En Sıcak Konular

Amr Musa ile Şimon Peres sert tartıştı

19 Haziran 2008 17:20 tsi
Amr Musa ile Şimon Peres sert tartıştı Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Şimon Perez'e sert çıkarak "Arapları çantada keklik sanma, aptal değiliz" dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında tartışma çıktı.

Nobel ödülü sahibi misafirlerin önünde birbirlerine karşılıklı sert ifadeler kullandılar.

Ürdün'deki, Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Petra'da düzenlenen uluslararası toplantıda, Peres'in Arapları suçlayan ifadeleri üzerine tartışma çıktı.

Olayı bizzat yaşayan görgü şahitlerine göre, Peres, Arapların daha önce Mısır'ın Enver Sedat liderliğinde, Ürdün'ün Kral Hüseyin'le yaptığı gibi barıştan yana tercih yapmasını, İsrail'le anlaşması gerektiğini söyledi.
Bunun üzerine Amr Musa, Perez'e, "orkestra şefi gibi konuşuyorsun ama bizi de çantada keklik sanma, çünkü aptal degiliz" diyerek sözünü kesti.
"Barıştan söz ediyorsun ama Arap barış insiyatifi hakkında İsrail'in ne düşündüğünü hiç işitmedik" diyen Musa bu çıkışıyla, Arapların 2002'de, İsrail'in 1967 sınırlarına çekilmesi karşılığında ilişkilerin normalleştirilmesini öneren barış teklifine gönderme yapmış oldu.

Bunun üzerine karşışıklı tartışmaya dönüşen toplantıda Peres şunları söyledi:"Gazze'den, askerlerimizi ve yerleşimcileri çektik fakat HAMAS roket saldırılarına devam etti. Roket saldırılarını durdurun, biz de size iyi niyet jesti gösterelim."

Peres'e sert biçimde karşılık veren Musa: "Yahudi yerleşim inşaatlarını durdurun. Hala yerleşim inşaatları devam ederken, Filistinlilerin evleri de, yıkıma uğruyor. Hangi barıştan söz ediyorsun?" Sinirlerine hakim olamayan Amr Musa, daha sonra salonu terk etti.

BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİPLERİ BULUŞMASI

Toplantıda bir konuşma yapan Kral Abdullah, İsrail-Filistin arasında anlaşma olduğu vakit bölgenin "barış içinde, birleşik ve ileri gitmeye hazır" bir bölge olacağını söyledi ve "Bu sene sahip olduğumuz fırsatı kaçırmak ciddi bir hata olacaktır; güvenlik içindeki ve herkesin tanıdığı bir İsrail'le birlikte yan yana yaşayan egemen, bağımsız ve kalıcı bir Filistin devletinin kurulması şansını..." diye konuştu.

 

Kral Abdullah Kalkınma Fonu ile Elie Wiesel İnsanlık Vakfı'nın düzenlediği toplantıya ayrıca Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve İslam Konferansı Teşkilatı'nın dönem başkanı Senegal Devlet Başkanı Abdulaye Wade de katılıyor.,

Nobel barış ödülü sahibi 29 kişi ve diğer yetkililer, bugün akşam saatlerine kadar devam edecek toplantıda, küresel gıda krizi, ekonomik kalkınma ve eğitim gibi konuları ele alacaklar. Toplantıya Fransa Başkanı Nikolas Sarkozy'nin eski eşi Cecilia (Ciganer-Albéniz) da katıldı


Dünya bülteni



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,161 µs