En Sıcak Konular

AB zorda: Lizbon Anlaşması'na yeni engeller

21 Haziran 2008 10:52 tsi
AB zorda: Lizbon Anlaşması'na yeni engeller Avrupa Birliği liderleri, İrlandalı seçmenlerce referandumda reddedilen Lizbon Anlaşması'nı, Çek Cumhuriyeti’nin de onaylamayabileceğini kabul etti.

Çek başbakanı, ülkesinin anlaşmayı onaylayacağına inanmadığını ifade etti.

Brüksel'deki AB zirvesinde liderler sonuç bildirgesine, Çek Cumhuriyeti'nde Avrupa Birliği'nde reform öngören Lizbon Anlaşması'nı onaylama konusunda sorunlar yaşandığını kabul eden ifadeler eklediler.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise zorluklara rağmen Lizbon Anlaşması'nın hayatta kalması gerektiğini söyledi.

Reuters haber ajansına bilgi veren bir Avrupa Birliği yetkilisi, Çek Cumhuriyeti'nin, ülkedeki anayasa mahkemesi konu hakkındaki kararını bildirmeden Lizbon Anlaşmasını onaylama sürecini başlatamayacağını kabul etmek durumunda olduklarını belirtti.

Böylece, İrlanda'da geçen hafta halkın reddettiği Lizbon Anlaşması'nı kurtarmaya çalışan Avrupa Birliği liderlerinin önüne bir engel daha çıkmış oldu.

Birliğin işleyişini yeniden düzenleyen anlaşmanın Çek Cumhuriyeti ve İngiltere'deki onay süreci "mahkeme kararlarına" kaldı.

Çek Cumhuriyeti'nde Senato, İrlanda'daki referandumdan hayır çıkmasından sonra anlaşmayı Anayasa Mahkemesi'ne havale etti.

Mahkeme anlaşma konusunda olumlu görüş bildirirse senato oylama yapabilecek. İngiltere'de ise aslında anlaşma Brüksel'deki zirvenin başlamasına birkaç saat kala Çarşamba gecesi parlamentoda onaylanmıştı.

Ancak anlaşmanın referanduma sunulmasına öfkelenen bir işadamının başvurusunu görüşen yüksek mahkeme, hükümetten, vereceği kararı beklemesini istedi.

Çek Cumhuriyeti'nde mahkemenin Ekim, İngiltere'de mahkemenin ise gelecek hafta kararını açıklaması bekleniyor.

Onaylamaya devam kararı

Brüksel'deki zirvede ayrıca, İrlanda referandumunda reddedilmiş olsa dahi, diğer üye ülkelerin anlaşmayı onaylama sürecine devam edilmesi kararının alınacağı bildirildi.

 
İrlanda reddi, Lizbon Anlaşmasının geleceğini belirsizleştirdi

Lizbon Anlaşması'nın İrlanda'da reddedilmesinin ardından nasıl bir yol izleneceğine odaklanan zirvede ayrıca, küresel çapta artan gıda ve yakıt fiyatlarına karşı alınacak önlemler de gündeme geldi.

Çek Parlamentosu'nun anlaşmayı onaylama süreci, Senato'nun anlaşmayı Çek anayasasına uygunluk bakımından incelemesi için anayasa mahkemesine götürmesinin ardından dondurulmuştu.

Brüksel'deki zirvede konuşan Çek Başbakanı Mirek Topolanek, ülkesinin onaylama sürecini durdurmaya çalışmayacağını ancak, Çek milletvekillerinin Lizbon anlaşmasını destekleyeceklerini zannetmediğini söyledi.

Lizbon Anlaşması, şimdiye kadar 27 üye ülkenin 19'u tarafından onaylandı.

Anlaşmayı referandumda reddeden İrlanda'nın dışında, Çek Cumhuriyeti'nin de dâhil olduğu yedi ülke de anlaşmayı onaylama sürecine devam edilmesi bekleniyor.

Lizbon Anlaşması'na onay veren en son ülke, anlaşmayı geçen hafta onaylayan İngiltere oldu.

Anlaşmanın hayata geçmesi için birliğe üye 27 ülkenin tümü tarafından onaylanması gerekiyor.

Toplantıda, İrlanda'nın, yaşanan açmazın nasıl çözüleceği yolunda atılabilecek muhtemel adımları Ekim ayına kadar bildirmesi kararına da varıldı.

‘AB genişlemesi durur’

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, krizin çözülmemesi durumunda Birliğin genişlemesinin duracağı uyarısında bulundu.

Sarkozy'nin açıklaması, Lizbon Antlaşmasının geleceği konusunda görüş ayrılıklarının açıkça ortaya çıkmasını izledi.

Nicolas Sarkozy, "Reformlara hayır, genişlemeye evet diyemezsiniz" şeklinde konuştu.

BBC muhabirine göre, Sarkozy'nin sözleri bir tehdit niteliğini taşıyor ve İrlanda halkıyla, AB'ye katılmayı uman Hırvatistan ve Türkiye'ye yanlış bir mesaj veriyor.

Sarkozy, Temmuz ayında AB dönem başkanlığını devraldıktan sonra bir çözüm bulmak için İrlanda'ya gideceğini de açıkladı.

Makedonya'ya Yunanistan'dan engel

Öte yandan, zirve sonucunda yayımlanacak bildirgede, bu yıl sonunda AB'den müzakereler için tarih bekleyen aday ülke statüsündeki Makedonya'ya Yunanistan ile isim sorununu çözmesi çağrısı yapılıyor.

Kararlarda, Makedonya ile ilgili, ''İsim sorununa müzakereler yoluyla karşılıklı kabul edilebilir çözüm bulunması dâhil, iyi komşuluk ilişkilerinin sürdürülmesi hayati önemdedir'' deniliyor.

Yunanistan'ın kuzeyindeki topraklar da Makedonya olarak biliniyor. Bu nedenle Yunanistan, ülkenin Makedonya ismini kullanmasına, kendi toprakları içinde ayrılıkçı unsurları harekete geçireceği endişesiyle karşı çıkıyor.

bbc



Bu haber 291 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,619 µs