En Sıcak Konular

Erdoğan: İşte Karadeniz karşımızda!

20 Haziran 2008 18:39 tsi
Başbakan Erdoğan, Trabzon'da konuştu. 'Türkiye dimdik ayakta ve hedefe durmadan yürüyor' diye konuşan Erdoğan, Trabzon'a ve Trabzonsporlulara da bir müjde verdi..

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Günübirlik tartışmalar, gelgitler kimseyi aldatmasın, Türkiye dimdik ayaktadır ve hedeflerine kararlılıkla yürümektedir, işte Karadeniz karşımızda'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Forum Trabzon Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, alışveriş ve yaşam merkezi MULTİ grubunun 20 Avrupa ülkesinde faaliyette bulunduğunu, Türkiye'de başlattığı 21 projeden birisi olduğunu söyledi.

Erdoğan, MULTİ grubunun Türkiye'de bugüne kadar 3,5 milyar avroluk yatırım yaptığını, hedeflerinin ise 10 milyar Avro olduğunu belirterek, açılışı yapılan Forum Trabzon'un kendi alanında Karadeniz Bölgesi'nin en büyük yatırımı olduğunu belirtti.

Farklı konsepti olan projenin 72 bin metrekare alan üzerinde gerçekleştirildiğini ve mimarisiyle Trabzon'a ayrı bir güzellik katacağını anlatan Başbakan Erdoğan, bu yatırımın 140 milyon avro değerinde olduğunu ve 2 bin kişiye istihdam alanı açtığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye inanan, güvenen ve bu çerçevede uzun vadeli yatırımlara girişenlerin verdiği mesajın açık olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Bu mesaj, Türkiye'nin bir süredir izlediği kararlı, disiplinli ve tutarlı politikalarının doğru olduğudur. Bu mesaj, Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomi alanlarında sağlam adımlarla ilerlediğidir. Türkiye, yakın çevresinde ortaya çıkan çatışmalara, uluslararası krizlere, küresel ekonomik dalgalanmalara, içeride yaşadığı seçimlere ve diğer gelişmelere rağmen istikrar konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Yatırımcıların gördükleri, dışarıda ve içeride maruz kaldığı sorunların hepsinin üstesinden gelen ekonomi politikalarını kararlılıkla uygulayan bir ülke olma gerçeğidir Türkiye'nin. Bu ortamı sağlamak için büyük mücadele verdik, fedakarlıklarda bulunduk. Çok çalıştık. Ama işte burada tezahürlerinden birini, gördüğünüz şu 'Forum Trabzon' bunun eseridir. Geçtiğimiz beş yıldaki ortalama büyüme oranı yüzde 6.7'dir. Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 230 milyar dolardı 5 yıl önce. Şu anda 5 yılda biz bunun üzerine 429 milyar dolar ilave ederek, 659 milyar dolar Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya ulaştık.''

''İSTATİSTİKLERİ ALTÜST EDEN SONUÇLAR ELDE ETTİK''

Başbakan Erdoğan, 2002 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin ihracatının, 79 yılda 36 milyar dolara ulaştığını, şu anda geçen ayın sonu itibariyle 121 milyar dolara yükseldiğini anımsattı.

Her alanda istatistikleri altüst eden sonuçlar elde ettikleri kaydeden Erdoğan, enerjiden sosyal güvenliğe, mahalli idarelerden bölgesel kalkınmaya kadar her alanda radikal yapısal düzenlemeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erdoğan, küresel sermayenin Türkiye'ye gelmesini sağlamak için yatırım ortamını iyileştirerek, bu alanda da yeni bir dönem başlattıklarını belirterek, ''MULTİ grubunun inanıyorum ki Türkiye'ye gelişinin altında da güven yatmaktadır, istikrar yatmaktadır. Bütün bu gelişmelerle, Türkiye'yi yatırım için cazip bir ülke haline getirmemizdir'' dedi.

