En Sıcak Konular

İsrail ateşkesi neden kabul etti?

18 Haziran 2008 16:27 tsi
İsrail ateşkesi neden kabul etti? Kendi iç gündemimize kapandığımızdan dünyanın en önemli sorunundaki mühim bir gelişmeyi ıskalamayalım: İsrail ile Hamas arasında ateşkes uzun sürer mi? İsrail'in bu barışçıl görünümündeki niyeti nedir? Bu soruları bölgeyi çok iyi bilen gazeteci Sefer Tur

İsrail Hamas ile ateşkesi onayladı. Bu uzun vadeli bir ateşkes olur, kısa vadeli mi sizce? Barış görüşmelerine dönüşebilir mi süreç?

Her şey İsrail’in tutumuna bağlı. İsrail ateşkese bağlı kalırsa en azından bir dönem sukünet hakim olabilir. Çünkü Gazze’de hayatın bütün alanlarında çok ciddi bir sıkıntı var. Filistinliler de böyle bir ateşkesi onaylarlar. Ama Filistin’de bir ateşkesin uzun sürmesi hiçbir zaman kolay değildir. Nasıl önceki ateşkesler kısa sürdüyse bu da öyle olacaktır fakat bir süreliğine devam edebilir.

İsrail Suriye ile de görüşme yapıyor. Artık çatışmayla bir yere varamayacağını görüyor mu? Yoksa kısa vadeli manevralar mı bunlar?

İsrail, Suriye ile görüşmelere başlamakla Suriye’yi İran’dan koparmak amacında. ABD’nin İran’a yönelik tehditlerinin arttığı bir döneme denk gelen temaslar bunlar. Suriye de 1967’den bu yana işgal altında olan topraklarını, Golan Tepelerini geri almak çabasında. Türkiye ise ciddi bir aktör olarak Ortadoğu sahnesine çıkarak bu ara buculuk rolüne giriyor. Dolayısıyla bütün tarafların arzuları bir noktada birleşiyor. Bunun sonucunda kim amacına ulaşılır, şimdiden bilemeyiz fakat İsrail’in Golan’dan vazgeçmesi mümkün değil. Çünkü İsrail kamuoyu buna izin vermez, Ehud Olmert de bunu yapabilecek kadar güçlü bir siyasi aktör değil.

İsrail kamuoyu devletten daha mı güçlü politikaların belirlenmesinde?

İsrail de iktidar da kim olursa olsun, işgal etmiş olduğu topraklardan çekilecek, vazgeçecek bir siyasi irade yoktur. Olmert’in böyle bir teşebbüste bulunması her şeyin bir anda çözüleceği anlamına gelmez.

www.iyibilgi.com özel İlhan Döğüş



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,054 µs