En Sıcak Konular

Ter-Petrosyan meydanlara indi

21 Haziran 2008 11:26 tsi
Ter-Petrosyan meydanlara indi Ermenistan'da polis rakamlarına göre on binden fazla, kimi gözlemcilere göre de 50 bini olan büyük bir kalabalık Matenadaran kütüphanesinin önünde toplandı.

Ermenistan'da 10 kişinin öldüğü 2 Mart kanlı protesto gösterilerinden sonra Levon Ter-Petrosyan liderliğinde muhalefet ilk kez meydanlara indi. Polis rakamlarına göre on binden fazla, kimi gözlemcilere göre de 50 bini olan büyük bir kalabalık Matenadaran kütüphanesinin önünde toplandı.

Öfkeli kalabalık Ter-Petrosyan'ın konuşmasını sık sık bölerek "Ter-Petrosyan başkan" sloganı attı. Gösterilere 'Ulusal Hareket' lideri Levon Zurabyan da katıldı.

Gösterilerin yasal olmadığını ilan eden polis büyük önlem aldı. Kalabalığın merkezde bulunan Özgürlük Meydanı'na ulaşmamaları için çevik kuvvet polisleri tüm yolları kapattı. Muhalefetin özellikle 2 Mart'tan bu yana hapiste tutulan muhalefet temsilcilerinin salıverilmesini ve olağanüstü halle sınırlanan bir kısım özgürlüklerin iade edilmesini istedikleri kaydediliyor.

19 Şubat'ta gerçekleşen başkanlık seçimlerinde yüzde 53 oyla ilk turda başkan seçilen Serj Sarkisyan'ın başkanlığını kabul etmeyen muhalefet sokak gösterilerine başlamıştı. Ter-Petrosyan seçimlerde hile yapıldığı gerekçesi ile seçimlerin yenilenmesini talep etmişti. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan muhalefetin dağılmaması ve polisle çıkan çatışma sonunda on kişinin ölmesi üzerine olağanüstü hal ilan etmişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da seçimlerle ilgili yaptığı değerlendirmede birçok ihlalin olduğunu, ancak bunun seçim sonuçlarını etkileyecek düzeyde olmadığını açıklamıştı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Assemblesi (PACE) de 2 Mart olaylarından sonra bölgeye bir heyet göndererek incelemede bulundu. Assemble aldığı 1609 nolu kararla olaylar sonrasında hapse atılan muhalefet bürokrat, milletvekili ve göstericilerin bir an önce salıverilmesini istedi. Son olarak PACE 20 Haziran'da yaptığı uyarıda taleplerin karşılanması konusunda Erivan'ın yetersiz kaldığı ifade edildi. PACE uyarısında taleplerin karşılanmaması durumunda Ermenistan delegasyonunun oy haklarının askıya alınacağı tehdidinde bulundu.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in davetine icabet eden Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan 23-25 Haziran tarihlerinde Moskova'ya bir ziyaret gerçekleştirecek. İkili ilişkilerin ele alınacağı görüşmelerde Sarkisyan'ın Başbakan Vladimir Putin'le de bir araya gelmesi bekleniyor.

Cihan



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs