En Sıcak Konular

Tüm dünyanın gözü GAP'ta

22 Haziran 2008 19:42 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ''GAP'a yapılan yatırımın, Türkiye'nin geleceğine yapılan yatırım'' olduğunu söyledi.

Çağlayan, Şanlıurfa Genç İşadamları Derneğince Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıya katıldıktan sonra Ticaret Borsası Başkanlığını ziyaret etti.

Ticaret Borsası üyelerinin sorunlarını dinleyen Çağlayan, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, GAP'ın merkezi durumundaki Şanlıurfa'nın, ''GAP Eylem Planı''nda ayrı bir yeri bulunduğunu ifade etti.

AK Parti iktidarlarında ortaya konulan bütün hedef ve programların tek tek gerçekleştiğini belirten Çağlayan, ''GAP Eylem Planı'' için yapılan hazırlık çalışmalarında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in, 9 ili tek tek dolaşarak, planının alt yapısını oluşturduğunu kaydetti.

GAP'ın tamamlanması için gerekli olan 27 milyar YTL'nin nereden ve hangi şekilde karşılanacağının belli olduğunu vurgulayan Çağlayan, şöyle konuştu:

''GAP'a yapılan yatırım, Türkiye'nin geleceğine yapılan yatırımdır. Dolayısıyla bu noktada dünyanın geleceğine yapılan yatırımdan söz ediyoruz. Tüm dünyanın gözü bu projenin üzerinde. Önümüzdeki yıldan itibaren sonuçlar alınmaya başlanacak. Her zaman söylüyoruz GAP, sadece tarıma ve hayvancılığa dayalı bir proje değil. Projenin, sosyal yönü, eğitim, sanayi ve ticaret boyutu da var. Zaman zaman bazı tenkitler yapıldı, 'popülist politikalar yapıldı' denildi. GAP'la ilgili politikalarda bize 'popülizm yaptı' diyene ben de 'kendileri popülizm yaptı' derim. Bu proje, sadece bölgesel bir proje değildir. GAP, dünyanın barış projesidir. Türkiye'nin dünya üzerinde ve bölgesinde çok önemli bir yere geleceği stratejik bir projedir.''

-MAZOT DESTEĞİ-

Zafer Çağlayan, bir üyenin demir ve çimento fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi konusunda yürütülen çalışmaları sorması üzerine, ''Demir çelik fiyatlarının artışında Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin hiç bir sorumluluğu söz konusu değildir. Temel sorun dünya genelindeki girdi fiyatlarının artmasıdır'' dedi.

Demir ve çelik üretiminde iki yöntem bulunduğunu, bunlardan birinin cevher, diğerinin hurdadan üretim olduğunu anlatan Çağlayan, üretimde hurda girdisinin yüzde 70, cevher girdisinin ise yüzde 60 oranında arttığını, tüm dünyadaki artış oranının yüzde 70'i bulduğunu ifade etti.

Dünya metal borsalarında meydana gelen artışın Türkiye'de de fiyatlara yansıdığını dile getiren Çağlayan, ''Dünya'nın bütün ülkelerinde fiyatlar artmıştır. Bunu sayın Başbakan ile zaman zaman yurt dışına yaptığımız ziyaretlerde de gördük. Ancak demir çelik fiyatlarındaki artışla ilgili Bakanlığımı ilgilendiren konu, Rekabet Kurumunun çalışmalarıyla sınırlıdır. İlgili kuruluşa fiyatlardaki artışın Türkiye'de spekülasyon oluşturup oluşturmadığı konusunda araştırma yapmaları konusunda talimat verdim. Yapılan incelemede ciddi anlamda haksız rekabetin olmadığı belirlendi'' şeklinde konuştu.

Çağlayan'a buradaki konuşmasının ardından Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Binici tarafından tespih ve kilim hediye edildi.

-ESNAF ODASININ YENİ BİNASINI AÇTI-

Zafer Çağlayan, Ticaret Borsası'ndaki temaslarının ardından Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığınca yaptırılan hizmet binasının açılışına katıldı.

Çağlayan, burada yaptığı konuşmada da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Bu ülkede taş üstüne taş koyanın başımızın üzerinde yeri var'' sözünü hatırlatarak, esnafa hizmet etmenin bir ibadet olduğunu söyledi.

AK Parti iktidarlarının esnafa büyük önem verdiğini belirten Çağlayan, esnafın 5 yıl öncesine kadar Halk Bankasından yalnızca 5 bin YTL'lik esnaf kredisi kullanabildiğini hatırlattı. En fazla 50 bin esnafın kullanabildiği krediden faydalananların yüzde 50 oranında faiz ödemek durumunda kaldığını dile getiren Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bu kredi miktarı 35 - 50 bin YTL'ye yükseldi. Devlet yüzde 22.5'le borçlanırken, esnaf ve sanatkarlara yüzde 13'lük faiz oranıyla kredi verildi. Daha önce 50 bin esnafın faydalanabildiği krediden bugün 756 bin esnaf faydalanıyor. Yine 5 yıl öncesine kadar esnafın aldığı toplam kredi tutarı 140 milyon YTL'yi geçmezken bugün bu rakam 2,9 milyar YTL'dir. İşte AK Parti'nin esnafa verdiği önem budur.''

Bakan Çağlayan, konuşmasının son bölümünde hükümetin yürüttüğü sosyal reformlara da değindi. Bu kapsamda esnafın BAĞ-KUR borçlarını yeniden yapılandırdıklarını ve bir ay içerisinde borcun ödenmesi halinde faizin yüzde 85'inin ortadan kaldırıldığını aktaran Çağlayan, esnafın emeklilikle ilgili durumunun iyileştirilmesi konusunda kararlar aldıklarını kaydetti.

Uygulamaya, ''basamak sistemini'' kaldırarak başladıklarına dikkati çeken Çağlayan, aynı zamanda BAĞ-KUR'luların sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde faydalanmasını sağladıklarını ifade etti.

-ESNAFA KOSGEB DESTEKLİ KREDİ-

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, esnafa ilerleyen günlerde bazı müjdeler vereceklerini söyledi.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), bütün imkanlarını esnaf ve sanatkar kesiminin hizmetine açacaklarını dile getiren Çağlayan, ''KOSGEB'in imkanlarından esnaf kardeşim de faydalanacak. Yapılan düzenlemeyle hizmet sektöründe olanların öyle veya böyle faydalanacağı bir sistem kuruyoruz'' dedi.

Türkiye'de ekonomik seviyenin artmasına paralel sıfır otomobil satışlarının arttığını ve tüketiciye ücretsiz bakım hizmetlerinin sunulduğunu anlatan Çağlayan, bu nedenle zor durumda kalan otomobil tamircilerine, KOSGEB'in desteğiyle eğitimler vereceklerini ayrıca, bu kişilere bir kısmı hibe bir kısmı da düşük faizli kredi kullandıracaklarını söyledi.

Konuşmanın ardından Bakan Çağlayan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Vali Yusuf Yavaşcan ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği yeni binasının açılışını yaptı.
 
zaman



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,966 µs