''İŞTE KARADENİZ KARŞIMIZDA''

Erdoğan, Türkiye'ye gelen küresel yatırım miktarının geçen yıl sonu itibariyle 22 milyar dolara ulaştığını, 2006 yılı sonu itibariyle de bu rakamın 20 milyar dolar olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

''Ama 5 yıl öncesinden itibaren, 10 yıl geriye gittiğimizde, yıllık ortalama sadece 1 milyar dolar görüyoruz. Bu güvendir, istikrardır. Türkiye'nin artan üretimi, istikrarı, ihracatı, bize bundan sonraki projelerimiz için de cesaret veriyor. Günübirlik tartışmalar, gelgitler kimseyi aldatmasın. Türkiye, dimdik ayaktadır ve hedeflerine kararlılıkla yürümektedir. İşte Karadeniz karşımızda. Trabzonlu ne zaman güleceğini, ne zaman gürleyeceğini çok iyi bilir demiştim. Şimdi zaman Trabzonlunun gürleme zamanıdır. Ticarette, sporda her alanda Trabzon'un atağa geçme zamandır.''

Trabzon'un 1990'lı yıllarda bütün Karadeniz'in merkezi olma şansını yakaladığını ancak bu fırsatın altyapı eksikliği ve vizyon yetersizliği nedeniyle değerlendirilmediğini ifade eden Başbakan Erdoğan, Trabzon'un bir daha fırsatları kaçırmaması için önünü açacak projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti.

ESKİ TRABZON EVLERİ

Trabzon'a yaptıkları yatırımlara da değinen Başbakan Erdoğan, Zağnos Vadisi'nde incelemelerde bulunduklarını belirterek, ''Orada inşallah Trabzonumuz için bambaşka bir abide olan çevre düzenlemesi yapıyoruz, bu çevre düzenlemesiyle birlikte Zağnos Vadisi'nde eski Trabzon evlerini meydana çıkarıyoruz, yani oradaki garip garip evleri yıkıyoruz ve oradaki o tarihi konutları yeniden tek tek aslına uygun olarak yapacağız. Yurt içinden, yurt dışından vatandaşlar Zağnos'a geldiğinde, nasıl Safranbolu Evleri varsa nasıl Beypazarı evleri varsa , Trabzon'da da Trabzon Evleri ile Trabzon, dünyaya bir farklı mesaj verecektir. Bunu da böyle bilin'' diye konuştu.

TRABZONSPOR'A SAHİLDE STAD MÜJDESİ

Erdoğan, 2011 yılında gençlik olimpiyatlarına Trabzon'un ev sahipliği yapacağını anımsatarak, şunları kaydetti:

''Trabzonspor kulüp başkanımız burada MULTİ grup burada. Ben MULTİ gruba bir teklifte bulundum. Dedim ki; Bak sahilde yer hazır, biz diyoruz ki MULTİ Gruba, Avni Aker'i verelim, yanını verelim, spor salonunu verelim ve oturalım masaya bir anlaşma yapalım ve sahilde bir spor kompleksini stadıyla oteliyle terminaliyle hep birlikte yapalım. Şu anda kendilerinin de bir çalışması var. Sadri beye söyledim 'sen de bir çalışma yaptır' dedim ve birlikte şöyle Doğu Karadeniz'de model olabilecek, Trabzon'a yakışır ve bu tür olimpiyatlara ev sahipliği yapabilecek bir şehre biz de Karadeniz'de sahip olmuş olacağız.''

Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ve diğer yetkililerle kurdelayı keserek tesisi hizmete açtı. Erdoğan, kurdelayı keserken, ''Dakika 90, uzatmalardayız, Trabzonumuz'a, Türkiyemiz'e hayırlı olsun ya Allah bismillah'' dedi.

Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra alışveriş ve yaşam merkezinde gezerek incelemelerde bulundu.

Erdoğan, burada kurulan Trabzonspor Standı'nda incelemelerde bulunurken, Trabzonspor Başkanı Sadri Şener üzerinde, Başbakan Erdoğan'ın torunu Ahmet Akif'in adı yazılı küçük Bordo-Mavili formayı hediye etti. Başbakan Erdoğan, Trabzonspor Standı'nda parasını ödeyerek, alış veriş de yaptı.

AA
 



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,363 µs