En Sıcak Konular

Londra, İslami finans başkenti olma yolunda

20 Haziran 2008 18:58 tsi
Londra, İslami finans başkenti olma yolunda Hükümetin destek politikalarıyla Londra, her sene sürekli dev adımlarla büyüyen İslami finansın merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Avrupalı rakiplerini geride bırakacak potansiyeli ve hükümetin destek politikalarıyla Londra, sürekli büyüyen İslami finansın merkezi olma yönünde emin adımlarla ilerliyor.
Londra ve Orta Doğu Bankası patronu Humphrey Percy, Financial Times’a yaptığı açıklamada “Eğer Ortadoğu ya da Uzak Doğu’da değilseniz ve İslami bankacılık hakkında birileriyle konuşmak isterseniz Londra’ya gelirsiniz” dedi.
Geçen son birkaç yılda Londra, kendisini İslami finans konusunda merkez olarak konumladı. Sayıları sürekli artan bankalar, tasarruf sahiplerine ve kredi alanlara İslami bankacılık ürünleri sunmaya başladı.
İngiltere’de komple İslami bankacılık yapan 4 kurum bulunuyor. Bunlar Avrupa Birliği’nde tek olma özelliği taşıyor. Londra, aynı zamanda, İslami bankacılık ürünleri sunan 21 bankaya da ev sahipliği yapıyor. Bunlardan sonuncusu da Nisan’da lisans alan Gatehouse.
Hükümete İslami finans konusunda danışmanlık kurulunun liderliğini yapan Richard Thomas, “Bu alan hızlı büyüyor ve yeni bankalar İngiltere’ye akış getiriyor” diye konuştu. Londra merkezli finans kuruluşları, 5 sene önce hiç olan ve bugün 24 milyara ulaşan İslami bono ya da ‘sukuk’ konusunda da lider rol oynuyor.
Londra Borsası, 16 İslami bononun pazara girişine onay verdi. Uluslararası Finansal Servisler’e göre, İngiltere, en büyük 15 aktifler sıralamasındaki tek Batılı ülke. İslam, Müslümanları faizle borç alıp vermeyi haram kılıyor.
İslam tefeciliği ve borç alıp verirken faizi yasaklıyor. İslami bankalar ve finans kuruluşları, içinde alkol, kumar, tütün, silah ve domuz bulunan herhangi bir şeyle ilgili sermaye alıp veremiyor. İslam dinine uygun olarak yapılan finans, sahiplik için leasing, planlı ödeme, ortak alım ve satış sözleşmeleri ya da ortaklıkları andırıyor.
Hükümet desteği şart
Uzmanlar, Londra’nın İslami finans merkezi olmak için tüm özelliklere sahip olduğunu belirtiyor. Percy, “Asya ve Ortadoğu’yla ilgilenmek için çok doğru bir zaman. Geniş yetenek havuzu ve borsa, metal, petrol ve vadeli işlemler gibi farkı pazarların konsantrasyonu var. Aynı zamanda hükümet ve Londra bankasının desteği büyük.”
Son 5 yıldır, İngiliz Hükümeti İslami finansın gelişmesi için düzenlemeler yapıyor. Örneğin, hükümet belirli tür faize işletilen damga vergisinden İslami finans hareketlerini muaf tuttu. Ayrıca hükümet İslami bono çıkarmayı da planlıyor. İngiltere’nin bu konuda başı çekmesinin önemli bir nedeni de 2 milyonu aşan Müslüman nüfus.

timeturk.com



Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,460 µs