En Sıcak Konular

AKP'li Vekil'den Albay'a fırça

20 Haziran 2008 12:27 tsi
Meclis'te Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın sözünü kesen Kurmay Albay Oktay Sel'e AKP'li Milletvekili Mustafa Demir müdahale etti.

Emin Özgönül/Gazeteport

AKP’liden, Albay’a tavır

Başkent Ankara’da, asker ile hükümet arasında yaşanan askeri bölgelerin satışına ilişkin tartışma, bu kez de denize yansıdı. AKP, Genelkurmay’ın devreye girmesiyle, askeri bölgeler konusunda geri adım attı. Şimdi ise, her ne kadar İçişleri Bakanlığına bağlı olsa da, Deniz Kuvvetlerinin bir parçası konumundaki Sahil Güvenlik ile anlaşmazlık patladı.

Hükümet, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın, deniz taşıtlarına ceza kesme yetkisini elinden almak istiyor. Tümamiral Can Erenoğlu yönetimindeki, Sahil Güvenlik Komutanlığı ise, bu girişime şiddetle karşı çıkıyor. Bir tarafta Komutanlık, diğer tarafta Ulaştırma Bakanlığı ve AKP var…..

AKP milletvekilleri 11 Haziran günü TBMM’ye “ Denizlerde Mal ve Can güvenliği ve Limanlar yasasında değişiklik öngören’’ bir kanun teklifi verdiler. Teklif TBMM tarihinde ender görülen bir biçimde, yedi gün sonra Bayındırlık-İmar Ulaştırma Komisyonu gündemine alınıp 18 Haziran günü görüşüldü. Teklif ile, deniz taşıtlarının da kara araçları gibi fenni muayeneden geçirilip, “Sürekli denize elverişlilik belgesi'' alması öngörüldü.

SGK : TUTANAK MEMURU
Ama asıl önemlisi, eksiği olan, yeterli güvenliği bulunmayan, sintine boşaltan, fazla yolcu ve yük taşıyan deniz araçlarına verilen cezalar yeniden düzenlendi ve 250 YTL’den 25 bin YTL’ye kadar uzanan ceza kesme yetkisi, Sahil Güvenlik Komutanlığından alınıp, Liman Başkanlıklarına verildi. Teklif Meclis Genel Kurulundan da aynen geçerse, SGK, yerli ve yabancı tüm deniz araçları için, sadece tutanak tutacak. Ceza kesme yetkisi ise Liman Başkanlıklarının olacak.

İşte tartışma yaratan da bu madde oldu. TBMM Başkanlığına sunulduktan sonra, bir hafta içinde komisyon gündemine alınan kanun teklifinden, Sahil Güvenlik Komutanlığının bilgisi yoktu. Komisyon toplantısının yapılacağı gün SKK’dan temsilci istendi ve SGK Kurmay Başkanı Deniz Kurmay Albay Oktay Sel görevlendirildi. Albay Sel, komisyona geldiğinde, “ Teklif bizim elimize dün ulaştı. Bizim görüşümüz de sorulmadı. Yapılmak istenen düzenlemeyle, yetkilerimiz elimizden alınıyor. Bu durum Sahil güvenliğin denetim faaliyetlerini olumsuz etkiler’’ dedi.

KOMİSYONDA GERGİNLİK
Ancak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım aynı görüşte değildi. Bakan Yıldırım, Albay Sel’e “Cezayı sen mi keseceksin, ben mi keseceğim kavgası olmaz. En son çare ceza kesmek olmalı. Denizcilikten insanımızı soğutmamamız lazım'' deyince Albay Oktay Sel, araya girdi ama komisyon başkanı AKP’li Mustafa Demir “Sayın Albayım, söz verilmeden ifadede bulunmamanızda yarar var'' uyarısı yaptı.

Bakan Yıldırım da, yapılan düzenlemeyle Sahil Güvenlik Komutanlığının tutanağı tutacağını, cezaların kesilmesi için Liman Başkanlığına göndereceğini belirterek, ''Denetleme elemanının cezayla, parayla işi olmaz ki'' dedi.
Teklif komisyondan Sahil Güvenliğin muhalefetine rağmen AKP oylarıyla geçti. Şimdi sırada Genel Kurul aşaması var. Teklif yasalaşırsa, SGK “Tutanak’’ ile yetinecek. Tokmak, Sahil Güvenlik Komutanlığında, davul ise Liman Başkanlığı'nda olacak.

aktifhaber.com



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,984 µs