En Sıcak Konular

TSK'dan "Yayın yasağı"

21 Haziran 2008 11:15 tsi
Casus uçağın tespit edmesine rağmen vurulmayan PKK'lıların görüntüsüne yasak geldi.

Bu Teröristler Neden Öldürülmedi
 
TSK’nın Kuzey Irak’a düzenlediği kara operasyonu öncesinde ilgili askeri birimlerin katılımıyla düzenlenen brifingin ses kaydının ve ABD’nin Türkiye’ye verdiği insansız hava aracı tarafından çekilmiş teröristlere ait görüntülerin dışarı sızdırıldığı ortaya çıktı.

Genelkurmay Askeri Başsavcılığı’nın konuyla ilgili bazı şüpheliler hakkında soruşturma başlattığı anlaşıldı. Soruşturma sürerken gizli görüntülerin medyada yer alması üzerine Genelkurmay Askeri Mahkemesi, yayın yasağı ve kısıtlılık kararı aldı.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nin dün verdiği bir karar, askeri savcılığın “köstebek” soruşturmasının açığa çıkmasını sağladı.

Kararda, askeri savcılığa gelen ihbar mektubunda, brifinge ait ses kaydının ve ABD tarafından insansız hava aracı ile tespit edilen teröristlere ait görüntülerin sızdırıldığı, ihbar mektubunun ekinde ise ses kaydına ilişkin bir hafıza kartı ile sızdırılan istihbarat görüntülerinin fotoğraflarının bulunduğu anlatıldı.
Karara göre, ihbar mektubundan bir süre önce konuyla ilgili farklı ihbarları değerlendiren Genelkurmay Askeri Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, söz konusu ses kaydı ve görüntüleri kasten ya da taksirle dışarı sızdırdığından kuşkulanılan bazı kişiler hakkında soruşturma başlatıldı.

Ancak soruşturmada netlik sağlanmadan önceki gün anlık istihbarat görüntüleri İhlas Haber Ajansı tarafından servise konuldu ve Kanal D’de yayınlandı. Genelkurmay Askeri Savcılığı da yayımlanan görüntülerin, soruşturma konusu görüntüler olduğunu saptadı.

‘Yasak konulsun’
Savcılık bunun üzerine, dün Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda, yapılan yayınlarda, “ABD’nin çok net anlık istihbarat görüntüleri vermesine rağmen TSK’nın yeterli reaksiyon göstermediği, bu nedenle bir karakolun basılması sonucu 6 askerin şehit olduğu, PKK’ya karşı yeterince etkin mücadele edilmediği” gibi kamuoyu oluşturmaya yönelik ifadeler kullanıldığı vurgulandı.

Savcılık, gizli kalması gereken bilgi ve belgelerin, ses kaydı ve görüntülerin kamuoyuna yansımasının önlenmesi için yayın yasağı talebinde bulundu.
Genelkurmay Askeri Mahkemesi de savcılığın talebini yerinde buldu ve yayın yasağı kararı aldı. Mahkeme, şüphelilerin avukatlarının, soruşturma dosyasını inceleme haklarını da kısıtladı.

GÖRÜNTÜLERDE NE ANLATILIYORDU?

Görüntülerde PKK'lı yaklaşık 30 kişinin ilerleyişi tespit ediliyordu. Cusus uçak, PKK'lı teröristlerle Aktütün karakolunun mesafesini bile iki bölgeye zum yaparak gösteriyordu. Üstelik F-16'lar için PKK'lı grubun koordinatlarını da belirliyordu. Ancak bu gruba gerekli hava saldırısı düzenlenmedi. Daha sonra aynı PKK'lı grup 10 Mayıs'ta Aktütün karakolunu bastı ve 6 Mehmetçik şehit oldu.

aktifhaber.com



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs