En Sıcak Konular

Sovyet Rusya'da da böyleydi

18 Haziran 2008 12:56 tsi
Sovyet Rusya'da da böyleydi Ellerine Atatürk posterleri almış ‘bir kısım’ taze mezunlar, hep beraber tribünlerden sahneye doğru kollarını kaldırıp posterlerini Abdullah Gül’e karşı bir ‘kalkan’ gibi tuttular. Tam bir ilkokul müsameresi gibiydi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı Bilkent’teki mezuniyet töreni, tam bir ilkokul müsameresine döndü.

Ellerine Atatürk posterleri almış ‘bir kısım’ taze mezunlar, hep beraber tribünlerden sahneye doğru kollarını kaldırıp posterlerini Abdullah Gül’e karşı bir ‘kalkan’ gibi tuttular.

Evet, tam bir ilkokul müsameresi gibiydi. Bir tek şiir okumaları eksik kalmıştı… 

Ama bu tür görüntüler karşısında kesinlikle şaşırmamak gerekiyor.

***
Komünist Rusya’da, ana sınıfındaki küçücük çocuklara, içinde Lenin resimlerinin bulunduğu boyama kitapları verildiğini öğrendim zaman kanım donmuştu. ‘Nasıl olabilir böyle bir şey?’ diye kendi kendime hayıflanmıştım.

Daha ana sınıfındayken bile Lenin resimlerini boyayan bir çocuğun ilerde bir yetişkin olduğu zaman Lenin’e karşı eleştirel bir mesafe tesis edebileceğini tahayyül etmenin imkansız olduğunu kabullenmek çok ağır gelmişti.

Hâlbuki Lenin de bütün günahları ve sevaplarıyla tam bir insandı. Takdiri de tenkidi sonuna kadar hak ediyordu. Fakat bunun için evvela Lenin’in anlaşılması, anlaşılması için de insanların düşünmesi, düşünmeleri için de eğitilmeleri gerekliydi. Düşünmeye sevk edecek olan bir eğitiminse dogmalardan ve ikonlardan uzak olması kesinlikle kaçınılmazdı.

Lenin’in ta boyama kitaplarına kadar girdiği bir siyasi düzenden Lenin’i fikri düzeyde müdafaa edebilecek bireyler değil ancak Lenin resimleri çizen, şiirleri okuyan, posterleri taşıyan müsamereciler yetişebilirdi.

En azından ben öyle düşünüyordum…           

Sonra bir anda aklıma ilkokulda çizdiğim, arkasından güneş parlayan TBMM, gökyüzünden çocuklara bakan Atatürk resimleri, müsamerelerde okuduğum Atatürk şiirleri, 10 Kasımlarda önlüğümün üzerine iliştirdiğim ufak Atatürk posterleri geldi. Kendime yabancılaştım…

***
Bugün artık üniversitedeki insanların niçin hala ilkokul öğrencisi refleksleri taşımakta ısrar ettiklerini sorgulamaktan vazgeçtim (sadece tespit, tescil, teşhir ediyorum o kadar). Zira biraz totolojik kaçıyor. Hem öğrencilerin ilkokulda çok ciddi bir ideolojik gensorudan geçtiklerini söylemek hem de bu öğrencilerin üniversitede neden ilkokul refleksleri sergilediklerini sormak, çok da anlamlı gözükmüyor.

Şayet aksi bir durum olsaydı, yani Bilkent’teki öğrenciler, Atatürk posterleri sallamak yerine Atatürk’ün icraatlarını Frankfurt Okulu’na, Foucault’ya, Zizek’e, Lacan’a cevap verecek şekilde müdafaa edecekleri makaleler, kitaplar yazmış, bu minvalde konferanslar, münazaralar tertip etmiş olsalardı, işte o zaman sorgulamak gerekirdi ‘nereden çıktı bu öğrenciler diye’..    

www.iyibilgi.com analiz Erkam Can



Bu haber 1,789 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,858 µs