Merak etmeyin'! | " /> Merak etmeyin'! | "/>

En Sıcak Konular

Sami Selçuk: 'Merak etmeyin'!

21 Haziran 2008 20:16 tsi
Sami Selçuk: 'Merak etmeyin'! Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Genelkurmay Başkanlığı'nın yargıya müdahale ettiği yönündeki iddialarla ilgili olarak "sakin" konuştu. 12 Eylül hukukunun sıfırlanması gerektiğini belirti ve bakın neyin merak edilmemesini söyledi.

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Memur-Sen İzmir İl Başkanlığı, Tarımsal Kalkınma Vakfı ve Kemalpaşa Belediyesi işbirliğinde düzenlenen "Türkiye ve Demokrasi" konulu söyleşiye katıldı. Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Selçuk, basına yansıyan Genelkurmay Başkanlığı'nın yargıya müdahale ettiğine yönelik iddiaları değerlendirdi. Bu tip sorunların her zaman yaşanabileceğini ifade eden Selçuk, "Bu sorunlar her zaman olmuştur. Her kuruluş kendine göre girişimlerde bulunuyor. Yargı bu olayların dışında kalmayı başarıyorsa merak etmeyin" diye konuştu.

Sivil anayasa konusunda da açıklamalarda bulunan Selçuk, 1982 Anayasası'nın öz ve biçim açısından meşruluğunu kaybettiğini savundu. Türkiye'de bir Kurucu Meclis kurularak, yeni anayasa çıkarılması gerektiğini söyleyen Selçuk, "1982 Anayasası öz ve biçim açısından meşruluğunu yitirmiştir. Öz açısından bu anayasanın demokrasiyi gerçekleştiremeyeceği belli olmuştur. Çünkü bu anayasaya 12 Eylül ruhu sinmiştir. 1982 Anayasası'nı onaylayan kimse kalmamıştır. 12 Eylül hukukunu Türkiye sıfırlamak zorundadır.

Toplumun her kesiminin temsil edildiği, geniş katılımlı bir kurucu meclis kurulmalı. Bu meclis bir anayasa hazırlamalı ve bunu halkın onayına sunmalıdır. Bunu yaptıkları zaman 'Biz kendimiz için değil, sizin için bir anayasa yapıyoruz' imajı da çizmiş olurlar" dedi.

Siyasi Partiler Kanunu'na yönelik düzenlemeler yapılması gerektiğini savunan Selçuk, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına yüklenilmemesi gerektiğini söyledi. AK Parti'nin kapatma davasında da dile getirilen "odak olma" kavramına değinen, "Odak olma nedir? Yoğunluğun ölçütü nedir? Kavramın kendisi tarife muhtaçtır. Hukuk ve mantık saptırmasıdır. Savcı kuşku noktasına gelince davayı açmak zorundadır. Bu yasalar olduğu sürece savcı davayı açar. Asıl sorun Türkiye'de sağlıklı adalet sisteminin olmaması.

"Yasaların değişmesi lazım"

Türkiye'de herkesin Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararları ve bununla birlikte erkler ayrılığı ilkesini tartışır konuma geldiğini belirten Selçuk, bu durumun farkına varılmayan önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Toplumda hukuk bilincinin oluşmasının şart olduğunu ifade eden Selçuk, "Mahkeme ile ilgili herkes yorum yaparsa, hukuk bilinci oluşamaz. Yargıçları rahat bırakın. Önce karar çıksın. Ne karar çıkarsa çıksın belli bir kesim karar için 'belliydi zaten' diyecek nasıl olsa" diye konuştu.

Türkiye'nin demokrasiden vazgeçmesi gibi bir lüksünün bulunmadığını ifade eden Selçuk, herkesin demokrasiye sahip çıkması gerektiğini söyledi. Türkiye'de tam anlamıyla demokrasinin işlemediğini savunan Selçuk, "Türkiye'de demokrasi göstermelik bir aşamada. Türkiye AB'ye girmek istiyorsa demokrasiyi öngören kuralları uygulamalıdır. İyi tek parti iktidarı geldi de AB yolunda 2004 yılına kadar ciddi adımlar atıldı. Türkiye'nin kendini derleyip toplaması gerekiyor. Avrupa ile hukuk açısından aynı düzeye gelmek gerekir" şeklinde konuştu.

 

haberler



Bu haber 1,064 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,609 µs