net satış hasılatına ulaştığını kaydetti.

Türkiye'deki toplam 2 milyon 100 bin vergi mükellefi içinde bin 541 şirketin 1,7 trilyon YTL net satışın içinde elde edilen toplam karın yüzde 52'sini gerçekleştirdiğini belirten Çağlayan, ''Şimdi sektörleri tek tek tarıyoruz. Hangisinde karlılık ve verim fazla onu belirlemeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

Türkiye'nin bölgesinde çok önemli bir üs olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, ''Türkiye yakın gelecekte Avrupa ve Avrasya'nın üretim üssü olacaktır'' dedi.

Avrupa'nın artık üretim odaklı olmaktan süratle uzaklaştığını, rekabetin Uzak Doğu'ya kaydığını aktaran Çağlayan, Türkiye'nin bu ortamda doğu ile batı arasında çok önemli geçiş ve enerji koridoru olduğunu hatırlattı.

GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, GAP'la beraber bölgeye, Türkiye'ye ve dünyaya refahın kapısının açılacağını vurguladı.

Bazı çevrelerin ''GAP'ın anlamını'' anlamaktan uzak, sırf muhalefet yapmak adına hareket ettiğini savunan Çağlayan, GAP'ın öneminin Şanlıurfa eksenli olarak tüm Türkiye'de çok net hissedileceğini ifade etti.

''GAP'la beraber bölgeye, Türkiye'ye ve dünyaya refahın kapısı açılacak'' diyen Çağlayan, dünya genelinde son dönemlerde enerji ve gıda ihtiyacı nedeniyle enflasyonun yükseldiğini hatırlattı.

Bu etkinin Türkiye'de de hissedildiğini anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

''GAP'la beraber alt ve üst yapı, mesleki eğitim, sulanabilir arazi gibi projeler yapılırken özellikle Urfa gibi yerlerde cazibe merkezleri oluşturulacak. Buradaki illere ciddi yatırım ve kalkınma olacak. Bu bir hayal projesi değildir. Bu projenin ne zaman, hangi kaynaklarla bitirileceği bellidir. 27 katrilyonluk bütçeye sahiptir ve uygulamaya geçmiştir.

Bölgenin özellikle eğitim ve sanayi alt yapısının güçlendirilmesine çalışıyoruz. Bu projelerle Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Konya Ovası, dünyanın gıda ve tahıl ambarı olacak. Bizim ülkemize de dışardan çok önemli tarımsal projeler ve yatırımlar gelecek. Bunlar Türkiye'nin ekonomisinin dünyada ilk 10'a girmesini sağlayacak. Bugün siyasi belirsizlik ve hukuki süreç ister istemez insanların yatırım kararlarını etkiliyor. Ama bu belirsizlik ortadan kalktıktan sonra yatırımlar hızlanacak.''

Toplantıya Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ŞUTSO Başkanı İsmail Demirkol ile meslek odaları temsilcileri ve esnaf ve sanayiciler katıldı.

8 sütun



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,240 µs