Türkiye ile müzakereler sonuçlanmalı! | " /> Türkiye ile müzakereler sonuçlanmalı! | "/>

En Sıcak Konular

Olteanu: Türkiye ile müzakereler sonuçlanmalı!

20 Haziran 2008 22:50 tsi
Olteanu: Türkiye ile müzakereler sonuçlanmalı! Romanya Meclis Başkanı Bogdan Olteanu, Türkiye'nin, AB'ye üyelik sürecinde attığı önemli adımların görmezden gelinemeyeceğini ifade ederek, Türkiye ile müzakere sürecinin bir an önce sonuçlandırılmasını istedi.

AB Parlamento Başkanları Konferansı, Portekiz'in başkenti Lizbon'da başladı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da katılarak, bir konuşma yaptığı konferansta, Romanya Parlamento Başkanı Olteanu, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine işaret etti.

Türkiye'nin, AB ile müzakere sürecinde çok önemli adımlar attığına dikkati çeken Olteanu, bu önemli adımların görmezden gelinemeyeceğini kaydetti.

Son dönemde AB'ye üye olan ülkelere uygulanan kriterlerin, değiştirilmeden Türkiye'ye de uygulanması gerektiğini belirten Olteanu, böylece, sürecin, en kısa zamanda başarıya ulaşacağını dile getirdi.

Olteanu, Türkiye ile müzakere sürecinin, bir an önce sonuçlandırılmasını isteyerek, Türkiye'nin, AB idealleri ve tarihi çerçevesinde, birliğe bir an önce katılması için tüm üye ülkelere çağrıda bulundu.

Olteanu, Hırvatistan ile Türkiye'nin de müzakere sürecinde, daha fazla bekletilmemesi gerektiğini dile getirdi.

TBMM BAŞKANI TOPTAN PORTEKİZ'DE

Konferansta konuşan TBMM Başkanı Toptan, Avrupa kıtasında kalıcı barış ve istikrarı sağlamak amacıyla oluşturulan AB'nin, bugün dünya genelinde barış ve istikrarın sağlanması için küresel öneme sahip hale geldiğini belirtti.

Toptan, "Bugün çağımıza damgasını vuran küreselleşme dinamikleri, AB'nin kurumsal yapısını dönüştürme zorunluluğunu ortaya çıkartmıştır" diye konuştu.

Toptan, Lizbon Antlaşması'nın, AB'nin, kurumsal dönüşüm ihtiyacının bir sonucu olduğunu, bu açıdan bakıldığında AB'nin geleceğini temsil ettiğini ifade etti.

"Yorumlar bizi şaşırttı"

"İrlanda'da yapılan referandumun sonucundan memnun değiliz" diyen Toptan, referandum sonuçlarının belli olmasından hemen sonra, bazı siyasetçilerce aceleyle yapılan ve Türkiye'ye atıfta bulunan yorumların, kendilerini şaşırttığını kaydetti.

Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunlar, maalesef İrlanda referandumu sonuçlarının, 2009 Avrupa Parlamentosu seçim kampanyasının şimdiden başlatılması için değerlendirilmek istendiği izlenimini vermektedir. Kimi çevrelerin 2009 Avrupa Parlamentosu seçim kampanyasını Türkiye üzerinden yürütmesi, Avrupa'nın gerçek sorunlarının ve geleceğinin görmezlikten gelinmesi ile eşanlamlı algılanması gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye meşakkatli bir yoldadır, ancak bu yolda bütün zorluklara rağmen kararlılıkla ilerlemektedir. Böyle bir ortamda geleneksel dostumuz olan ülkelerin bazı siyasetçilerince, Türkiye'ye nasıl zorluk çıkarılabileceği üzerinde durulmakta olması üzüntü vericidir."

"Siyasi anlamda da etkin bir aktör"

TBMM Başkanı Toptan, Lizbon Antlaşması'nda, AB'nin geleceğinde Avrupa Parlamentosu'nun ve üye ülke ulusal parlamentolarının daha etkin bir rol ve sorumluluk üstlenecek olmalarını memnuniyetle karşıladıklarını
bildirdi.

Toptan, karar alma süreçlerine, parlamentoların aktif bir şekilde katılmasının, AB'nin meşruiyet zeminini güçlendireceğini vurguladı.

Ancak, AB'nin geleceği için sadece birliğin etkin bir kurumsal yapıya sahip olmasının yeterli olmadığını kaydeden Toptan, şöyle devam etti:

"21'inci yüzyıl karşımıza çıkardığı güçlükler ve sunduğu fırsatlarla küresel alanda işbirliğinin güçlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu noktada, AB'nin sadece ekonomik anlamda değil, siyasi anlamda da daha etkin bir küresel aktör halini alması büyük önem taşımaktadır.

Bugün demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerlerimizin dünya geneline yayılması sadece çıkarlarımızın bir gereği değildir. Bu değerlerin yayılması aynı zamanda küresel barışa da büyük katkıda bulunacaktır.

Türkiye'nin gerçekleştirdiği reformları sadece AB değil, geniş bir coğrafyadaki pek çok ülke de yakından izlemektedir. Türkiye'nin, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya'ya uzanan güçlü bağları ve bu bölgelerdeki ülkelerle yakın ilişkilerinin AB açısından da büyük bir kazanım teşkil ettiğine kuşku yoktur."

"Bundan başka seçenek kabul edilemez"

Toptan, Türkiye'nin üyesi olduğu bir AB'nin, ekonomik, siyasi ve kültürel olarak doğası gereği bir küresel güç halini alacağını, farklı bölgeler açısından önemli bir çekim merkezi oluşturacağını söyledi.

"İşte, bu nedenle bizler, Türkiye ve Avrupa'nın ortak bir geleceği olduğuna inanıyoruz" görüşünü dile getiren Toptan, AB tam üyeliğinin, Türk halkının akılcı bir tercihi olduğuna işaret etti.

Toptan, Türkiye için bundan başka bir seçeneğin kabul edilemeyeceğini ifade ederek, "Türkiye'nin, AB'ye katılması aynı zamanda, bakış açılarının genişletilmesini ve pek çok düzeyde bir zihniyet değişikliğini de beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda Türkiye'nin AB üyeliği çok yönlü farklılıklar arz etmektedir" diye konuştu.

"AB, kendisi için nasıl bir gelecek istiyor?"

TBMM Başkanı Köksal Toptan, er veya geç aşacaklarına inandığı güncel sorunların, ortak gelecekleri üzerinde tartışmalarını ve ortak vizyon üretmelerini engellediğini söyledi.

Sadece hükümetlerin değil, parlamento başkanları olarak kendilerinin de artık bu sorunun üzerinde ciddiyetle durmaları gerektiğini belirten Toptan, sözlerini şöyle tamamladı:

"AB, kendisi için nasıl bir gelecek istiyor? Kültürel çeşitliliği, çoğulculuğu ve hoşgörüyü teşvik eden AB değerleri, birer hukuk normundan ibaret mi olacak, yoksa halklarımızca gerçek anlamda benimsenen ve böylece hayata geçirebildiğimiz değerlerimiz halini mi alacaklar? Bu soruların yanıtı, Türkiye'nin ve AB'nin gelecekteki rolleri bakımından da tayin edici öneme sahiptir.

Parlamento başkanları olarak ortak geleceğimizi ilgilendiren bu konuda aktif bir rol oynamamız gerektiği kanısındayım. Bizler, Türkiye'de demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri daha da güçlendirecek adımlar atmak konusunda kararlıyız. Avrupalı dostlarımızın da aynı kararlılıkla Türkiye'yi bu yolda destekleyeceğine ve Türkiye'nin çok uzak olmayan bir gelecekte AB'nin üyesi olacağına inanıyorum."

Lizbon Anlaşması

Konferansın açılışını yapan Portekiz Cumhuriyet Meclisi Başkanı Jaime Gama, Avrupa düzeyinde yeni bir gündem oluşturmaları ve toplantılarını daha işlevsel kılmaları gerektiğini ifade ederek, tartıştıkları konuların önemli olduğunu söyledi.

Gama, Türkiye'nin ilgili olmadığı gündem maddelerini de takip etmesi gerektiğini belirtti. Ulusal parlamentoların katkılarının, Avrupa projesini güçlendirdiğini belirten Gama, "AB'nin temel taşıdır" dedi.

Slovenya Meclis Başkanı France Cukjati de İrlanda'da yapılan referandumda çıkan ret kararının, daha kapsamlı çalışmalarla olumluya dönüşmesi için ellerinden gelen katkıyı yapmaları gerektiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Manuel dos Santos, "bazı ülkelerin Lizbon Anlaşması öldü..." dediğini belirterek, Lizbon Anlaşması'nın canlı olduğunu ve bazı parlamentolarda da onay sürecinin devam ettiğini anımsattı.

"Avrupa'ya inanmayanların bu tür söylemlerine kapılmamalıyız" çağrısında bulunan Santos, "ulusal parlamentolardan Lizbon Anlaşması'nı kurtarmalarını bekliyoruz. İrlanda'da 'evet' oyu verenler, 'hayır' oyu verenleri bilgilendirmeli. Sizler de parlamentolarınızı yeniden bilgilendirmelisiniz" diye konuştu.

Toptan, Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva tarafından konferansa katılan parlamento başkanları onuruna Ajuda Ulusal sarayında verilen öğle yemeğine de katıldı.

cnnturk

 

 

 



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,919 µs