En Sıcak Konular

4 ayaklı senaryo sırt üstü düşer mi?

21 Haziran 2008 21:26 tsi
4 ayaklı senaryo sırt üstü düşer mi? Derviş’in temasları siyaseti hareketlendirdi. TUSİAD toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Gül ile de 1 saat 20 dakika baş başa görüştü. Eski Başbakan Yılmaz, Devlet eski Bakanı Şener’in yanı sıra TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “merkez parti

Siyasi kulislerde AKP’nin kapatılması durumunda erken genel seçime gitme olasılığına kesin gözüyle bakılırken, partinin bölüneceği beklentisi de artıyor. 22 Temmuz’da aldığı oya karşın AKP’nin “merkez partisi” olamadığı ve muhalefet partilerinin de seçenek olmaktan çıktığı iddiasıyla siyasette yeni hareketlenmeler yaşanıyor.Türk siyasi hayatının yakından tanıdığı isimler, dışarıda kalanları da içine alacak yeni bir merkez oluşumu arayışlarını sürdürüyor. Bu çerçevede Ankara’da yeni senaryolar konuşuluyor.  Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Devlet eski Bakanı Abdüllatif Şener’in yanı sıra TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun adı da “Yeni Merkez Parti” için anılıyor. TUSİAD toplantısı ile bütün dikkatlerin çevrildiği eski CHP’li Kemal Derviş ise, aktif siyaseti düşünmediğini açıklasa da senaryolarda ilk sırada...

ÇANKAYA’DA BAŞBAŞA BİR SAAT

Derviş’in yöneticilerinden övgüler aldığı, TUSİAD toplantısının ardından, Ankara’ya geletek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de bir saat 20 dakika süreyle baş başa görüşmesi dikkat çekti. Derviş, DSP-MHP-ANAP koalisyonu sırasında, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in teklifi üzerine Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ederek ABD’den Türkiye’ye gelmiş, “Ekonomiden sorumlu bakan” olarak göreve başlamıştı. Derviş, bir süre sonra DSP’den istifa eden İsmail Cem ve Hüsamettin Özkan ile YTP hareketini başlatmış; ancak seçim öncesi bu hareketten ayrılarak CHP’ye geçmişti. CHP milletvekili olan Derviş, BM Kalkınma Programı Başkanlığı görevini kabul ederek milletvekilliğinden istifa etmişti.

Ankara kulislerini hareketlendiren görüşmeler ve senaryolar AKP’nin kapatılacağı ya da Başbakan Erdoğan’a siyaset yasağı geleceği ihtimali üzerine kuruluyor. Senaryoların içinde Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, AKP eski milletvekili Turhan Çömez ve Yurt Partisi Genel Başkanı Sadetin Tantan gibi isimler de geçiyor. Kulislerde ise şu alternatifler üzerinde duruluyor:

JAPON MODELİ : Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmanın ardından ilk kez net olarak yeni oluşum önerisini tartışmaya açtı. Yılmaz, Anayasa Mahkemesi’nde dava sürecinin hızlanacağı beklentisinin ardından merkez sağı toplayacağı mesajı verdi.  Kurucusu olduğu ANAP ile yollarını ayıran Yılmaz, Japon Liberal Demokrat Parti modeli önerisini ortaya attı. Yılmaz’ın sözünü ettiği “Japon modeli” bu ülkedeki liberal parti ile demokrat partinin sosyalistlere karşı birleşmesiyle kurulmuştu. İşadamları, bürokratlar, işçi, memur, bütün kesimlerin temsil edildiği sistemde genel başkanlık için 2 yılda bir seçim yapılıyor.

ŞENER’İN MAYASI: Milli görüş tabanından gelen, ancak 22 Temmuz öncesinde Başbakan Erdoğan ile yollarını ayıran eski Devlet Bakanı Abdüllatif Şener de yeni oluşum girişimleri için yurt genelinde “nabız” turları yapıyor. AKP’li eski Bursa milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır’la da görüşmeler yapan Şener, AKP MKYK’daki görevini de sürdürüyor, ancak beklenti içinde olanlara “Beni izlemeye devam edin” diyerek siyasi mesajları gönderiyor.

HİSARCIKLIOĞLU BEKLİYOR: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun adı da son dönemde ya Abdüllatif Şener ile beraber hareket edeceği, ya da bizzat kendisinin yeni oluşumu başlatacağı kulislerde dile getiriliyor. Kulislerdeki son senaryoya göre Hisarcıklıoğlu, Şener ile birlikte hareket etme kararı alması halinde Devlet eski Bakanı Şener AKP seçmenine CHP ile bağlarını koparan Mustafa Sarıgül ise sol kamuoyuna mesaj gönderecek. Böylece hem sağdan, hem soldan gelecek bazı isimlerle “merkez parti” oluşacak. Hisarcıklıoğlu’nun oluşum çabası adı daha önce de kulislerde geçmiş, ancak Başbakan Erdoğan isim vermeden TOBB Başkanı’nı uyarmıştı.

DERVİŞ “YOK” DİYOR AMA:

TÜSİAD’ın toplantısı için Türkiye’ye gelmesiyle birlikte, Kemal Derviş’in siyasete dönüş yapmak istediğine ilişkin senaryolar da arttı. Türkiye'yi yaşadığı en büyük ekonomik krizden çıkaracak ekonomik programı hayata geçiren isim olan Derviş, siyasete girmeyi düşünmediğini açıkladı. Buna rağmen, Derviş’in yeniden siyasette olmasını isteyenler bulunuyor. CHP’de aradığını bulamayan veya CHP yörüngesinden ayrılan bazı isimler ilerleyen süreçte Derviş ile birlikte hareket etme noktasına gelebilir.

CHP VE AKP DE DURUM

CHP’de de Deniz Baykal’a karşı kurultay yarışına girişen Eşref Erdem, Engin Altay ve Atilla Kart’ın oluşturduğu Umut Oran ekibi, yeni oluşumlara sıcak bakıyor. Eski bakanlardan Derviş’e yakınlığı ile bilinen Fikret Ünlü ve Abdülkadir Ateş gibi isimler de nabız yokluyor.

AKP ise eski milletvekilleri Nevzat Yalçıntaş, Eyüp Sanay, Azmi Ateş, İmdat Sütlüoğlu, Ertuğrul Yalçınbayır, Musa Uzunkaya ve Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan’ın da bulunduğu isimler, bir araya gelerek siyasette durum değerlendirmesi yaptılar.  Turhan Çömez de yeni bir oluşumda etkin olması beklenen isimler arasında saylıyor.

gazeteport



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,248 µs