En Sıcak Konular

Yayıncı Zarakolu'ya para cezası

17 Haziran 2008 19:15 tsi
Belge Uluslararası Yayıncılığın sahibi Ragıp Zarakolu, yayımladığı Ermeni tehcirini konu alan ''Gerçek Bizi Özgür Kılacak'' adlı kitapta, ''Türkiye Cumhuriyeti'ni alenen aşağıladığı'' gerekçesiyle bin 400 YTL adli para cezasına çarptırıldı. Zarak

İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Zarakolu katıldı.
 
Duruşmada esas hakkındaki savunmasını yapan Zarakolu, "TCK'nın 301'inci maddesinin tamamen ideolojik bir madde olduğunu" ileri sürerek, "Madde, sadece resmi ideolojiyi değil, kutsanan devlet kurumlarını da savunmayı ve her türlü eleştiriden uzak tutmayı amaçlamaktadır" dedi.
 
Zarakolu, "devlet kurumlarının kutsanmasının ve her türlü eleştirinin hakaret olarak nitelendirilmesinin, milliyetçiliğin temel ideoloji olarak kabul edilmesinin, demokratik değil totaliter devlet geleneğine uygun olduğunu" savundu.
 
Türkiye'nin 1945 yılından beri gerçek anlamda demokrasiye geçmeyi başaramadığını öne süren Zarakolu, "Bugün de bu nedenle siyasi krizler yaşanmaktadır. Bunun tek çaresi, evrensel insan hakları belgelerinin ulusal hukuk tarafından kullanılmasıdır. Bu krizi ancak yargı mekanizması aşabilir. Bunun için yargı kurumuna büyük bir görev düştüğünü düşünüyoruz. Bu nedenle beraatımı talep ediyorum" dedi.
 
Son sözü sorulan Zarakolu, TCK'nın 301'inci maddesinde bir değişiklik yapıldığını, ancak maddenin özünün değişmediğini savunarak, "Bu değişikliğin yükü yine mahkemelere kalacaktır. Sayısız dava tekrar Adalet Bakanlığı'na yollanacaktır." dedi.
 
Karar

Ragıp Zarakolu'nun yayınladığı kitapta, "Ermeni soykırımı"nın tanınmasıyla bu konuda uzlaşmanın sağlanabileceğinden bahsedildiğini belirten hakim Sevim Efendiler, kitabın 74'üncü ve 75'inci sayfalarındaki ifadelerde ağır eleştiri sınırlarının aşıldığını, olayın genellemeden çıkartılarak somutlaştırıldığını bildirdi.
 
Hakim Efendiler, bu şekilde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne alenen veağır şekilde hakaret edildiğini belirterek, bu suça ilişkin olarak yeni TCK'nın 301'inci maddesine göre eski TCK'daki 159'uncu maddenin sanığın lehine olduğuna işaret etti.
 
Zarakolu'na, eski TCK'nın 159'uncu maddesi uyarınca önce 6 ay hapis cezası veren hakim Efendiler, sanığın duruşmalardaki iyi hali nedeniyle 5 ay hapse indirdiği bu cezasını, ardından bin 400 YTL adli para cezasına çevirerek erteledi.
 
Zarakolu, "Atatürk'ün anısına hakarette bulunmak" suçundan ise beraat etti.
 
Adliyeden çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zarakolu, kararı temyiz edeceğini söyledi.
 
301'inci madde davasına durdurma kararı
 
Aynı mahkemede görülen ve "Osmanlıdan Günümüze Ordunun Evrimi" adlı kitapta "Askeri kuvvetleri aşağıladıkları" iddia edilen yayınevi sahibi Sırrı Öztürk ile yazar Osman Tiftikçi'nin yargılandığı davanın duruşmasında ise hakim Efendiler, TCK'nın 301'inci maddesindeki değişiklikle soruşturma yapmanın Adalet Bakanlığı'nın iznine bağlandığını hatırlattı.
 
Bu duruşmada gerekli iznin alınması için davanın durdurulmasına, dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar veren hakim Efendiler, Tiftikçi hakkındaki yakalama emrinin de kaldırılmasına hükmetti.

cnnturk



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,199 µs