En Sıcak Konular

Öğretim üyesinden pes dedirten sözler!

19 Haziran 2008 13:34 tsi
Öğretim üyesinden pes dedirten sözler! Aynı sempozyumda bir öğretim üyesi "yargıçlar hükümeti" istedi; bir asker ise "en demokrat görüşleri" dile getirdi. İşte o diyaloglar...

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı 'Yargı Reformu Strateji Taslağı', Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'da düzenlediği sempozyumda tartışıldı. Sempozyumda, ilginç görüşler dile getirildi.

Zaman'ın haberine göre ev sahibi Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, yargı reformu konusuna girmezken, siyasi tartışmaları değerlendirdi. Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal'ın çıkışı ise dinleyicileri şoke etti. "Yargıçlar devleti" eleştirilerine dikkat çeken Kocasakal, "Ben yargıçlar hükümetini bu yasama ve yürütmeye tercih ederim." dedi. En sivil görüşler ise eski Askeri Yargıtay Başkanı Hakim Tuğgeneral Fahrettin Demirağ'dan geldi. Yargıda reform taslağında belirtilen askerî mahkemelerin kışla dışına çıkarılmasının yerinde olacağını belirten Demirağ, disiplin mahkemelerinin dışında askerî mahkemelerin sivilleştirilebileceğini belirtti. Askerî yargı hakimlerinin atamaları ve sicil sistemlerinin bağımsız bir kurulca düzenlenebileceğini vurgulayan Demirağ, bunun için Askerî Yüksek İdare Mahkemesi ve Askerî Yargıtay üyelerinden seçilen Askerî Hakimler Yüksek Kurulu'nun oluşturulabileceğini ya da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun görevlendirilebileceğini kaydetti.

Sempozyumun açış konuşmasını yapan TBB Başkanı Özdemir Özok, sempozyumun konu başlığı olan yargı reformuna neredeyse hiç girmedi. Özok, Adalet Bakanı'nın "Yargı Reformu Strateji Taslağı Paketi''ni AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e vermesini eleştirirken, bu konudaki eleştirilere hak verdi.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal ise Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası gündeme gelen 'yargıçlar devleti' tartışmasına değindi. Anayasa Mahkemesi'nin eğitim özgürlüğüyle ilgili anayasa değişikliğini iptal eden kararını hatırlatan Kocasakal, "Şu anda yasama fetişizmi söz konusu. Çok tehlikeli bir durum. Kuvvetler ayrılığında yargı, yasama ve yürütmenin üzerindedir. Türban kararının yetki gaspı olduğu söyleniyor. Yargıçlar hükümetine gittiğimiz eleştirileri yapılıyor. Ben yargıçlar hükümetini bu yasama ve yürütmeye tercih ederim." ifadelerini kullandı. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın 'Anayasa'ya aykırı Yüksek Mahkeme kararları askıya alınsın' teklifini eleştiren Kocasakal, "Eğer sen hukukçuysan senin diplomanı askıya alsınlar." dedi.

'Askerî mahkemeler sivilleşmeli'

"Askerî Yargı'' konulu sunumu yapan eski Askerî Yargıtay Başkanı Fahrettin Demirağ, Türkiye'de yargı birliğinin uzun yıllardır tartışıldığını, ancak bir türlü sağlanamadığını ifade etti. Demirağ, yüksek yargı organlarının tek çatı altında birleştirilmesini önererek, bunun yargı bağımsızlığı için önemli bir gelişme olacağını vurguladı. Demirağ, taslağın askerî yargı organlarının görüşü alınmadan hazırlandığını öne sürdü. Demirağ, taslakta subay üyelerin askerî mahkemelerden çıkarılmasının önerildiğini hatırlattı. Demirağ, "Subay üyelerin çıkarılması yeterli değil. Askerî yargının idareden bağımsız hale getirilmesi gerekiyor. Askerî hakimlerin statüsünde değişiklik yapılmalı." diye konuştu. Subay üyelerin askerî mahkemelerde bulunmasının askerlik mesleğinin gereklilikleriyle açıklanamayacağını ifade eden Demirağ, disiplin mahkemelerinin dışında askerî mahkemelerin sivilleştirilebileceğini belirtti.

Sempozyumun ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirağ, mecburi askerlik sistemi bulunduğu sürece yükümlülerin vicdani ret gerekçesiyle askerlikten muaf tutulamayacağını söyledi. Demirağ, "Bu eşitlik ilkesine aykırı olur. Türk Silahlı Kuvvetleri profesyonel orduya geçerse, vicdani retçiler orduya alınmayabilir." dedi.

Zaman



Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,629 µs