En Sıcak Konular

AB liderleri Brüksel’de toplandı!

20 Haziran 2008 10:05 tsi
AB Zirvesi, Lizbon Anlaşması, gıda ve petrol fiyatlarındaki artış ve Akdeniz Birlik Projesi gündemiyle toplandı.

AB zirvesi Brüksel'de başladı. Liderlerin gündeminde, İrlanda'daki referandumda reddedilen Lizbon Anlaşması, gıda ve petrol fiyatlarındaki artış ve Akdeniz İçin Birlik Projesi var.

2 gün sürecek zirvede, Lizbon Anlaşması'nın İrlanda'da reddedilmesiyle ortaya çıkan krizden çıkış yollarını arayacak.

İrlanda'ya belli imtiyazlar tanınarak onay sürecinin sürdürülmesi görüşü ağırlık kazanıyor. Zirvede rekor kıran gıda ve enerji fiyatlarıyla, bu durumun ekonomiye etkileri de görüşülecek.

Liderler, petrol ihracatçısı ve ithalatçısı ülkeler arasında diyalogun geliştirilmesi çağrısında da bulunacak. Fransa'nın dönem başkanlığını devralmasının ardından 13 Temmuz'da hayata geçirilecek Akdeniz İçin Birlik Projesi de gündem maddeleri arasında...

ZAMLARA PROSTESTO

Zirve başlamadan önceki gün Brüksel'de başlayan taksi ve kamyon şoförlerinin gösterisinde akaryakıt zamları protesto edildi. Akaryakıt protestoları daha önce de İspanya, Portekiz, İngiltere, Almanya gibi çeşitli AB ülkelerinde gerçekleşmişti.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, "Akaryakıt ve gıda fiyatları artışının baskısını herkes hissediyor. Bu konuyla ilgili kullanabileceğimiz araçları hızlı ve yaratıcı şekilde kullanmalıyız" diye konuştu.

Fakat AB liderleri Fransızların çağrısına rağmen, akaryakıt fiyatlarını düşürmeye pek yanaşmıyor. Fiyatlardaki ani bir düşüşün petrol tüketimini ve hava kirliliğini arttırması, dolayısıyla daha da yüksek fiyatlara neden olmasından korkuluyor.

AB liderlerinin gündeminin sadece ekonomi konuları olması planlanıyordu, ancak geçen haftaki İrlanda referandumunda, AB'nin yeni anayasası olması planlanan Lizbon anlaşmasının reddedilmesi, liderlerin gündemini değiştirdi. Liderler zirvede, AB'nin bu kurumsal krizden çıkmasına ilişkin yollar da arayacak.

Şu ana kadar 18 AB üyesi ülke anlaşmayı onayladı, ancak İrlanda'nın ardından Çek Cumhuriyeti'nin de anlaşmayı onaylama sürecinde olumsuz bir sonuç çıkabileceği söyleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise toplantıdan önce yaptığı açıklamada, iklim değişikliği, enerji güvenliği, göç ve terörizmin de toplantı gündeminde yer aldığını söyledi.

dunyabulteni



Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs