En Sıcak Konular

Memleket çok büyük bir tehlikeden son anda kurtuldu!

20 Haziran 2008 17:13 tsi
Almanya'dan ailesiyle tatile gelen yedi yaşındaki Welat, isminde 'W' harfi olduğu için yurda sokulmadı. Görevlilerin dikkati sayesinde yakayı kaptıran küçük 'bölücü' anında sınır dışı edildi. İngilizler için bir not: İsminiz William ise korkmayın. Si

Türk alfabesinde bulunmayan harflerin yer aldığı isimlerin yasak olması, 7 yaşındaki Welat'ın Türkiye'ye girmesini engelledi. Annesi ve kardeşleriyle birlikte Almanya'dan Türkiye'ye tatile gelen Welat, Atatürk Havaalanında isminin yasak olması gerekçesiyle Almanya'ya geri gönderildi.
Almanya'nın Düsheldolf kentinde yaşayan Yadigar Dağ, 15 Haziran 2008 tarihinde çocukları Welat (7), Birhat (3) ve Esmanur (1,5) ile birlikte tatilini geçirmek için Türkiye'ye gelmek için THY ile yola çıktı. Saat 11:00 sırlarında İstanbul Atatürk Havaalanına inen Dağ ailesi acı gerçekle pasaport kontrolünde karşılaştı.

Anne Yadigar Dağ'a, "kendisinin ve iki çocuğunun Türkiye'ye girebileceği ancak Welat'ın giremeyeceği" belirtildi. Gerekçe olarak da Welat isminin Türkiye'de "yasaklanmış isimler" arasında yer aldığı gösterildi. Buna itiraz eden Yadigar Dağ'a, memurlar, "Welat ismi Türkiye'de yasak. Bu nedenle çocuğunuzu geldiğiniz yere geri göndereceğiz" dedi. Annenin bütün itiraz ve çabaları sonuçsuz kalınca 7 yaşındaki Welat Dağ tek başına Almanya'ya geri gönderildi.Olup bitenlere anlam veremeyen Welat, babası Sadrettin Dağ'a saat 22.00 sıralarında Düsseldorf Havaalanı'nda görevli memurlar tarafından teslim edildi.

Meclis gündeminde

DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal konuyu Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Birdal, önergesinde şu soruyara yer verdi:

"Welat Dağ isimli kişinin Türkiye'ye girmesi yasak mıdır? Bu yasağın gerekçesi nedir? Söylendiği gibi Welat ismi yasakmıdır? İsmi Welat olanların Türkiye'ye girmesini engelleyen herhangi bir yasal mevzuat var mıdır? 7 yaşında olan çocuğun yaşadığı bu travmanın sorumluları hakkında bir soruşturma açılması düşünülmektemidir?"

2003 yılında genelge yayınlandı

Türkiye'de 2003 yılında AB Uyum Paketi çerçevesinde bir genelgeyli isim yasağı kaldırıldı. Ancak genelgede 'Türk alfabesine uygunluk' koşulu getirilerek, "Q, X, W" gibi harflerle isimlerin yazılması yasaklandı.

Radikal



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs