hırs yapınca... | " /> hırs yapınca... | "/>

En Sıcak Konular

Rektör hırs yapınca...

19 Haziran 2008 18:57 tsi
Rektör hırs yapınca... 2 dönemdir Uludağ Üniversitesi rektörü olan Mustafa Yurtkuran, seçimlerde aday olamayınca bakın ne yaptı...

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) mensupları rektör adaylarını belirlemek için sandık başına gitti. Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, seçim açılış konuşmasını yaptıktan sonra basın mensuplarına kısa bir değerlendirmede bulundu.

Rekör Yurtkuran, en fazla oyu alan kişi yerine daha az oy alan biri rektör olarak atanırsa o kişinin rektör değil, ancak müdür olacağını belirterek hem adaylara hem de Köşk'e gözdağı verdi.

Prof. Dr. Yurtkuran, rektörün karizmatik olması gerektiğini belirterek, seçilecek rektörün başarılı olabilmesi için arkasında üniversitenin demokratik gücünü hissetmesi gerektiğinin altını çizdi. Yeni seçilecek rektörün kendi yaptıkları hizmetleri devam ettirmesini isteyen Rektör Prof. Dr. Yurtkuran, "Rektör bir devlet kurumunun müdürü değil. Yeni seçilecek rektör 750 öğretim üyesi, 2 bine yakın akademik personel, 2 bin idari personel, 3 bin işçi ve 44 bin öğrencinin lideri konumunda olacak." dedi. Kendi rektörlük sürecinde bir tek siyasi olayın yaşandığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, onun da emrinin nereden geldiğini herkesin bildiğini söyledi. Yeni seçilecek rektörün Cumhuriyetin temel değerlerini savunması gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yurtkuran, "Cumhuriyetin temel değerlerine sadece inanması yetmiyor aynı zamanda savunması da lazım. Anayasamızın ilk 4 değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen maddelerini savunması gerekir, çünkü onları savunması için burada." dedi. Rektörlüğü bilmeyenlerin meslekle rektörlüğü birbirine karıştırdığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, sözlerine şöyle devam etti: "Rektörlük liderliktir. Liderin liderliğidir önemli olan, mesleği değil. Zaman zaman benim politik eleştirilerim olduğu söylenmiştir. Evet ben anayasanın ilk 4 maddesini koruma ve kollamayla görevliyim, bu ülkenin bölünmez bütünlüğü ile bu ülkenin bayrağına ve gelecek nesilerine sarılmak mecburiyetindeyim."

Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, seçilecek rektörün üniversitenin demokratik gücünü arkasına alması gerektiğinin altını çizerek, "Buraya oturacak rektörün mutlaka bu üniversitenin demokratik gücünü arkasına alması lazım yoksa rektörlük yapamaz." dedi.

Cumhurbaşkanının en çok oy olan yerine başka bir adayı ataması halindeki bir soru üzerine Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, şunları söyledi: "Bir kere böyle bir şey olmaz. Burası Uludağ Üniversitesi, 750 öğretim üyesinin seçimi sonrasında birinci seçilmiş aday ne YÖK, ne de Cumhurbaşkanlığı tarafından değişikliğe uğramaz. Ha şöyle bir şey çıkarsa zaten seçmen onu Cumhurbaşkanına bırakmış demektir. Birinci almış 200 oy, ikinci almış 190 oy, üçüncü almış 180 oy, toplam öğretim üyesi 750. Aralarında 10'ar oy fark var. Bu ne demektir, YÖK'e siz istediğinizi yapın, biz bunların içinden birini seçmeyi beceremedik. Cumhurbaşkanına da sayın Cumhurbaşkanım takdir sizindir siz ne isterseniz onu yapabilirsiniz demektir. Ama biri almış 400 oy, biri almış 200 oy, şimdi bunun tartışılacak bir şeyi var mı? Ben YÖK veya Cumhurbaşkanlığında böyle bir şey olacağını zannetmiyorum. Eğer böyle bir şey olursa, rektör olan kişi yasa gereği rektördür. Ama burada lider olarak görevini yerine getiremez. Burada oturan kişi o andan itibaren artık UÜ'nün müdürüdür. Burada lider olarak demokratik gücün gereği olan beceri ve iş yapabilme gücünü kaybetmiştir. O artık çıkıp yanlış yapıyorsunuz ey ahali Türkiye Cumhuriyeti'nin toprağını satmak doğru bir iş değildir diyemez."

"BUNDAN SONRA HASTA BAKACAĞIM"

Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, bundan sonra bir süre dinleneceğini belirterek, "Bir mesleğimiz var. Hastanede de bir odamız var, gider orada oturur eşin dostun hastasına bakarız, gelenlere çay ikram ederiz. Genç öğrencilerimizi alıp ders yaparız, hasta takip ederiz, ama net bir planım yoktur." dedi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in '24 saat çok uzun bir süredir' sözünü hatırlatan Rektör Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, "24 saat çok uzun bir süredir. 24 saatte lider olabilirsiniz, 24 saat sonra hiçbir şey olabilirsiniz. Toplumun gözünde bütün değerinizi yiterebilirsiniz. Hele bir yeni rektör gelip otursun, biz de ne yapacağımıza bakarız." şeklinde sözlerini tamamladı.

Bu arada Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) rektör adaylarını belirlemek amacıyla yapılan seçimin sonuçları açıklandı. Toplam iki sandıkta 729 öğretim üyesinin oy kullandığı ve 720 geçerli oyun sayıldığı seçimlerde mevcut rektör Mustafa Yurtkuran'ın eşi Prof. Dr. Merih Yurtkuran 254 oyla birinci, Mete Cengiz 206 oyla ikinci Mahmut Yavuz 131 oyla üçüncü ve Ali Sürmen 97 oyla dördüncü sırada yeraldı. Sonuçların açıklanmasıyla Rektör Yurtkuran ve eşi büyük sevinç yaşadı.

Sabah saatlerinde başlayan oy kullanma işlemi 16.00'da bitti. Toplam 2 sandıkta 720 öğretim üyesi yeni rektör seçimi için oy kullandı. Yapılan sayımlarda Prof. Dr. Merih Yurtkuran 254, Prof. Dr. Mete Cengiz 206, Prof. Dr. Mahmut Yavuz 131, Prof. Dr. Ali Sürmen 97, Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu 15, Prof. Dr. İbrahim Karyılmaz 5, Prof. Dr. Oktay Gözü '0', Halit Rıfat Alpay 12 oy aldı. Sonuçların açıklanmasıyla salonda Rektör Yurtkuran ve destekçileri büyük sevinç yaşarken bazı adaylar da üzüntü yaşadı. Seçimlerde en çok oyu alan 6 aday YÖK'e bildirilecek. YÖK genel Kurulu 1 Temmuz'da yapacağı toplantının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e üç isim bildirecek. Gül'ün onayının ardından atanacak yeni rektör 8 Ağustos'ta görevi devrelacak.

Sonuçların açıklanmasıyla eşi Merih Yurtkuran'a sarılan Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın basın toplantısı düzenleyeceği öğrenildi. Yurtkuran, sabah yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 'en çok oyu alan adayı seçmemesi halinde' tepki içeren mesajlar göndermişti. Merih Yurtkuran, mevcut rektör eşinin avantajlarından yararlandığı öne sürülüyor.

cihan



Bu haber 970 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,696 µs