En Sıcak Konular

Yeni üniversiteler meclis gündeminde

17 Haziran 2008 22:11 tsi
TBMM Genel Kurulunda, yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör ataması ile profesörlük ve doçentlik atamalarını yeniden düzenleyen kanun tasarısının 1. maddesi kabul edildi.

Genel Kurulda, sözlü soruların ardından Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısına geçildi. Geneli üzerindeki görüşmeleri geçen hafta yapılan tasarının 1. maddesi görüşüldü.

Tasarının 1. maddesi üzerinde konuşan MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, Türkiye'de yükseköğretimin siyasi ve ideolojik tartışmalarla gündeme geldiğini, işin kuramsal ve felsefi boyutunun ele alınmadığını söyledi. Sayısı artmasına rağmen üniversitelere Milli Eğitim Bütçesinden ayrılan kaynağın giderek düştüğünü belirten Çakır, rektör atama sisteminin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini savundu.

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse de madde üzerindeki konuşmasında, üniversitelerin sayısı artırılırken altyapısı ve öğretim üyesi ihtiyacının karşılanamadığını söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Yozgat Bozok Üniversitesi ile ilgili toplantıda, üniversitede 4 profesör ve 4 doçent bulunduğunu öğrenince şaşırdığını anlatan Köse, ''Sayın Bakan, o toplantıda, Türkiye'de üniversite sayısının 300 olması gerektiğini söyledi. Bu bakış açısı, iktidarın üniversite konusundaki çelişkisini gösteriyor. Türkiye'de üniversite açmak yetmiyor'' dedi.

AK Parti Mardin Milletvekili Halit Demir, üniversite sayısı artırılırken niteliğe de önem verilmesi gerektiğini söyledi.

-''SİZDEN FARKLI DÜŞÜNMÜYORUM''-

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, milletvekillerinin üniversite öğretim üyesi maaşları ile ilgili soruyu yanıtlarken, çalışanların ihtiyaçları ile bütçe imkanlarının örtüştürmek zorunda olduklarını ifade etti. Öğretim üyelerinin çok daha fazla maaş almasını istediklerini belirten Çelik, ''Araştırma görevlilerinin maaşlarının bir hayli düşük olduğunu ben de defatle söylüyorum'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun son toplantısında da konuyu kendisinin gündeme getirdiğini hatırlatan Çelik, ''Sayın Başbakanımız, Maliye Bakanı ve diğer ilgili diğer bakanlara, konuyla ilgili bir çalışma yapmalarını emretti. Bu konu üzerinde bir çalışma yapılıyor. Ümit ediyorum ki ciddi bir kaynak temin edilir ve öğretim üyelerimizin maaşları artırılır. Ben bu konuda sizden farklı düşünmüyorum'' diye konuştu.

Başkanvekili Meral Akşener, tasarının 1. maddesinin kabul edilmesinin ardından çalışma süresinin dolması üzerine, birleşimi yarın saat 13.00'de toplanmak üzere kapattı. 

aa



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,316 µs