En Sıcak Konular

Fransa aradığı desteği bulamadı!

23 Haziran 2008 09:52 tsi
Fransa aradığı desteği bulamadı! Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliğinin referanduma sunulması şartının anayasada kalması için uğraşan cephe, aradığı desteği bulamadı.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) dahil siyasî parti grupları, bu akşam ya da yarın senato genel kuruluna gelmesi beklenen Türkiye maddesine karşı değişiklik önergesi verdi. Sadece Komünist Parti, referandum şartının şu an anayasadaki mevcut haliyle kalmasını savunuyor. Fakat, Komünist senatörlerin kararı şekillendirme güçleri yok. Dolayısıyla senatonun, 3 Haziran'da Milli Meclis'te kabul edilen Türkiye maddesini anayasa paketinden çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor. Nüfusu AB nüfusunun yüzde 5'inden fazla olan ülkeler için otomatik olarak referandum yapılmasını öngören madde, UMP'nin Ermeni asıllı lideri Patrik Deveciyan öncülüğündeki 36 milletvekili tarafından meclise sunulmuştu.

Önerge Milli Meclis'te görüşülürken, hem hükümet hem de UMP grubu destek vermişti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de onay verdiği medyaya yansımıştı. Fakat senatoda işler tersine dönmüş gözüküyor. İlk darbe, çoğunluğun UMP'ye ait olduğu senatonun kanun ve dış ilişkiler komisyonlarından geldi. İki komisyon da düzenlemenin anayasa değişikliği paketinden çıkarılması kararı aldı. Ardından, senato genel kuruluna konuşan Başbakan François Fillon, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de senatörler gibi düşündüğünü bildirerek Türkiye ile ilgili özel bir düzenlemenin anayasaya konulmasına karşı çıktı. Bu durum, iktidardaki sağcı UMP'yi ikiye bölerken aynı zamanda anayasa paketini geçirmek için bir tek oya dahi muhtaç olan Sarkozy yönetimini zor durumda bıraktı.

Sarkozy'yi oyla tehdit ettiler

Türkiye karşıtı cephe, Sarkozy ve hükümeti oy vermeme şantajıyla tehdit ediyor. Kurumların işleyişinde köklü reformlar öngören, Türkiye maddesinin bulunduğu anayasa paketinin kabulü için Fransız Parlamentosu'nun beşte üçünün oyu gerekiyor. Bu çoğunluğu tek başına sağlayamayan UMP, muhalefet partilerinden vekillerin de oyuna ihtiyaç duyuyor. Türkiye önergesinin baş mimarı UMP üyesi Richard Mallie, senato komisyonları düzenlemeyi silince sert bir açıklama yaparak bu durumda paket için oy kullanmayacaklarını ilan etti. Öte yandan, Mallie öncülüğünde bir delegasyonun, paket meclise gelmeden önce Elysee Sarayı'na çıkarak Sarkozy ile görüştükleri ve yine bu şekilde şantaj yaparak desteğini aldıkları ifade ediliyor. Bu doğrultuda da, hükümet önergeyi mecliste desteklemişti.

Sarkozy ve hükümet, reform paketinin geleceği için bir şekilde bu cepheyi ikna etmek zorunda. Bu grup, paket meclise geri geldiğinde aynı maddeyi tekrar sunarak ya da paketin nihai olarak oylanacağı senato-meclis ortak oturumunu protesto ederek Sarkozy yönetimini zor durumda bırakabilir. Paketin, 21 Temmuz'daki ortak oturuma gelebilmesi için senato ve meclisin aynı metin üzerinde uzlaşmaya varması gerekiyor. Anayasaya Türkiye ile ilgili bir madde konulmasını istemeyen çoğunluğun, -Elysee Sarayı, hükümet, senato, Sosyalist Parti- iki argümanı bulunuyor: Anayasada Türkiye'yi hedef almanın ikili ilişkileri ciddi biçimde sıkıntıya sokacağı ve anamuhalefetteki Sosyalist Parti'nin girişimiyle Milli Meclis'te pakete sokulan yeni referandum düzenlemesi. Buna göre, parlamentonun beşte biri, seçmenlerin onda birinin imzasını alarak herhangi bir konuda referanduma gitmeyi isteyebilecek. Oysa şimdiye kadar ancak cumhurbaşkanı bir konuyu referanduma götürebiliyordu. Sarkozy yönetimi, Türkiye için referandum isteyen UMP'li cepheyi bu madde ile ikna etmeye çalışıyor.

Daima İsrail'in dostu oldum ve olacağım

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, üç gün sürecek tarihî İsrail ziyaretine, Tel Aviv yönetimine güçlü destek vererek başladı. 12 yıl aradan sonra bu ülkeye resmî ziyaret gerçekleştiren ilk Fransa cumhurbaşkanı olan Sarkozy, Ben Gurion Havalimanı'nda düzenlenen devlet töreninde kendisini İsrail'in dostu olarak gördüğünü belirtti ve "Daima İsrail'in dostu oldum ve olacağım." diye konuştu. Filistinlilerle İsrail arasında yürütülen barış görüşmeleri konusunda da umutlu konuşarak, bir barış anlaşmasının hemen "yarın" mümkün olabileceğini söyledi. Sarkozy'ye İsrail ziyaretinde eşi Carla Bruni Sarkozy ile birlikte Fransa'daki Yahudi toplumu temsilcileri, gazetecilerin yanı sıra ülkenin en büyük ve önde gelen sanayicilerinden oluşan 100 dolayında bir işadamı grubu eşlik ediyor

AA



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,406 µs