En Sıcak Konular

Merkez'in faiz artırımı mahkemelik

18 Haziran 2008 08:30 tsi
BORYAD Başkanı Bahçuvan, 'Merkez Bankası kararını utanarak mahkemeye götürüyoruz. 10 gün içinde dilekçemizi vereceğiz' dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, önceki akşam yaptığı toplantıda gecelik faizleri 50 baz puan artırarak yüzde 15.75'ten yüzde 16.25'e yükseltti. Merkez'in aldığı faiz yükseltme kararı büyük tepki çekti. Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, "Türkiye tarihinde ilk kez, utanarak, Merkez Bankası’nın kararlarına ilişkin yargı denetimini başlatmak üzere mahkemeye başvuracağız'' dedi. 1 hafta veya 10 gün içinde mahkemeye dilekçelerini sunacaklarını vurgulayan Bahçuvan, "Kararların yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep edeceğiz'' şeklinde konuştu.

FERYATLARI DİNLEMEDİ

Faiz artırım kararının kredilere artı maliyet olarak yansıdığını, böylece tüm toplumun maliyetinin yükseldiğini dile getiren Bahçuvan şöyle devam etti: "Hazinenin borç stoku yeni oluşan faiz düzeylerine göre hızla artıyor. Merkez Bankası'nın faiz artırımında bu kadar hızlı hareket etmemesi gerektiğini söylemiştik. Ama gördük ki gerek bizim, gerekse kamuoyunun feryatlarının Merkez Bankası tarafından hiçbir şekilde dikkate alınmadığı ortaya çıktı.''

Merkez Bankası’nın sıcak para kaçışından çok fazla korktuğunu düşündüklerini ifade eden Bahçuvan, panik havasında gerçekleştirilen hızlı artışın, Türkiye'nin imajına da olumsuz etki yapacağını savundu. Bahçuvan, "Görüyoruz ki 0,50'lerle başlayan artırımlar, panik döneminde yüzde 3-5 oynamaların da önünü açacaktır. Bu noktada müdahale etmezsek ileride, bu konuda eli rahat olan Merkez Bankası, büyük faiz artırımları yapabilir" diye konuştu.

YANLIŞI SÜRDÜRÜYOR

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de Merkez Bankası'nın 2004 yılında başladığı yanlış yapma kararını sürdürdüğünü söyledi. Merkez Bankası'nın faiz artırması ile yurtdışından sıcak para getirenlere "kur garantisi" verdiğini iddia eden Özdebir şunları söyledi: "Böylece YTL'nin değerini artırarak yerli üretimi pahalı hale getiriyor, ithalat ise ucuzluyor. Hal böyle olunca yerli üretimin pazar payı daralıyor. Bunun doğal sonucu olarak istihdam gerileyecek, yatırım yapılmayacak."

Özdebir, Merkez Bankası'nın ayrıca, zorunlu karşılık olarak bankaların kuruma yatırdıkları paraya da yüksek faiz verir hale geldiğini ifade etti. Halkın hizmetinde olması gereken paraların böylece Merkez Bankası'nın kasasında "kilitli" tutulduğunu vurgulayan Özdemir, "Piyasada para yok. Birçok büyük şirketin çekleri bu yüzden yazılıyor. Piyasada çarklar dönemez hale geldi. Reel sektörün açık pozisyonları giderek büyüyor" diye uyardı.

Kim kazanıyor kim kaybediyor

Enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarının arttırılması, ekonomik faaliyetleri düşürerek büyümeyi yavaşlatıyor.

Ekonomideki yavaşlama işsizlik sorununun artmasına neden oluyor.

Tüketim ve yatırımlarda kısıtlamalara gidiliyor.

Yüksek faiz, kısa vadeli portföy yatırımlarını içeren sıcak para akışını hızlandırıyor.

Döviz kurları düşerken, YTL değerleniyor. Değerli YTL nedeniyle ihracat zorlaşırken, cari açığı büyüten ithalat cazip hale geliyor.

Politika faizlerindeki artış, kredi faizlerinde de yükselişe neden oluyor. Böylece genel kredi talebinde daralma yaşanıyor.

samanyoluhaber



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,449 µs