En Sıcak Konular

Erivan'da muhalefet yine meydana indi!

22 Haziran 2008 12:54 tsi
Erivan'da muhalefet yine meydana indi! Ermenistan'da 10 kişinin öldüğü 2 Mart'taki kanlı protesto gösterilerinden sonra Levon Ter-Petrosyan liderliğindeki muhalefet, ilk kez meydanlara indi.

Polis rakamlarına göre on binden fazla, kimi gözlemcilere göre ise 50 bini bulan büyük bir kalabalık, önceki gün Matenadaran kütüphanesinin önünde toplandı. Öfkeli kalabalık liderleri Ter-Petrosyan'ın konuşmasını sık sık bölerek "Ter-Petrosyan başkan" sloganı attı. Gösterilere 'Ulusal Hareket' lideri Levon Zurabyan da katıldı.

Gösterilerin yasal olmadığını ilan eden polis, büyük önlemler aldı. Kalabalığın merkezde bulunan Özgürlük Meydanı'na ulaşmamaları için Çevik Kuvvet polisleri tüm yolları kapattı. Protestocular, özellikle 2 Mart'tan bu yana hapiste tutulan muhalefet temsilcilerinin salıverilmesini ve olağanüstü halle sınırlanan bir kısım özgürlüklerin iade edilmesini istedi. 19 Şubat'ta gerçekleşen başkanlık seçimlerinde yüzde 53 oyla ilk turda başkan seçilen Serj Sarkisyan'ın başkanlığını kabul etmeyen muhalefet, sokak gösterilerine başlamıştı. Ter-Petrosyan seçimlerde hile yapıldığı gerekçesi ile seçimlerin yenilenmesini talep etmişti. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan muhalefetin dağılmaması ve polisle çıkan çatışma sonunda on kişinin ölmesi üzerine olağanüstü hal ilan etmişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da seçimlerle ilgili yaptığı değerlendirmede birçok ihlalin olduğunu, ancak bunun seçim sonuçlarını etkileyecek düzeyde olmadığını açıklamıştı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi de 2 Mart olaylarından sonra bölgeye bir heyet göndererek incelemede bulundu. Olaylar sonrasında hapse atılan muhalefet yanlısı bürokrat, milletvekili ve göstericilerin bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi son olarak 20 Haziran'daki açıklamasında taleplerinin karşılanmaması durumunda Ermenistan delegasyonunun oy haklarının askıya alınacağı uyarısında bulundu.

Cihan
 
 



Bu haber 242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,929 µs