Anayasa atağı! | " /> Anayasa atağı! | "/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD'tan Anayasa atağı!

19 Haziran 2008 10:20 tsi
TÜSİAD'tan  Anayasa atağı! TÜSİAD yeni bir Anayasa için düğmeye bastı. Toplumsal mutabakatı kimler hazırlayacak? Kaç yılda bitecek?

TÜSİAD yeni bir sivil Anayasa için düğmeye bastı. Patronlar kulübü Anayasa konvansyonu girişimi adı altında bir oluşum kurdu. TÜSİAD'ın toplantısına Kemal Derviş katıldığı için boykot eden Hak-İş ve Türk-İş ile görüşecekler. Toplantıda Kemal Derviş de konuşma yapıyor .

TÜSİAD YİK Toplantısının açılışında konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, toplumsal mutabakat için yeni bir Anayasa'nın şart olduğunu söyledi.

FARKLILIKLARI ZENGİNLİK OLARAK GÖRELİM

Siyasetin kısa vadeli, dar kalıpları içine sıkıştırılan tartışmalarla, çatışmalarla ülke zaman yitiriyor, enerjimiz boş yere tüketiliyor. Yanlış anlaşılmaya meydan vermemek için şunun altını kuvvetle çizmeliyiz: Bugün ülke sathına yayılmış biçimde tartışılan, yalnızca siyaset sahnesini değil, tüm toplumu kamplara ayırmaya başlayan konuları önemsemediğimizi söylemiyoruz. Tartışmayı bırakıp işimize bakalım demiyoruz. Farklılıklarımızı yok eden, tek tip bir toplum özlemini dile getirmeye çalışmıyoruz. Aksine, sorunlarına sahip çıkan, onları tartışan, çözmeye çalışan farklılıklarını bir zenginlik olarak görüp onları koruyan bir yapıya ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz.

SİYASETÇİLER AKIL TUTULMASINDA

Bugün açıkça görüyoruz ki; bu ülkenin insanları, artık 'gelişmekte' olmaktan 'gelişmiş' olmaya terfi etmek istiyor. Hepimizin özlemi bu değil mi' Sahip olmaktan mutluluk duyacağımız ortak kader bu değil mi?

Öyleyse bunca yıldır güçlükle elde ettiğimiz kazanımları tehlikeye düşüren, demokrasimizi ve ekonomimizi erozyona uğratan, sistemimizi ayakta tutan kurumları yıpratan, Türkiye'yi dünyadan soyutlamaya çalışan bu siyasi söylem ve eylemleri nasıl izah edeceğiz? Siyaset sahnesindeki bu kör dövüşüne nasıl anlam vereceğiz?

Şu veya bu kesimin içinde yaşadığımız durumdan daha az sorumlu olduğunu düşünmüyoruz. Aksine ülkemizdeki birçok siyasetçinin hiçbir dönemde olmadığı kadar vahim bir 'akıl tutulması' yaşadığına inanıyoruz.

KISMI ANAYASA PAKETİ DEĞİL

Daha sonra söz alan Başkan Arzuhan Doğan Yalçındağ yeni Anayasa çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yalçındağ herkesin beklentilerine cevap verecek bir toplumsal mutabakat metnine ihtiyaç olduğunu belirterek şunları söyledi:

Büyümede yavaşlama riski makro ekonomik önlemlerle kaldırılamaz. Kamu mali disiplinini zayıflatan adımlar atılıyor. Belediyelere kaynak aktırımı, SSK ve Bağkur prim borçalarına af getirilmesi, kamu ihale kanunun gevşetilmesi, mali disiplini zorlayacak niteliktedir. Orta vadeli AB uyum programında hızlı ve kapsamlı yol alınmalıdır.

HUKUKA KOŞULSUZ SAYGI

Toplumun beklentilerini güçlü ekonomi olmadan karşılamak mümkün değil.
Tepkilerimizi ölçülü tutmalı hukuka koşulsuz saygı göstermeliyiz. Elbette toplumda tartışmalar olabilir ama en yüksek yargı organını tanımamya varan tepkiler kabul edilemez.

YENİ ANAYASA 1.5 YIL SONRA ORTAYA ÇIKACAK

Mevcut sorunlara sistemi zedelemeden dengeli çözüm bulmak esastır. Tüm kesimlerin özlemlerini dindirecek toplumsal mutabakattır. Bunun karşılığı yeni bir Anayasadır. Kısmi bir Anayasa değişikliğinden değil, gerçek bir mutabakat belgesinden bahsediyoruz. 1,5 yıllık çalışmadan bahsediyoruz.

AKADAMİSYENLER SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI OLACAK

Sivil toplum örgütleriyle istişare ediyoruz. Siyasi partilerle görüştük. Alınan tepkiler ihtiyatlı ancak gelişmeye açık görüldü.

Anayasa Konvansiyonu girişimi hakkında bilgi vermek istiyorum. Meclis Başkanı önderliğinde siyasi partileri, akademisyenleri, sivil toplum kuruluşlarını kapsamaktadır.

HAK-İŞ VE TÜRK-İŞ'LE GÖRÜŞECEĞİM

Hak-İş ve Türk-İş ile de görüşeceğiz. Çabamızı farklı maksatlara çekmek isteyenler oldu. Toplumsal uzlaşma üretmek zorundayız. 

Kemal Derviş

TÜSİAD Başkanı Doğan'dan sonra BM Kalkınma Progamı Başkanı Kemal Derviş söz aldı. İşte Derviş'in konuşması:

6 milyar dolar kaynağımız var. En yoksul en zor durumda olan ülkelere yardım ediyoruz. Dünya ekonomisinde çarpıcı bir büyüme var.

Uzun vadeli baktığımız zaman hızlanmayı görebiliyoruz. 4 temel nedeni var. Toplam faktör verimliliğinin artması. Teknoloji ilerliyor. Teknolojinin yayılma süreci hızla ilerliyor. Yatırım oranı küresel bazda artıyor. Dünyada tasarruf yükseldi ABD'de bu oran düştü.

Asya ülkelerinde tasarruf oranı yüzde 44.7'ye kadar çıktı.  Ortadoğu'dan dünyaya ciddi oranda kaynak akıyor. Bütün bunların altında yükselen Asya'nın yatırım süreci yatıyor. Asya ülkelerinin yüksek büyümesi dikkat çekici.

Batıda yavaşlama var. Türk ekonomisi küresel yavaşlamanın içinde olacak bakışı kısmen doğru. Hızlanan büyüme trendi var ama zaman zaman finansal kaynaklı krizler oluyor.

Gerçekten resesyona gireceğini öngören arkadaşlar var. Ekonomide beklenen çöküş görmüyoruz. ABD'deki ilk üç aylık rakamlara bakılırsa yavaşlama var ama çöküş belirtisi yok. Dünya ekonomisi Hindistan gibi bir devle karşı karşıya.. Hindistan'da nüfis artıyor ve Çin'e geçecek. Hindistan'ı önemsemek gerekiyor.

internethaber



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,989 µs