En Sıcak Konular

Jandarma'ya neden hayır denildi?

17 Haziran 2008 16:49 tsi
Jandarma'ya neden hayır denildi? AB müktesabatı ve çağdaş demokrasi normları izin vermiyor ama Jandarma, vatandaşlar hakkında fişleme yapmak için izin istiyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Mahkeme'nin Jandarma'ya dinleme konusunda neden hayır dediğini izah etti...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Vatandaşımız rahat olsun. Herhangi bir yasal olmayan, yanlış işi olmayan kimse de dinlemeden asla ve asla endişe etmesin'' dedi.

Yıldırım, Türkiye Bilişim Vakfı, Avrupa Politika Araştırmaları Merkezi (CEPS) ile Turkcell desteğinde gerçekleştirilen, ''Telekomünikasyon: Bilgi Toplumunun Kaldıracı Konferansı''ndaki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

3G ihalesine ilişkin soru üzerine Yıldırım, bunun işletmelerin sorunu olduğunu, onların da iyi çalıştığını kaydederek, ''Herhalde kasımda falan tamamlayacaklar, öyle gözüküyor. O zaman hemen ertesi gün ihaleye çıkılır'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, Kasım'a, yıl sonuna kadar işletmecilerin, kapsama alanını 500 nüfus ve üzerini kapsayacak şekilde altyapılarını tamamlamaları konusundaki yatırımların devam ettiğini aktararak, şöyle konuştu:

''Bu konuda yatırımlar devam ediyor. Bütün operatörlerimiz yoğun bir çalışma içinde. Bu hedefi tutturduğumuzda 3. nesil ihalesine çıkacağız. Anlaşmamız böyle. Orada bir gecikme olmazsa bizde hiç olmaz. Bir de numara taşınabilirliği konusu var. O da şartlardan diğeri. O konuda da bir sorunumuz yok. Altyapı hazırlandı. Test çalışmaları devam ediyor. Test amaçlı şu anda altyapı kullanılıyor. Bu da Kasım ayında ticari olarak, müşteriye, vatandaşa yönelik olarak devreye alınacak. Böylece iki şartımız gerçekleşmiş olacak ve 3. nesili vereceğiz.''


-''HABERLEŞME YASASI MECLİS GÜNDEMİNDE''-

Bakan Yıldırım, Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısının ne zaman yasallaşacağına ilişkin bir soru üzerine de, yasanın hazır olduğunu, Genel Kurul gündemine girdiğini ve Meclis programı çerçevesinde en kısa sürede çıkarılacağını söyledi.

''Bu yıl çıkar mı'' sorusu üzerine Yıldırım, bunun Meclis'in çalışma takvimine bağlı olduğunu dile getirdi.

AK Parti grubunun Meclis'in çalışmalarının devam etmesi yönünde bir karar aldığını belirten Yıldırım, ''Bu karar diğer gruplarla da görüşülüyor. Bu gerçekleşirse bu dönemde çıkar'' dedi.

Jandarmanın dinleme yapmasıyla ilgili gazetelerde yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine Binali Yıldırım, dinleme ile sinyal bilgilerini izlemenin ayrı şeyler olduğunu söyledi.

Jandarma, Emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) kuruluş kanunlarında istihbarat yapma görevleri olduğunu, bu görevlerini yaparken de sinyal bilgilerini izleme hakları olduğunu hatırlatan Yıldırım, bu hakları hakim kararı almak suretiyle kullanabildiklerini anlattı.

Yıldırım, şöyle devam etti:

''Sinyal bilgilerini izlemek, telefonları dinlemeden görüşmelerin trafiğini takip etmek. Organize bir yapılanma, çalışma var mı, teröre yönelik, ülke güvenliğini tehdit etmeye yönelik bir faaliyet var mı bunları takip etmek. Asla ve asla dinleme yok, içerik yok. İşte bu kuruluşların Emniyet ve MİT'in kuruluş kanununda tüm ülke çapında sinyal bilgilerini izleme yetkisi var. Jandarmanın ise sorumlu olduğu görev alanlarında var idi. Jandarma bunu (diğerleri gibi bana da yurt çapında verin) diye müracaat etti. Yargı da bunu reddetti. Olay budur. Dinleme işi de apayrı bir iştir. Dinleme yine hakim kararıyla, nadiren savcının kararıyla yapılabilen bir iştir. Dinleme artık suç işlendikten sonra delil toplamaya yönelik bir iştir.''


-''GÖTÜRÜ USULDE HERKESİ DİNLEME ASLA VE ASLA YASALARDA MEVCUT DEĞİL''-


Götürü usulde herkesi dinlemenin asla ve asla yasalarda mevcut olmadığını vurgulayan Yıldırım, böyle bir şey yapılsa bile bunun 3 yıldan 5 yıla kadar cezası olduğunu, 2007'de çıkardıkları kanunla bunun sağlandığını ifade etti.

Yıldırım, ''Ayrıca bu tür yapılan dinlemelerde elde edilen konuşma metinleri, çözümleri asla ve asla delil olarak kullanılamaz. Dolayısıyla vatandaşımız rahat olsun. Herhangi bir yasal olmayan, yanlış işi olmayan kimse de dinlemeden asla ve asla endişe etmesin. Dinlemeyi önlemenin imkanı dünyada yok. İki kişi konuşuyor. Üçüncü kişi kulak verir dinler, ne diyeceksiniz. Dinlediğini de gider başka yerde söyler'' diye konuştu.

Arabağlantı ücretlerine ilişkin bir soru üzerine de Yıldırım, ''Arabağlantı bence bedava olsa daha iyi olur, ben ondan yanayım'' dedi.

Arabağlantının, altyapının müşterek kullanılması anlamına geldiğini aktaran Yıldırım, rekabetin hizmet kalitesiyle sağlanmasının daha doğru olacağını kaydetti.

Yıldırım, ''Biz vergilerde istediğimiz iyileştirmeyi istediğimiz zaman diliminde yapamadığımız için ancak elimizde ne imkan var; arabağlantıları düşürmek, tarifeleri düşürmek, düşürmekten kastım rekabet ortamını sağlamak suretiyle tariflerde bir ucuzlamanın önünü aşmak. Bunun da gerçekleştirdik'' görüşünü dile getirdi.

aktifhaber.com



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,134 µs