En Sıcak Konular

Sarkozy aynı havada

21 Haziran 2008 15:46 tsi
Sarkozy aynı havada AB’nin Lizbon Anlaşması’nın tıkanmasını fırsat bilen Sarkozy, ‘Genişleme dursun’ önerisi yaptı. Merkel ile Juncker, ‘Hemfikiriz’ dedi. Genişlemeyi savunan Polonya lideri bile Türkiye'nin adını anmadı.

AB’nin Avrupa Anayasası yerine ikâme ettiği kurumsal reformların çerçevesini çizen Lizbon Anlaşması’nın sandığa götürüldüğü tek ülke İrlanda’da reddi, Britanya ve Çekya’da ise yargıya takılması birliği yine ciddi belirsizliğe sürükledi. Brüksel’de dün biten AB zirvesinde Lizbon Anlaşması ekimdeki liderler zirvesine bırakılırken, sonucu birliğin genişlemesini derinden etkileyecek bu belirsizlik AB’de zaten Türkiye’ye dair çekinceleri olanlara yarayacak.

Zagreb ilk kurban mı?
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, önceki akşam açıkça “Reformlara hayır, genişlemeye evet diyemezsiniz” diyerek Lizbon Anlaşması’nda uzlaşılıncaya dek genişlemenin durmasını önerdi. Hatta salt Türkiye’ye değil Hırvatistan’ın da üyeliğine de karşı durdu. Almanya Başbakanı Angela Merkel dün Sarkozy’yle aynı fikirde olduğunu duyurdu: “Sarkozy’ye katılıyorum. Nice Anlaşması, AB’yi 27 üyeyle sınırlıyor. Lizbon Anlaşması’nın tamamı yerine Nice Anlaşması’nın bir kısmını değiştirmek tasavvur edilemez.” Merkel, 27 ülke tavanının Hırvatistan’ı da dışlayıp dışlamadığı sorulunca, basitçe “Hırvatistan hiç şüphesiz bir ülke” yanıtını verdi. Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ise Hırvatistan’ın İrlanda referandumunun ilk kurbanı olmaması gerektiği uyarısı yapıp, “Sözümüzü tutmalı ve Balkan devletlerine genişlemeye dair yanlış sinyaller yollamamalıyız” dedi.

Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker ise “Genişlemeden yana bir dizi ülkenin Lizbon Anlaşması’na karşı çekinceleri var ama Lizbon’suz genişleme olmaz” diyerek safını seçip ekledi: “Genişleme için oybirliğine ihtiyaç var. Kendi kurumlarıyla ilgili uzlaşamayıp da 28’inci, 29’uncu, 30’uncu ülkeyi kabul eden bir Avrupa çok tuhaf.”

Zirvede genişlemeyi savunanlar dönem başkanı Slovenya, Britanya ve Polonya oldu. Slovenya Başbakanı Janez Jansa, önceki gün birliğin sorunlarının aday ülkeleri mağdur etmemesi gerektiğini belirterek, “Aday ülkeler üyeliğe hazır olana dek çıkış yolu buluruz. Reformlar yüzünden adayları kurban etmemeliyiz” demişti. Polonya Başbakanı Donald Tusk Sarkozy’nin yorumlarının ‘kabul edilemez’ olduğunu söylese bile Türkiye’yi hiç anmadan, “İrlanda’daki referandumun Hırvatistan, Sırbistan ve Ukrayna’nın AB perspektifini imkânsız kılacağı fikri kabul edilemez” dedi. Britanya Başbakanı Gordon Brown genişlemenin süreceğinden hâlâ emin olduğunu söylemekle yetindi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen ise, “Panik yapmayın, genişleme sürer. 13 yıldır buradayım, krizler gelir gider” diyerek herkesi teskine çalıştı.

Verheugen topa tutuldu
Brüksel’de hal böyleyken, Almanya’da Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik partilerinden (CDU/CSU) yetkililer Türkiye’yle müzakerelere nokta konulmasını istiyor. CSU Başkanı Erwin Huber müzakerelerin kesilmesini isteyince, “Türkiye aday ülke, İrlanda’nın ‘hayır’ yanıtının elinde rehin değil” diyen Avrupa Komisyonu’nun eski genişleme sorumlusu Günter Verheugen yerden yere vuruldu. CSU Genel Sekreter Christine Haderthauer “Verheugen’ı görevden alma zamanı geldi de geçti” çıkışı yaptı.

‘Zaten Ankara halleder’
Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans Gert-Pöttering de hem “Hırvatistan’dan sonra genişleme durmalı” dedi hem de sorunu zaten Türkiye’nin kendi kendine çözebileceğini ima etti: “Lizbon Anlaşması’nın İrlanda’da reddi Türkiye ile müzakereyi bitirmez ama AKP kapatılıp Erdoğan yasaklanırsa yeni durum ortaya çıkar. Temel ilkelerimizle bağdaşmaz.”

radikal



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,841 µs