En Sıcak Konular

'Medvedev sertlik taraftarları ile sessiz savaşta'

18 Haziran 2008 19:18 tsi
Rus düşünce kuruluşuna göre, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in liberal reformlarını gerçekleştirmesi ve muhalifler karşısında başarılı olabilmesi için Putin'in desteğine ihtiyacı olacak.

Rusya'da bir düşünce kuruluşunu işleten etkili bir iş adamı, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in liberal reform gündemine karşı olan sertlik taraftarları ile sessiz bir savaş içinde olduğunu ileri sürdü.

Çağdaş Gelişme Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun başkanı 55 yaşındaki İgor Yurgens, Medvedev'in seçim öncesi verdiği sözlerini yerine getirmesi içina rakibi Kremlin güçlerine karşı bir mücadele ile karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Moskova'daki yatırım bankası Renaissance Capital'in Birinci Başkan Yardımcısı da olan Yurgens, "Sessiz bir savaş oluyor. Bu bir süre devam edecek. Mücadelede bir koalisyon inşa etmezse, Sovyet tarihinde önceki bazı reformcular gibi kaybeder. Koalisyon kurabilirse, kazanır." dedi.

Reuters'a konuşan Yurgens'in görüşüne göre, Medvedev kendi özel daha liberal gündemi ile eski başkan Vladimir Putin'den farklı. Putin, ise eski savunma bakanı Sergei İvanov gibi daha sertlik taraftarı yerine Medvedev gibi liberali seçti. Putin, Rusya'da daha liberal bir yönetimi tercih ediyor.

Medvedev reformlarını gerçekleştirirken iş dünyası lobilerinin bir çoğundan, liberallerden, orta sınıf profesyonellerden, bazı ordu ve Internet jenerasyonundan destekler alabilir. Yurgens'e göre, Medvedev'e karşı çıkacak olanlar ise mal varlıklarını her zaman kontrolleri altında tutmaya çalışanlar, en üst mevkilere kendi adamlarını yerleştirenler, serbest piyasaya inanmayanlar, liberallere ve Batıya güvenmeyenler.

Yurgens, "Bu çok ustalık isteyen bir denge politikası. Medvedev potansiyele, eğitime ve cesarete sahip. Ancak çok şansa ihtiyacı olacak.

Putin'in Medvedev'in başbakanı olmayı kabul etmesi ile eski devlet başkanının Rusya politik sahnesinin başlıca yargıcı olmaya devam edeceğini söyleyen Yurgens, "Putin olmadan, Medvedev herhangi bir somut adım atamaz, koalisyonlar kuramaz. Putin izleyecek. Medvedev çok fazla giderse veya bazı konularda hayal kırıklığına yol açarsa, örneğin fakir insanlar konusunda. Putin yolu düzeltecek." dedi.

Putin'in ne kadar süre başbakanlıkta kalacağını söylemenin zor olduğunu belirten Yurgens, Putin'in ilk devlet başkanlığı döneminde dört ay başbakanlık yapan Mikhail Kasyanov'u örnek gösterdi.

Sovyet döneminde eski bir sendika yetkilisi olan Yurgens, Bütün Rusya Sigorta Birliği başkanı ardından Rusya Endüstri ve Girişimciler Birliği başkan yardımcısı olmadan önce bir sigorta şirketine başkanlık ediyordu.

Reuters



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs