En Sıcak Konular

'Soykırım' değil "etnik temizlik'

20 Haziran 2008 16:01 tsi
'Soykırım' değil Marie Yovanovitch, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde düzenlenen oturumda, Ermeni yanlısı bir senatörün bütün ısrarına karşın, 1915 olayları için ''soykırım'' sözünü kullanmadı.

Buna karşılık Yovanovitch, 1915 olaylarını "etnik temizlik" olarak tanımladı.
 
Komitenin oturumunun sonlarında Ermeni yanlısı Demokrat senatör Robert Menendez, Yovanovitch'i bir savcı gibi sorgulayarak, büyükelçi adayını "soykırım" sözünü kullanmaya yönlendirmeye çalıştı. Ancak Yovanovitch, Menendez'in ısrarlı sorularına karşın bu nitelendirmeyi yapmadı ve bunun Bush yönetiminin politikası olduğunu vurguladı.
 
Yovanovitch, daha önce komitede yaptığı sunuş konuşmasında ise "ABD hükümeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde Ermenilerin harap olmasına yol açan kitlesel öldürmeleri, etnik temizliği ve zorunlu göçü tanıyor ve bunun acısını hissediyor" ifadesini kullandı.
 
Marie Yovanovitch, bu yüzden ABD başkanlarının her 24 nisanda bir anma açıklaması yaptığını hatırlattı. Yovanovitch, "soykırım" sözünün kullanılmamasının, ABD Başkanı George Bush'un ve daha önceki başkanların politikası olduğunu belirterek, "Başkan, Türk vatandaşlarını geçmişleriyle ve Ermenilerle uzlaşmaları yönünde cesaretlendirmeye odaklanıyor" dedi.
 
ABD'nin, Mayıs 2006'dan beri Erivan'da büyükelçisi bulunmuyor. Eski Büyükelçi John Evans, ABD'nin resmi politikasını ihlal ederek 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmesinin ardından o dönemde görevden alınmıştı.
 
Bush, daha sonra bu göreve diplomat Richard Hoagland'i atamak istemiş, ancak Ermeni yanlısı senatör Menendez, "soykırım" sözünü kullanmadığı için Hoagland'in göreve başlamasını engellemiş ve yönetim bu atamadan vazgeçmek zorunda kalmıştı.
 
Menendez'in, Yovanovitch'i de veto edip etmeme konusunda henüz kararsız olduğu belirtildi. ABD yasalarına göre tek bir senatörün bile, aralarında büyükelçilerin de bulunduğu üst düzey yetkililerin atamalarını engelleme yetkisi bulunuyor.
 
CNN



Bu haber 303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs