En Sıcak Konular

'Uygarlığı kurtarmak için harekete geçmek'

21 Haziran 2008 08:44 tsi
'Uygarlığı kurtarmak için harekete geçmek' “Medeniyetin tehlikede olduğunu anlamak için buzul erimelerine bakmamız yeterli. Her şey yolunda demek artık kabul edilebilir bir seçenek değil. Şimdi Plan B zamanı.” diyor Brown, yeni kitabı Plan B 3.0’da uygarlığı kurtarmak için 4 teme

TEMA Vakfı’nın 15. Yıl etkinlikleri kapsamında “Uygarlığı Kurtarmak İçin Harekete Geçmek” başlıklı konferansta çözüm önerilerini paylaşmak üzere Türkiye’ye gelen Lester R. Brown’a göre, termik santrallerin devre dışı bırakılması, daha verimli ampul kullanımına geçme ya da kapsamlı bir yerel geri dönüşüm programı geliştirme işe koyulmanın en kolay yolu…

 

Dünyaca Ünlü Çevre Analisti Lester R. Brown Medeniyeti Kurtarmanın Yollarının Anlattı.

“Medeniyetin tehlikede olduğunu anlamak için buzul erimelerine bakmamız yeterli. Her şey yolunda demek artık kabul edilebilir bir seçenek değil. Şimdi Plan B zamanı.” diyor Brown, yeni kitabı Plan B 3.0’da uygarlığı kurtarmak için 4 temel hedef olduğunu vurguluyor. Brown’a göre bunlar; iklim, nüfusa istikrar kazandırmak, yoksulluğu ortadan kaldırmak ve yerkürenin ekosistemlerini iyileştirmek. İklimi istikrara kavuşturma girişiminin merkezinde, küresel ısı artışını en düşük seviyede tutabilmek için, 2020’ye kadar karbondioksit emisyonlarını yüzde 80 azaltmaya yönelik ayrıntılı bir plan sunuyor.

Brown’a göre dünya enerji ekonomisini yeniden yapılandırmanın anahtarı piyasaya, iklim bozulması ve hava kirliliği gibi fosil yakıt tüketiminin dolaylı bedellerini fiyatlara yansıtarak çevresel gerçeği söyletmektir. Bunu başarabilmek için de bu dolaylı bedelleri yansıtacak bir karbon vergisi uygulamayı ve bunu gelir vergilerini düşürerek dengelemeyi önermek olduğundan bahseden Brown, her adımda gelir vergilerindeki indirimle düzenlenecek bu girişim, fosil yakıt kullanımının önüne geçerek aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımı teşvik edebileceğini ifade etti. 
 

Brown: “Rüzgâr ve Jeotermal Enerji Kullanın”


“Petrol kuyuları ve kömür yatakları tükeniyor ancak yeryüzünün rüzgâr kaynakları, tükenmeyecek kaynaklardır” diyen Brown, konferansta; güneş teknolojilerinin bizi karbon olayından kurtaracak heyecan verici fırsatlar sağladığından söz etti. Aynı zamanda jeotermal, güneş ve özellikle rüzgâr açısından Türkiye’nin çok zengin bir ülke olduğunu belirten Brown, “Güneş enerji kullanımı alanında lider ülkelerdensiniz. Ama jeotermal ve rüzgâr enerjisini yeterince kullanmıyorsunuz” diye konuştu.
Isı ve güç üretimi için jeotermal enerjiye yatırımın hızla arttığını belirten Brown, “Her iki yılda bir güneş enerjisi panelleri satışları ikiye katlanıyor. Güneş enerjili su ısıtma sistemleri Avrupa ve Çin’de hızla yaygınlaşmakta. Çin’de şu anda 20 milyon ev, sıcak su ihtiyacını güneş enerjisiyle sağlıyor. Plan, 2020 yılıyla birlikte bu sayıyı 110 milyona çıkararak 380 milyon Çinliye sıcak su sağlamak.” İzlanda’nın şu an ev ısıtmasında kömür kullanımını kaldırarak evlerinin yüzde 90’nını jeotermal enerjiyle ısıttığının altını çizen Brown, Filipinler elektriğinin yüzde 25’ini jeotermal santrallerinden sağladığını ve özellikle ABD’nin jeotermal açıdan zengin batı eyaletlerinde 61 projenin yapım aşamasında olduğunu kaydetti.


Aslında bir tarımbilimci olan Lester Brown, 1974 yılında Rockefeller Brothers Fonu'nun yardımları ile küresel çevre so¬runlarına çözüm üretmeyi hedefleyen Worldwatch Institute'i kurar. Uzun yıllar Yönetim Kurulu Baş¬kanlığı’nı yürüttüğü bu enstitü her yıl dünyanın du¬rumuna ilişkin raporlar ve çevre koruma üzerine çok sayıda kitap yayımlar. 27 dilde çeviri yapılan Dünyanın Durumu kitapları Türkiye’de 1993 yılından bu yana her yıl  TEMA Vakfı Yayınları tarafından okuyucuyla buluşturulur. Lester R. Brown 2001 yılında kendi kurduğu, kar amacı gütmeyen ve disiplinlerarası bir araştırma örgütü olan “Dünya Politika Enstitüsü”nün (Earth Policy Institute www.earth-policy.org) başkanıdır. Enstitünün amacı, çevresel olarak sürdürülebilir bir ekonominin vizyonunu oluşturmak ve oraya gidebilmek için üretilecek bir yol haritasıyla birlikte bu vizyonun gelişimini sürekli denetlemektir. Brown 40 dile çevrilmiş yaklaşık elli kitap yazmış ve yazılmasına yardım etmiş, yaptığı çalışmalarla Birleşmiş Çevre Ödülü, Mavi Gezegen Ödülü, WWF Altın Madalyası'nın içlerinde olduğu sayısız ödül kazanmıştır.

www.iyibilgi.com Nihal Doğan

 

 

 

 



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,708 µs