En Sıcak Konular

Bomba iddiaya kim ne dedi?

21 Haziran 2008 11:24 tsi
Bomba iddiaya kim ne dedi? Taraf gazetesinin dünkü manşeti gündeme bomba gibi düştü. Genelkurmay'ın 'derin' planına çeşitli kesimlerden tepki geldi. Derin plana kim ne dedi?

Taraf'ın haberi gündeme bomba gibi düşerken konunun Pazartesi günü toplanacak Bakanlar Kurulu ve AK Parti MYK’sında geniş kapsamlı değerlendirileceği, ardından gerekli açıklamaların yapılacağı bildirildi.

Peki o eylem planını kim, nasıl değerlendirdi?

Nihat Ergün (AK Parti Grup Başkanvekili): Genelkurmay’dan bir değerlendirme geldi. Orada, ‘onaylanmış resmi evrak yok’ deniliyor. O zaman gazete haberinde geçen ve Genelkurmay Karargâhı’nın bilgisi dışında ve onun onaylamadığı çalışmaların yapılıp yapılmadığı konusunun ayrıca araştırılması gerekiyor.

Kemal Kılıçdaroğlu (CHP Grup Başkanvekili): Genelkurmay orada duruyor, bir şey varsa sorsunlar, açıklama yapsınlar.

Ümit Kardaş (Emekli Hakim Albay): Ortaya çıkan bu plan, Osmanlı'nın yıkılmasında büyük rolü olan İttihatçı anlayışın bugünkü yansıması. Türkiye, esas meselenin bu olduğunu kavrayamazsa çok bedel ödeyecek. Plandaki Kürt meselesine bakış aynen geçerli. 1980'de böyleydi. Bu, PKK'nın arayıp da bulamadığı bir fırsat. Vatandaşı da düşman görüyor ve onu yok etmeye çalışıyor. Ama siyaset buna izin veriyorsa, yüzde 47 oy almışsın ama bunun hakkını veremiyorsun demektir. Başbakan Cumhurbaşkanıyla birlikte bunun hesabını sormalı. Genelkurmay Başkanı'nı çağırır, emekli de eder, cezalandırır da.

BÖYLE BAKMAK GEREK

Alper Görmüş (Gazeteci): 2007 Eylül'ünden bu yana yaşanan her şeye yayınlanan belgeler çerçevesinde bakmak lazım. Mesela Osman Paksüt ve İlker Başbuğ'un buluşması da tabii ki bu çerçevede göreceğiz. Çünkü orda net bir şekilde bu tür temasların kurulması ve Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yapması söyleniyor. Dolayısıyla Kuzey Irakta olan biteni de bu çerçevenin dışında görmek çok mümkün değil.

Hasan Celal Güzel (Eski bakan): Türk Silahlı Kuvvetlerinin veya Genelkurmay’ın resmi planı olamaz. Çünkü bu gayri meşru bir iştir. TSK’nın böyle bir şey yapması onun meşruiyetini ortadan kaldırır. Onun için bu TSK içinde yuvalanmış bir darbe odağının işi olsa gerektir.

Salim Uslu (Hak-İş Genel Başkanı): Gözlerime inanamadım. Genelkurmay sahiplenmiyorsa bu tür çalışmayı yapan alt birimdekiler kimse bunları bulup mutlaka ortaya çıkarmalıdır. Gerçekse bu silahlı kuvvetleri zayıflatır.

İnanmak istemiyorum

Tarık Durutürk (Emekli Kurmay Albay): Bu haber bir provokasyondur. Buradaki konu çok önemli. TSK’nın bir acil eylem planı varsa bunu kamuoyuna duyurmadan gerçekleştirecektir. Böyle bir haber yapmak hele ki böyle bir dönemde Türkiye’de zaten sıkıntıda olan dengeleri değiştirmeye çalışmaktır.

Hülya Gülbahar (KA-DER Başkanı): Tam kontrollü, yarı kontrollü sivil toplum örgütleri yaratmak, iktidarlar dışı sivil toplum gücünü yok etmek anlamına gelir.

Süleyman Soylu (DP Genel Başkanı): Böyle bir şeye inanmak istemiyorum. Genelkurmay açıklama yaptı. Ama senaryosu bile ürkütücü.

Sinan Yalçınkaya (Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı): Bu belgeyle birlikte özellikle yargının başı Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay, şaibe altında kalmıştır.

Yalçın Topçu (BBP Genel Sekreteri): Memlekette siyaset gereğini yapmayınca birileri durumdan vazife çıkarıyor. Bilgi, belge varsa savcılığın el koyması lazım. Memleketimizde savcılar ne yapar? Sadece bildiri yayınlamak için mi varlar?

İfade havada kaldı

Adnan Tanrıverdi (Emekli Tuğgeneral): Genelkurmay yalanlamışsa da plan bugüne kadar uygulananların sanki bir checklisti gibi. Bir ana plan vardır. Eğer bu plan Genelkurmay'ın ise Genelkurmay Başkanı imzalar. Ama bunun ekleri ev eklerinin ekleri ile lahikalar var. Onlar onaylanmaz. Proje subayları imzalar veya imzalamaz. İmza yetkileri değişiktir. Komuta Katı'nın onaylamadığı ifadesi havada kalıyor. Genelkurmayın açıklaması yalanlama sayılmaz, yalanlama olarak görmemek lazım. Bunun kozmik bürosunda gizli evrakın saklandığı bürolarda neyin ne olduğu bellidir. Kontrol etmek isteyen varsa bunun üzerine gidilmesi gerekir. Devlet yönetimini etkileme planı somut olarak ortaya çıkarsa komuta kademesi hakkında emekliye sevk işlemi yapılmalı.

aktifhaber.com



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,592 µs