En Sıcak Konular

Organ mafyasının korkunç yüzü

19 Haziran 2008 15:32 tsi
Türkiye'de organ mafyası dehşeti yaşanıyor. Yoksul insanların organları zengin kişilere satılıyor. İşte bir profesörün de isminin karıştığı organ mafyası dehşeti...

İzmir ve Sakarya’da maddi durumu iyi olmayan kişilerin organlarını para karşılığı alıp, organa ihtiyacı olan zengin kişilere yüksek bedelle sattıkları iddia edilen 3’ü tutuklu 14 kişilik organ mafyasının üyeleri hakkında 3 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mafyanın organ nakillerini yaptığı iddia edilen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli Prof.Dr. Cüneyt Hoşcoşkun hakkında da İzmir Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Organ mafyası, Adana’nın merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Sofulu Beldesi’nde oturan 51 yaşındaki Yahya Altınay’ın 12 Şubat’ta 24 yaşındaki oğlu İsmail’in karaciğerini 12 bin 800 YTL’ye sattığını, ameliyatın ise İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirildiğini ihbar etmesi üzerine çökertildi.
Yapılan operasyon sonunda organ mafyasının lideri olduğu öne sürülen 38 yaşındaki Osman Kökyıldırım ile mafya üyelerinden 46 yaşındaki Cihangir Evran ve 31 yaşındaki Emin Taş tutuklandı. Karaciğeri satılan, gözünün de satılması için teşebbüs edilen Yahya'nın kardeşi 42 yaşındaki Kerem Altınay ile 33 yaşındaki Mehmet Kodaz hakkında da yakalama emri çıkartıldı. Aralarında organlarını satan ve organ alanların da bulunduğu 9 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Organ mafyası ile ilgili soruşturmayı tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, 3’ü tutuklu 14 organ mafya üyesi hakkında ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak, teşekkül halinde organ ticareti yapmak, bu suça teşebbüs etmek’ suçlarından 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı.

VERİCİLERE CEZA VERİLMEYEBİLİR

Cumhuriyet Savcısı, iddianamesinde organ mafyası lideri Osman Kökyıldırım hakkında 21 yıla kadar, diğer sanıklar hakkında ise 9 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı, yoksul oldukları için organlarını para karşılığı sattıkları belirlenen sanıklar Zafer Tokalı, Emrah Höçük, İsmail Altınay ve Kerem Altınay hakkında TCK’nın 92’inci maddesine göre, sosyal ve ekonomik durumları kötü olduğu için organlarını sattıkları gerekçesiyle hapis cezası verilmemesini, aksi taktirde verilecek cezada indirim yapılmasını istedi.

ORGAN FİYATLARI
Savcılık iddianamesinde yer alan iddialara göre, ihbar üzerine harekete geçen jandarma, mahkeme kararıyla, organ mafyasının lideri olduğu iddia edilen ve kendisi de böbreğini yaklaşık 60 bin YTL’ye sattığı öne sürülen Osman Kökyıldırım ile diğer mafya elemanlarının telefonlarını dinlemeye aldı. Bu bilgiler ve soruşturma sonunda, Bilal Erdem’in 5 Mart 2007’de Gülcan Çuruh’a böbreğini, aynı tarihte Osman Kökyıldırım’ın Mehmet Ali Delibaş’a böbreğini, İsmail Altınay’ın 6 Şubat 2008’de 12 bin 800 YTL karşılığında karaciğerini Kamil Yılmaz’a, Zafer Tokalı’nın karaciğerini 5 Aralık 2007’de 9 bin YTL’ye Ali Özkan’a, Cihangir Evran’ın böbreğini geçen yıl Ömer Yavuz’a 10 bin YTL sattıkları belirlendi. Organ mafyası lideri Osman Kökyıldırım’ın yoksul vatandaşlara organları karşılığında çok az miktarda para verdiği, organa ihtiyacı olan zengin insanlardan ise bu organlar karşılığında 100-150 bin YTL aldığı iddia edildi.

