En Sıcak Konular

İzmir suyunda arsenik paniği

20 Haziran 2008 17:47 tsi
İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin Karşıyaka ve Bornova bölgelerinden alınan ve analizi yapılan su numunelerindeki arsenik oranını açıklamaması kriz yarattı.

Oranların saklanması ve bu bölgelere su verilen bazı Menemen su kuyularının kapatılması üzerine İzmirliler Valilik ve Büyükşehir Belediyesi'nden kamuoyuna tüm bilgilerin ve önlemlerin açıklamasını istedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan, arsenik analiz sonuçlarıyla ilgili bu sabah erken saatlerde Vali Cahit Kıraç'a bilgi verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin analiz sonuçlarıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada yeralmayan Bornova ve Karşıyaka'dan alınan numunelerin sonuçları ise yine açıklanmadı. Ancak, Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yetkilerinin özellikle, Türk Standartı 266 içme ve kullanma suları standardındaki litrede 10 mikrogram sınır değer parametresinin 1 Ocak 2007 tarihinde Avrupa Birliği müktesabatına göre kabul edildiğini, daha önce bu değerin 50 mikrogram olduğunu, üzerine basa basa belirtmeleri dikkat çekti. Bu yaklaşımın, sonuç açıklanmayan bölgelerde arsenik oranının sınır değerin üzerinde olduğu şeklinde algılandı.

Öte yandan, İZSU'nun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "İzmir'in suyunda Ankara'nınkinden 4 kat fazla arsenik var" açıklamasından daha önce konuyla ilgili çalışma başlattığı ortaya çıktı. Susuzluk nedeniyle dinlendirilen bazı kuyularda standart değerlerin bozulması üzerine harekete geçen İZSU, arsenik oranını artış gösterdiği Menemen'deki bazı kuyuları sistemde devre dışı bıraktı. Kuyulara arıtma yapılması için çalışma başlattı. Ancak, bu önlemler sınır değerlerin 50 mikrogramdan 10 mikrograma düşmesi nedeniyle ortaya çıkan tartışma ve insan sağlığını tehdit edici ortamın oluşmaması gerekçe gösterilerek kamuoyuyla paylaşılmadı.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Halil Gezer, Karşıyaka'daki çeşmelerden kendilerinin de su numunesi aldığını ve analiz sonuçlarını beklediklerini açıkladı. Arseniğin yeraltı yapısıyla ilgili olduğunu, Büyükşehir Belediyesi'nin önlemler alarak üstesinden gelebileceğini belirten Gezer "Kanserojen etkisi olduğu için arsenikle ilgili sınır değerler 1 yıl önce düşürüldü. Bu nedenle, eskisiden daha çok dikkatli hareket etmek, önlem almak gerekir" dedi. İzmirliler de, arsenikle ilgili farklı bilgilendirmelerden yakınarak, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi'nin konuyla ilgili soruların tümünü yanıtlayacak açıklama yapmalarını istedi.

GÖKÇEK 'İZMİR'E BAKIN' DEMİŞTİ

Ankara'ya Kızılırmak'ın suyunu getiren Melih Gökçek arsenik eleştirileri üzerine kendisini "Ankara'yı bırakın İzmir'in suyuna bakın" diye savunmuştu. 

vatan



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,123 µs