En Sıcak Konular

İsrail ateşkese girerken öldürdü

19 Haziran 2008 14:08 tsi
İsrail ile Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas yönetimi arasında bu sabah saat 06.00'da yürürlüğe giren ateşkes sorunlu başladı.

Ateşkesten yarım saat önce, İsrail ordusundan Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki El Bureyc kampı yakınındaki bir grup İslami Cihad militanına hava saldırısı yapıldı. Saldırıda bir İslami Cihad militanı ölürken, İslami Cihad da saldırıya fırlattığı roketlerle karşılık verdi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ateşkesi, “Hamas'ın Gazze'ye yönelik büyük bir operasyonu önlemek için son şansı” olarak nitelendirdi. Olmert, “Biz, Gazze'deki terörle ilgili bugüne dek gösterdiğimiz hoşgörünün sonuna geldik” diye konuştu.


Ateşkesin başlamasına saatler kala Gazze Şeridi üzerinden helikopterler ve F-16'ların çekilmesine rağmen, gece yarısına doğru Gazzelilerin “zennene” adını verdikleri pilotsuz uçaklar ortaya çıktı ve sabah saatlerine kadar yok olmadı.

Gazze'nin orta kesimindeki El Bureyc mülteci kampı yakınlarındaki bir grup militanın üzerine ateşkesin yürürlüğe girmesinden yarım saat önce füze saldırısı düzenlendi.

Saldırıda bir İslami Cihad militanı ölürken, 3'ü aynı gruptan militan, 6 kişi yaralandı. İsrail ordusu, militanların roket fırlatma hazırlığında olduklarını öne sürdü. Bu saldırıya İslami Cihad militanları, en az 6 Kassam roketi atarak yanıt verdi. Diğer gruplardan da İsrail tarafına roket saldırıları düzenlendi.

Gazze'deki yerel kaynaklar, denizden de Gazze'ye 4 füze atıldığını öne sürdü. Ateşkesin yürürlüğe girmesinden birkaç saat sonra, sınır boylarındaki görgü tanıkları, Gazze Şeridi üzerinde görülmeyen uçakların sınır boylarında uçuş yaptıklarını belirttiler. Yine de sınırdaki çiftçilerin uzun süredir ayak basmadıkları tarım arazilerine girdikleri de öğrenildi.

Ateşkesin geleceği hususunda “şüpheci” bir yaklaşık hakim. Gazze'deki tüm silahlı grupların “ateşkese” uyacaklarını kesin bir dille söylemelerine karşın, silahlı gruplar “İsrail'in herhangi bir ihlaline karşı saldırıyla cevap vereceklerini” söylemekten kaçınmadı.

HAMASLILARIN ATEŞKES YORUMU

Gazze Şeridi ile sınırdaki Yahudi yerleşimlerine yönelik roket saldırılarıyla İsrail operasyonlarının hedefi haline gelen İslami Cihad'ın önde gelen siyasi liderlerinden Halid El Batş, ateşkese rağmen, İsrail'in Gazzelilerin fazla nefes almalarına izin vermeyeceğini söyleyerek, “Ben düşmanımı iyi tanırım” diye konuştu.

Batş, İslami Cihad'ın ateşkese karşı olduğu yolunda çıkan söylentilerin doğru olmadığını söyledi. Geçici ateşkesi, “Hayırlı olsun” sözleriyle değerlendiren Batş, “Ambargonun, kuşatmanın kaldırılmasını biz de istiyoruz. Filistin halkının milli gelirinin yükselmesi bizim için de önemli” dedi.

El Batş, geçmişteki ateşkes örneklerini hatırlatarak, İsrail tarafının bu anlaşmalara riayet etmediğini ve bir şekilde ihlal ettiğini belirterek, İslami Cihad'ın bu ihlallere cevap verdiğini kaydetti.

Halid El Batş, İsrail'in bu nedenle İslami Cihad'ı hep hedefinde tuttuğunu da söyledi.

El Batş, İsrailli askeri yetkililerin, “ateşkes süresinin Filistinli militanların kendilerini toparlamak ve silahlarını yenileyip geliştirmek için kullanacakları” yolundaki iddialarının hatırlatılması üzerine, esprili bir dille, “İsrail, Filistinlilerin nükleer bombasından mı korkuyor?” diye karşılık verdi.

İsrail'in güçlü bir devlet olduğunu, Gazze Şeridi'ni “toptan yok edecek” güce de sahip olduğunu söyleyen Batş, güçlü olan tarafın, isterse barışı da getirebilecek durumda olduğunu, ancak İsrail tarafının bunu istemediğini savundu.

İşgal altında bir ülke olarak, kendilerinin direniş mücadelelerinin bir hak olduğunu vurgulayan Halid El Batş, neden 6 aylık bir ateşkes yapıldığı sorusunda, “Mücadele sadece roketler, saldırılar demek değildir, bazen de siyaset yöntemiyle mücadele edersiniz” diye konuştu.

Ateşkesle ilgili görüşlerini açıklayan Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum ise “Bir Filistinli ve bir Hamaslı olarak sağlanan ateşkesten mutluluk duyuyorum” dedi.

Barhum, ateşkesin başarılı olup olmayacağının büyük ölçüde İsrail tarafına bağlı olduğunu, Filistin tarafından tüm grupların ateşkese bağlı kalmayı vadettiklerini söyledi. Ateşkesten birkaç gün sonra sınır geçişlerinin kısmen açılacağını kaydeden Barhum, bir hafta sonra da Gazze ile Mısır arasındaki Refah sınırının açılmasına yönelik görüşmeler olacağını bildirdi.


Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın sözcüsü Ebu Ubeyda da İsrail ihlal etmediği sürece ateşkes anlaşmasına uyacaklarının altını çizdi. Ebu Ubeyda, ancak bir direniş hareketi olarak her türlü ihlale anında cevap vereceklerini ve ateşkesin “İsrail'e verilmiş bir hediye” olmadığını söyledi.

Bu arada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne sanayi yakıtı ile uzun bir süredir gönderilmeyen mutfaklarda kullanılan tüp gazların sevkiyatına başladığı bildirildi.

YENİ ŞAFAK



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,360 µs