Borsalar çökebilir | " /> Borsalar çökebilir | "/>

En Sıcak Konular

Ürküten rapor: Borsalar çökebilir

19 Haziran 2008 17:19 tsi
Ürküten rapor: Borsalar çökebilir Dünya adını bile telaffuz etmezken, mortgage krizini öngören RBS analisti, 'berbat bir döneme giriyoruz' açıklaması yaptı.

Avrupa'nın önde gelen bankalarından Royal Bank of Scotland (RBS), müşterilerine yönelik olarak hazırladığı raporda, gelecek 3 ay içerisinde piyasalarda resmen çöküş beklediğini duyurdu.

ABD'de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan mortgage krizini, bundan yaklaşık 2 yıl önce yayımladığı analizlerle öngören RBS'nin analisti Bob Janjuah tarafından hazırlanan raporda, "Durum artık merkez bankalarının kontrolünden çıktı, küresel ekonomik yavaşlama hızlanacak, resesyon yayılacak ve şirket bilançoları bundan olumsuz etkilenecek. ABD borsalarında S&P endeksi 2008 yılının eylül ayına kadar yüzde 22 düşer" dendi.

RBS'nin müşterilerine gönderdiği bilgi notunda, "Nakdin, kral olduğu bir döneme giriyoruz" diyen Janjuah, şu öngörülerde bulundu:

* Geçen yıldan bu yana düşen borsalar kendilerine gelemiyor. Kredi piyasaları birer birer batıyor. Küresel ekonomik büyüme yavaşlarken enflasyon kontrolden çıktı. Fiyatlar denetimsiz bir şekilde artıyor.

* Özellikle önümüzdeki 3 ay için çok berbat bir dönem kapımızda. Son günlerde tek iyi haber, petrol fiyatlarındaki kısmi düşüş. Enflasyon, yatırımın düşmanıdır. Bu yüzden dünya enflasyonla mücadele için daha düşük büyüme oranlarına razı olmak zorunda.

* ABD Merkez Bankası FED, şu an panik içinde, aslında ne yapacağını bilemiyor. Piyasa indirim bekliyor, FED de faizleri indiriyor. Başka da bir şey yapamıyor. FED de, Avrupa Merkez Bankası da, tek seçenekli bir seçimle karşı karşıya. Petrol, gıda fiyatlarıyla birlikte işsizlik oranları da artarken bankalar kredileri kesemezler.

Monaco'daki GAIM uluslararası hedge fonları konferansında konuşan Hedge Fund şirketi Paulson & Co. kurucusu John Paulson ise kredi krizi nedeniyle küresel olarak yazılacak zararların IMF'ın tahmini olan 945 milyar doların üzerine çıkacağını ve 1.3 trilyon doları bulacağını söyledi. Paulsoni "Şu ana kadar zararların üçte biri yazıldı. Daha birçok sorun var ve bunlar yıl boyunca hissedilmeye devam edecek. Henüz istikrar işaretleri görmüyoruz" dedi.

Subprime ipotek krizinin başlamasından bu yana banka ve diğer mali kuruluşların yazdıkları zararlar, 395 milyar doları buldu.

ABD'nin düşen konut fiyatlarının tüketici harcamalarında azalmaya neden olması nedeniyle durgunluğa sürüklendiğini söyleyen Paulson, yılın ikinci yarısının, ekonomik yavaşlama 2009´a doğru taşınırken, daha da kötü geçeceğini öne sürdü.

Konut piyasasında stres işaretlerinin hızlandığına da işaret eden Paulson, kendisinin menkul kıymet fiyatlarının düşeceği yolunda işlem yaptığını kaydetti.

"Kendimi ayı veya boğa olarak görmüyorum. Ben bir realistim" diyen Paulson, bankaların borçları gibi zor durumdaki menkul kıymetleri satın almayı planladığını da belirtti, bu borçları "10 trilyon dolarlık fırsat" olarak niteledi.

İpoteke dayalı borçları satın almak için zamanın erken olduğunu da kaydeden Paulson ancak bunlarda da, yıl içinde fırsatlar gördüğünü söyledi.

Paulson´un görüşleri, GAIM konferansına katılan diğer hedge fonu yöneticilerince de kabul görüyor. Toplantıya katılan bin 300 kişi arasında yapılan ankette, yüzde 80 oranında kredi krizinin süreceği yolunda görüş çıktı.

Dünya bülteni



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,344 µs