En Sıcak Konular

Sağlık bakanından, özel hastanelere rest

17 Haziran 2008 14:20 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ekim ayından itibaren özel hastanelerin en fazla yüzde 30 fark ücreti alabileceğini hatırlattı.

 Fark ücretini az bulan hastanelerle sözleşme yapılmayacağını kaydeden Akdağ, "Türkiye'de yüzlerce özel hastane ve tıp merkezi var. 10-20 tanesi 'ben bu şekilde hizmet veremem' derse kendileri bilir. Büyük bir çoğunluğun düşük ücretle hizmet vereceğini biz biliyoruz." dedi. 
 
 
 
Geçen yıl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'na bağlı vatandaşlar, özel hastane ve tıp merkezlerine 7 milyar dolar fark ücreti ödedi. Sağlık Bakanlığı, vatandaştan alınan fark ücretine düzenleme getirerek yüzde 30 sınırlaması koydu. Buna göre, özel hastaneler devletin ödediği ücretin yüzde 30'u kadar vatandaştan fark ücreti alabilecek.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigortalı hastaların özel hastanelerde tedavi olurken 3-5 bin YTL ücret ödemek zorunda kaldığına dikkat çekerek, şunları söylüyor: "Gecenin bir yarısında yanıklı çocuğun tedavisi için 8 bin YTL varsa gel, yoksa gelme dendiği zaman halkımız mağdur oluyor. Ben sistemi özel hastanelerin kazancı üzerine bina edemem ki." Özel hastanelerin fark ücreti alma konusunda yoğun propaganda yaptığını belirten Akdağ, çok fazla ücret talep edildiğine, sigortalıların da bu ücreti ödemekte zorlandığına dikkat çekerek, "O zaman ben buna sınır koyacağım arkadaş; hükümet olarak bu benim en tabii hakkım." dedi.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Muharrem Usta, bakanlığın kararlı tutumu karşısında 'kaos çıkar' iddiasında bulunuyor. 'Hastaneler sistem dışına çıkar.' diyen Usta, maliyet analizi ve hastane sınıflandırması yapılmasını istiyor. Özel sağlık sektörünün yıllık 10 milyar dolar cirosu bulunduğunu kaydeden OHSAD Başkanı Usta, şunları söylüyor: "Bunun sadece 2-3 milyar doları devletten geliyor. Fark alınmazsa kazandığımız 7 milyar dolar 1,5 milyar dolara düşecek. En geç 3-4 ay içerisinde özel hastanelerde devlet hastanelerindeki kuyruklar, gerginlikler ortaya çıkacak."

Ali Tezel: Hastanelerin teklifi kabul etmekten başka şansı yok

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel hastanelerin gösterdiği tepkiyi yersiz buluyor. Bu tepkileri, 'fazla alınan fark ücretlerini gizlemek' şeklinde yorumlayan Tezel, "Benim beklediğim belki 200-250 hastane kısa süre sistemden çıkabilir. Fakat 1 Ekim 2008'de devreye girecek SGK yasasından sonra hepsi teker teker sisteme dahil olacak. Başka şansları yok." diyor. Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, hastanelerin kolay kolay sistem dışına çıkamayacağını savunuyor.

400 özel hastaneden sadece birinin anlaşması bulunmuyor

Türkiye'de şu anda 400 civarında özel hastane bulunuyor. Bunlardan sadece bir tanesinin Sosyal Güvenlik Kurumu'ya sözleşmesi bulunmuyor. Fark ücretlerini her hastane farklı uyguluyor. Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin yüzde 75'i kamudan, yüzde 25'i de özel sektörden karşılanıyor. 2008'de Türkiye'de 250 milyon muayene olacak. Bunun 70 milyonu özel sektör tarafından gerçekleştirilecek.
 
Zaman



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs