En Sıcak Konular

İkinci domates krizi tekstilde!

20 Haziran 2008 21:22 tsi
Rusya'nın İvanova bölgesindeki tekstil üreticileri, Rus hükümetinden hafif tekstil sanayisi için ithal edilen malzemeler üzerindeki gümrük vergisini kaldırmasını, Türkiye ve Çin'den gelen kaçak mallara karşı önlemleri artırmasını istediler.

Rus haber ajansı İtar-Tass Rusya Devlet başkanı Dimitri Medvedev'in başkanlığını yapacağı Başkanlık Konseyi bünyesindeki ''Tekstil Sektörünün Modernize Edilmesi ve Tekstil Çalışanlarının Refah Seviyesinin Artırılması'' konulu toplantı öncesinde sektör oyuncularının Türkiye ve Çin'den getirilen kaçak mallara yönelik önlemlerin artırılmasını talep ettiğini duyurdu.

İvanova'daki Tekstil Üreticilerinin Birliği'nin Genel Başkanı Valeri Yermilov, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Başkanlık Konseyi toplantısında sunulmak üzere bu konuda detaylı bir rapor hazırladık'' dedi.

Raporda Rusya'da üretilmeyen ve ithal edilen boya, makine ve malzemelerin ithalat vergisinin ''sıfıra'' indirilmesinin istendiğini ifade eden Yermilov, Rusya'ya sokulan kaçak mallar üzerindeki denetimin sıkılaştırılmasını istediklerini söyledi.

İthal edilen kumaşların ülkeye yasal yollardan sokulmadığı için gerçek ücretinin yüzde 15-20 daha altında satıldığını belirten Yermilov, ''bu da kumaşların yasa dışı yollardan ülkeye sokulan kaçak mal olduğu anlamına geliyor. Giriş kontrolü yapılmalı'' dedi.

Çin'den gelen tekstil ürünlerinin kullanılmasının ciddi sağlık riskleri oluşturacağını savunan Yermilov, ''Çin mallarının yüzde 80'i yarı veya tam sentetik mallardan oluşuyor. Bunların boyalarında formaldehit (suda ve alkolde çözülen renksiz gaz. Genellikle hasta koğuşlarının dezenfeksiyonunda kullanılır) maddesi kullanılıyor. Biz bunu kesinlikle kullanmıyoruz'' diye konuştu.

Tekstil endüstrisini destekleme programının kaçak mallarla mücadeleye yardımcı olabileceğini savunan Yermilov, ''sistem (gümrük) herkese eşit şekilde açık olmalı. Aksi takdirde bazıları bu bariyeri aşarken bazıları aşamıyor'' dedi.

İtar-Tass, Devlet Konseyi çalışma verilerine dayanarak geçtiği bilgi notunda, hafif Rus tekstil sektörünün ulusal piyasada yüzde 23'lük orana sahip olduğu kaydedildi.

Raporda piyasanın yüzde 27'sine Türkiye ile Çin'den resmi yollardan getirilen malların, yüzde 49'unu da yine Türkiye ve Çin'den kaçak yollardan sokulan malların oluşturduğu vurgulanıyor.

Uzmanlar, bu yüzden Rus ekonomisin kaybının 27 milyar 659 milyon 574 bin 448 dolar civarında toplam kaybının olduğunu savunuyorlar.

haber10



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,159 µs