HASTANE ÖNLERİNDE ALICI ARIYORLARDI
Savcı, hazırladığı iddianamede, organ mafyasının nasıl çalıştığını şöyle anlattı:
“....Örgüt lideri Osman Kökyıldırım önce kendi böbreğini satarak bu işi ticarete döküp haksız kazanç sağlamak için suç örgütünü kurdu. Suç örgütü üyeleri, gerek bulundukları çevrede, gerekse çeşitli illerdeki hastanelerin önlerinde bulunan hasta kişileri takip ederek organ isteyenleri tespit ettikleri, bu kişilere organ satmak için yoksul ve çaresiz kişileri ikna ederek düşük paralar karşılığı organlarını aldıkları belirlenmiştir. Organları da hasta olan alıcılara yüksek bedelle sattıkları anlaşılmıştır. Organ mafyası lideri Osman Kökyıldırım, daha sonra organ nakli için vericileri ameliyatların yapıldığı İzmir’deki hastaneye masraflarını karşılayarak götürüp tüm tahlil, muayene ve nakil işlemlerini yaptırdığı saptanmıştır.”

OPERASYON YARIM KALMIŞ

Cumhuriyet Savcısı, iddianamesinde organ mafyası operasyonunun bir televizyon kanalının konuyla ilgili haber yapması üzerine yarım kaldığını da belirtti. Bu konu iddianamede şöyle belirtildi. “Teknik takip sırasında ameliyatların gerçekleştirildiği İzmir’deki Ege Üniversitesi Hastanesi’ndeki doktorlarla ilgili çalışmalar yapılırken bir televizyon kanalının haber amaçlı devreye girmesi üzerine deşifre olunmaması için operasyona son verilmiştir” denildi.

PROF. DR. HOŞCOŞKUN’A SUÇ DUYURUSU

Savcı, iddianamesinde, organ nakillerinin gerçekleştirildiği Ege Üniversitesi Hastanesi doktorları hakkında gereğinin yapılması için yetkinin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nda olduğunu, bu yüzden doktorlara iddianamede yer vermediğini belirtti. Savcı, organ transferini yaptığı iddia edilen Ege Üniversitesi’nin rektör adaylarından genel cerrah Prof.Dr. Hoşcoşkun hakkında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcı, suç duyurusuna iddianame, fezleke ve bazı şüphelilerin Prof. Dr. Hoşcoşkun ile ilgili verdikleri ifadeleri ekledi. Prof. Dr. Hoşcoşkun ise, organ mafyası ile ilgili iddiaları daha önce reddetmişti.

‘FİYATINI SÖYLEMEK İSTEMİYORUM’

ORGAN mafyasının lideri olduğu iddia edilen Osman Kökyıldırım, tutuklandığı nöbetçi mahkemede organ ticareti yapmadığını iddia etti. 2007’de şüpheliler arasında bulunan İsmail Gerçek’in patronu Mehmet Ali’ye böbreğini sattığını itiraf eden Kökyıldırım, “Fiyatını söylemek istemiyorum. Başka kişilerin organlarının satılmasına, alınmasına, ameliyatlarının yapılmasına, hastaneye götürülmesine aracılık yapmadım. Ben fakir bir insanım. Bu işi yapmış olsaydım, çok param olurdu. Borçlarımdan dolayı evimin elektriği kesiktir” dedi.
Tutuklananlardan Cihangir Evran da, böbreğini 15 bin YTL’ye bir çocuğa sattığını itiraf etti. Evran, “Durumum kötü olması ve borçlarımın çok olması nedeniyle Osman’ın aracılığıyla böbreğimi bir çocuğa sattım. Ameliyatımı Dr. Cüneyt bey yaptı” diye konuştu. Tutuklanan Emin Taş ise, Osman Kökyıldırım’ın organ ticareti yaptığını iddia ederek, “Herkes Osman’ın organ ticareti ile uğraştığını biliyordu. Kendisinden alacağım vardı. Ben organ ticareti yapmadım” dedi

Akti fhaber



Bu haber 1,013 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,738 µs