En Sıcak Konular

Mayın tasarısına Komisyon'dan onay

17 Haziran 2008 21:19 tsi
Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesini öngören kanun tasarısı, yapılan değişikliklerle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Komisyon toplantısı, kapalı oturumun ardından verilen aradan sonra, basına açık şekilde devam etti.
 
Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırında bulunan mayın (antipersonel-anti tank mayınları) ile patlamamış mühimmatın temizlenmesi, imha edilmesi ve bu suretle elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılması işlemlerine ilişkin esas ve usulleri düzenleyen, Türkiye ile Suriye Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri İle İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısının 2'nci maddesinde verilen önergeyle maddede değişiklik yapıldı.
 
Değişiklikle, mayınlı arazilerin öncelikle temizleme işiyle sınırlı olarak yaptırılması, bu yöntemle beklenen faydanın ve kamu yararının temin edilememesi halinde, yapılacak ihaleyle mayınlı arazinin temizlenmesi ve temizleyen firmaya 44 yıllığına verilmesi yöntemiuygulanacak.
 
Buna göre, mayın temizleme ihalesi, öncelikle Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre Maliye Bakanlığı'nca hizmet satın alınmak suretiyle yaptırılacak.
 
Gerektiğinde mayın temizleme işi, Devlet İhale Kanunu ile Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaksızın Hazine'ye ait veya Maliye Bakanlığı'nca idare edilen mayından temizlenecek alanlar ile müstakil kullanımı mümkün olmayan ve bu taşınmazlarla bütünlük teşkil eden Hazine'ye ait diğer taşınmazların, tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında, kullanım süresinden en fazla indirimi teklif edene ihale edilmek suretiyle yaptırılacak.
 
Ayrıca söz konusu alanda bulunan ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan taşınmazlar da aynı yöntemle Maliye Bakanlığı tarafından ihale edilecek.
 
Mayınlı alanda bulunmakla birlikte, Bakanlar Kurulu kararı gereğince belirlenen askeri yasak bölge ile sınır hattı boyunca tesis edilecek sınır fiziki güvenlik sistemi için ihtiyaç duyulacak alanlar temizletilmekle birlikte, tarımsal faaliyetlerde kullanılmak üzere yüklenicinin kullanımına bırakılmayacak.
 
Maliye Bakanlığı gerekli gördüğü hallerde, taşınmazları bir bütün olarak ya da kısımlara ayırmak suretiyle ihale edebilecek.
 
Maliye Bakanlığı'nın bilgi, belge, teknik personel gibi talepleri diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından ivedilikle karşılanacak.
 
Mayınlı alanların öncelik sırası
 
Temizlenecek mayınlı alanların öncelik sırası, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma, Dışişleri ve Maliye bakanlıklarının mutabakatı ile belirlenecek. İhale komisyonlarının oluşumu ve çalışmasına ilişkin esaslar, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
 
Muayene ve kabul komisyonları, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin katılımı ile oluşturulacak.
 
Komisyonların görevleri ile çalışmasına ilişkin esas ve usuller, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilerek ihale şartnamesinde gösterilecek.
 
Mayınlı alanda bulunan maden ve petrol gibi her türlü yeraltı zenginlikleri hakkında Maden Kanunu, Petrol Kanunu ve Devlet Su İşleri Umum Müdürlüğü Teşkilat ve Vazifeleri Hakkında Kanun ile diğer ilgili mevzuat hükümleri saklı olacak.
 
Mayın temizleme süreci
 
Maliye Bakanlığı'nca yapılacak kullanım karşılığı temizleme ihalesinde mayın temizleme süresi, taşınmazların yükleniciye tesliminden itibaren 5 yılı geçemeyecek. Taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde
kullanıldırılması süresi ise kabul işlemlerinin yapılmasından itibaren 44 yılı geçmeyecek.
 
Mayın temizleme işi ve ihalesi ile ilgili olarak Maliye Bakanlığınca Kamu İhale kanunu hükümlerine tabi olmaksızın danışmanlık hizmeti alınabilecek.
 
"Arazi TİGAM'e verilsin"
 
AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, mayınlı araziyi devletin kendisinin temizlemesini ve arazinin de TİGEM'e verilmesini önerdi.
 
CHP ve MHP'li milletvekilleri, tasarıya ilişkin eleştirilerini dile getirerek, tasarının mevcut şekliyle komisyondan geçmemesini istedi.
Milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, mayından temizlenecek araziyi ekonomiye kazandırmak istediklerini söyledi.
 
İhaleye çıkmadan mayından temizlenecek arazinin bir metrekaresinin kaça mal olacağını tespit etmenin mümkün olmayacağını belirten Unakıtan, "Birtakım kafalarda sorular var; burayı İsrail alır mı, başkası alır mı diye?" dedi.
 
Bakan Unakıtan, muhalefetin, mayından temizlenecek arazinin yabancıların eline geçebileceği yönündeki endişeleri üzerine, ihaleye yabancıların katılmaması yönünde şartnameye madde konulabileceğini söyledi.,
 
Kemal Unakıtan, "Verdiğimiz para, 49 yıllığına alabileceğimiz kira gelirlerinden daha büyükse burada kamu zararı vardır. Eğer ödediğimiz para, alabileceğimiz kira gelirinden daha az ise o zaman kamu yararı vardır" diye konuştu.
 
Tasarıya muhalefet eden MHP'li milletvekilleri, tasarının kabul edilmesini beklemeden komisyondan ayrıldı.

aa



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,433 µs