En Sıcak Konular

Fransa'da ' Türk mevsimi'

17 Haziran 2008 13:52 tsi
Fransa'da ' Türk mevsimi' Fransa ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri ve Kültür Bakanları düzeyinde imzalanan niyet mektubuyla 2009 yılı Fransa’da “Türkiye Mevsimi” ilan edildi.

Türkiye 1 Temmuz 2009 – 31 Mart 2010 tarihleri arasında Fransa’da gerçekleşecek “Fransa’da Türkiye Mevsimi” ile dokuz ay boyunca Fransa’nın davetlisi olacak. Paris, Marsilya, Lille, Lyon, Strasbourg ve Bordeaux gibi şehirlerin yanı sıra, Fransa’nın dört bir yanında yayılacak çağdaş ve klasik müzik, sahne sanatları, edebiyat, güncel sanat, sinema, tiyatro, dans, gastronomi, spor eğitim, tasarım ve moda gibi farklı disiplinlerdeki etkinliklerle Türkiye’nin kültürel alanlardaki enerjisi, yaratıcılığı ve çeşitliliğini Fransız toplumuna anlatma fırsatını yakalayacak

“Fransa’da Türkiye Mevsimi”nin ilk duyurusu 16 Haziran Pazartesi günü İstanbul’da  The Marmara Oteli’nde yapılan bir basın toplantısıyla yapıldı. Basın toplantısına her iki devlet tarafından 2009 Fransa’da Türkiye Mevsimi Başkanları olarak atanan Emekli Büyükelçi Necati Utkan ve AXA Şirketler Grubu Başkanı Henri de Castries katıldı.

Basın toplantısına “Fransa’da Türkiye Mevsimi” çalışmalarının komiserliğini üstlenen Fransız Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Stanislas Pierret ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner de katıldı. Toplantıda sezonun komiser yardımcıları İstanbul Fransız Kültür Merkezi Direktörü Arnaud Littardi ile “Fransa’da Türkiye Mevsimi” Sergiler Direktörlüğü’nü de üstlenen Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer de hazır bulundular.

“Fransa’da Türkiye Mevsimi” Türkiye Başkanı Necati Utkan toplantıda etkinliğin Fransa’daki tanıtım sloganını “Turquie et Merveilles / Türkiye ve Harikaları” olarak belirlediklerini açıkladı.

“Fransa’da Türkiye Mevsimi”nin basın toplantısına Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi Osman Korutürk ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emié ile TC Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Selim Kuneralp ve Fransa Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığı Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Genel Müdürü Anne Gazeau-Secret de katıldılar.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Fransa Dışişleri Bakanlığı’nın inisiyatifinde gerçekleşen “Fransa’da Türkiye Mevsimi” Türkiye’deki kültür çeşitliliği Fransız kamuoyuna daha iyi tanıtmak ve Türkiye ile Fransa arasındaki sanatsal ve kültürel diyaloğu canlandırarak sürekli kılmayı amaçlıyor.  

“Fransa’da Türkiye Mevsimi” çalışmaları İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve Culturesfrance ortaklığında yürütülüyor. “Fransa’da Türkiye Mevsimi” sanatsal programı bu yapının önderliğinde Fransa’daki büyük festivallerin ve kültür mekânlarının yöneticilerinin, Türkiye’deki kültür kurumlarının yöneticilerinin bir araya gelmesiyle oluşturulacak.

 “Fransa’da Türk Mevsimi” Paris’in ünlü sergi mekânı Grand Palais’de “Fransa’da Türkiye Mevsimi” Sergiler Direktörü, Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer koordinasyonunda düzenlenecek olan “Çağlar Boyu İstanbul” konulu sergiyle başlayacak. Paris’teki Louvre Müzesi ise “Osmanlı Tekstil ve Kaftanları” konulu bir sergi ile “İzmir” yöresinden çıkarılan arkeolojik eserlerle düzenlenecek bir diğer sergiye ev sahipliği yapacak. Sezon programında bunların yanı sıra hazırlığı süren başka sergiler de yer alıyor.

“Fransa’da Türkiye Mevsimi” kapsamındaki müzik etkinlikleri arasında Fransa’da yaşayan soprano ve müzikolog Çimen Seymen’in Fransız ve Türkiyeli müzisyenlerle birlikte, 17. yüzyıl Avrupa ve Osmanlı saray müziği arasındaki etkileşimden yola çıkarak hazırladığı projesi “Müsenna” da yer alıyor. Alman besteci Johann Adolf Hasse tarafından 1753 yılında bestelenen ve Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatından bir bölümü yansıtan “Solimano Operası”nın dünyada ilk gösterimi ise Borusan Orkestrası’nın katkılarıyla “Fransa’da Türkiye Mevsimi” programında yer alacak.

 “Fransa’da Türkiye Mevsimi” kapsamında Avignon Festivali başta olmak üzere yazın düzenlenecek birçok festival Türkiye’den gelecek müzik, tiyatro ve dans projelerini programlarına dahil ederek Türk çağdaş sanat dünyasının zenginliğini Fransız seyircisine tanıtılmasına olanak sağlayacak.

 Türk sineması da “Fransa’da Türkiye Mevsimi” kapsamında Paris Cinéma, Montpellier Festivali ve La Rochelle gibi film festivallerinin programlarında yer alacak. Özellikle genç video sanatçılarının Pompidou Müzesi’ndeki sergide olduğu gibi çağdaş sanatçıların sergileri bütün Fransa’da izlenebilecek.

 “Fransa’da Türkiye Mevsimi” fikri, 2006 yılında Türkiye’de düzenlenen ve Fransız yaratıcılığını Türkiye’nin farklı şehirlerinde ortaya koyan bir dizi kültürel etkinlik sunan “Fransız Baharı”ndan sonra hız kazandı. Türkiye’nin birçok farklı şehrinde gerçekleşen etkinliklerle “Fransız Baharı”, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerdeki yenilenmenin simgesi oldu ve Fransa’da bir Türkiye Mevsimi düzenlenmesinin önünü açtı. Fransa’da bu yıl Ocak – Ekim 2008 döneminde Quebec ve Mart – Haziran 2008 dönemi için de Finlandiya Yılı düzenleniyor. Fransa’da daha önceki yıllarda Brezilya, Macaristan, Polonya ve Tayland’ın kültür, sanat ve diğer sosyal özelliklerinin tanıtıldığı benzeri etkinlikler düzenlenmişti.

“Fransa’da Türkiye Mevsimi”nin ilk resmi toplantısı olan “Karma Komite” toplantısı 27 Şubat 2008 tarihinde Paris’te gerçekleşti. Karma Komite’nin ikinci toplantısı ise 16 Haziran 2008 tarihinde İstanbul’da yapıldı. “Fransa’da Türkiye Mevsimi”nin tam programı 2008 Kasım ayında açıklanacak.

 Cumhuriyet



Bu haber 917 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs