En Sıcak Konular

Bahçeli: Krizin mimarı AKP ve CHP

17 Haziran 2008 12:30 tsi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında siyasette ve ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaşanan krizin mimarlarının AKP ve CHP olduğunu belirterek “Bugünkü krizin iki mimarı olan AKP ve CHP’nin çatışma ve kavga üzerine kurulmuş gerginlik stratejilerini gözden geçirmeleri ve rejim ve demokrasi ortak paydası üzerinde buluşacakları bir diyalog sürecini başlatmaları Türkiye’nin hayrınadır” dedi. Bahçeli, demokrasinin bugünkü kriz ortamında rayından çıkmaması, "ara rejim heveslilerinin çabalarının boşa çıkarılması"nın herkes için bir demokrasi sınavı olacağını kaydetti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında siyasette ve ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Konuşmasına Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, Türk Sanat Müziğinin ünlü bestecisi Avni Anıl ve “Türkiyem” şiirinin şairi yazar ve düşünür Dilaver Cebeci’nin vefatı nedeniyle başsağlığı dileyerek başlayan Bahçeli, geçen hafta sonu yapılan Öğrenci Seçme Sınavı’na da değindi. 2008-2009 öğretim yılında üniversite kontenjanlarının 42 bin düzeyinde artırılmış olmasına rağmen bu yıl da bir milyona yakın gencin üniversiteye girme imkanından mahrum kalacağını dile getiren Bahçeli, “Bu durum Türkiye’nin kanayan bir yarasıdır. Yıllarca süren bir eğitimin sonucunu yalnızca üç saat süren sınava bağlamak eğitimin anlamına da hedefine de uygun bir yaklaşım değildir. Türkiye bu soruna mutlaka el atmak ve çözüm bulmak mecburiyetindedir. Bu konuda taşları tamamen devirmeden ve sistemi bir kaosa sürüklemeden yapılacak kapsamlı ve planlı bir değişim ve dönüşüm sürecine Milliyetçi Hareket Partisi, muhalefet olarak destek vermeye hazırdır” dedi. Bahçeli, Başbakan Erdoğan’ın, 6 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan bir siyasetçi olarak dersaneleri eleştirmesinin garabet olduğunu belirterek “Başbakan Erdoğan, değiştirmek durumunda olduğu sistemi sadece şikayet etmekte ve hükümet makamını yakınma kapısı haline getirmektedir” dedi.

-“TRENDEN İNEN BİR DAHA BİNEMEZ” UYARISINI DEĞERLENDİRDİ

Bahçeli grup konuşmasında, Türkiye’nin bugün kırılgan siyasal bir fay hattının üzerinde çok cepheli ve çetin bir iktidar mücadelesinin içinde kıvrandığını ve hırpalandığını söyledi. İktidar partisinin "sorumsuz ve seviyesiz uygulamalarıyla" siyasetin bir kör dövüşü halini aldığını, anamuhalefet partisinin katılımıyla da keskin bir toplumsal kutuplaşmanın uzlaşma ve işbirliğini kilitlediğini ifade eden Bahçeli, milletin bir çözümsüzlük girdabına mahkum edildiğini, değerler üzerinden insafsızca ayrıştırıldığını söyledi. Bahçeli şöyle konuştu:
“Başbakan Erdoğan ve yandaşları kişisel ihtiraslarını millete hizmet iddiasıyla ve ideolojik önyargılarla örtmenin kurnazlığıyla milletimizi aldatmış ve oyalamıştır. Kamu görevlilerinin özel hayatlarının ifşa edildiği, özel anlamlar çıkartılarak kuşkuların hakim kılınmak istendiği bir ortamda en çok ihtiyacımız olan karşılıklı güven de yok olmak üzeredir. Artık Türkiye, tek başına iktidar iddiasındaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yönetim ve kontrolünden tamamen çıkmış, karalayıcı kampanya sahipleri ile karanlık odaklar Türkiye gündemini belirlemeye başlamıştır. Başbakan Erdoğan’ın ‘Ankara’daki karanlık senaryolarda biz yokuz’ açıklaması, ülke yönetiminden sorumlu bir hükümetin sürüklendiği çaresizliğin ilk ağızdan itirafıdır. Bu sözler hükümetin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı gibi, hükümetin gelişmelerden habersiz olacağı anlamına da gelmeyecektir. Başbakan Erdoğan karanlık komplo teorileri arasında ‘taraf değiliz’ diyerek sebebi olduğu kaostan sıyrılmaya çalışacağına, girdiği çıkmaz sokağın kılavuzluğunu sabık siyasi anlayışında, kusurlu hükümet etme tavrında aramalıdır.”
Bahçeli konuşmasında, Erdoğan’ın AKP milletvekillerine ‘trenden inen bir daha binemez’ uyarısını da değerlendirdi. Bahçeli, “Başbakan Erdoğan’ın yanlış makas değiştirerek, yanlış yöne yol verdiği partisini terke hazırlananlara yönelik ‘trenden inen bir daha binemez’ uyarısı, kendi siyasi çizgisindeki ‘aktarmalı’ yolculuğun dramatik bir tekrarına işaret etmektedir. Dün, devrilen treni terk ederek siyasete başlayanlar, bugün kendi devirdikleri trenden kaçmak isteyenleri engellemek için yol ve yöntemler aramaya başlamışlardır” dedi.

-“SEÇİM NE KAZANDIRACAK NE KAYBETTİRECEK İYİ TAHLİL EDİLMELİ”-

Bahçeli, AKP’nin kapatma davası sonuçlanana kadar Meclis’i çalıştırma planını da değerlendirdi. Bu yöndeki girişimin seçim hazırlığı olarak yorumlanması gerektiğini kaydeden Devlet Bahçeli, “Milliyetçi Hareket olarak, siyasi geçmişimizde millete gitmekten, siyasi rakiplerimizle sandıkta hesaplaşmaktan hiçbir zaman kaçmadığımız bilinen bir gerçektir. Bundan sonra da aynı tutumumuzu koruyacağımızı ve elbette ki bunu milletimizin önünü açan bir demokratik fırsat olarak göreceğimizi hatırlatmak isterim. Ancak henüz üzerinden bir yıl bile geçmeden tekrarlanması halinde yapılacak bir seçimin siyaseten ülkemize ne kazandıracağını veya neleri kaybettireceğinin tahlili mutlaka iyi yapılmalıdır" dedi.

-"DOĞAN GÜNEŞ" GÖNDERMESİNE YANIT-

Erdoğan’ın son günlerde sık sık söylediği "en zor zamanlarda güneşin doğuşuna binlerce kez şahit olduğu”na yönelik sözlerini ise Bahçeli, “Gölgelerin üstüne geldiği en sıkışık, en zor zamanlarda güneşin doğuşuna binlerce kez şahit olduğunu söyleyen Başbakan, milletimize doğan güneşi sığ ve istismarcı siyaseti ile gölgelediğini ne zaman gerecek?” diye konuştu.

-CHP’Yİ DE ELEŞTİRDİ VE DİYALOG ÖNERDİ-

Devlet Bahçeli grup toplantısında, ana muhalefet partisi CHP’yi de eleştirdi. Anamuhalefet partisinin krizden çıkış sürecine yapıcı bir katkıda bulunması ve siyasi hesapların yanıltıcı cazibesine kapılmadan üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Bahçeli, şunları söyledi:
“Herkesle küs ve kavgalı olmak bütün diyalog kapılarını kapatmak, bu yöndeki çabaları tartışmadan ve düşünmeden elinin tersiyle itmek, sorumlu muhalefet anlayışı ve demokrasi inancıyla bağdaştırılmayacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi’nin normalleşme sürecinin önünü açmak için gündeme getirdiği düşünceler karşısında, bizim önce demokrasi ve rejimi düşünmemiz gerektiğini söyleyen ana muhalefet liderinin mantığını ve tutumunu anlamak bu bakımdan kolay olmamaktadır. MHP’nin rejimi ve demokrasiyi korumak için dile getirdiği görüşleri, bunların muhatabı olan AKP’nin reddetmesi anlaşılır bir durumdur. Ancak bunlara demokrasi ve rejim adına ana muhalefet tarafından da karşı çıkılmasının ve MHP’ye haksız ithamlarda bulunulmasının anlaşılabilir ve kabul edilebilir bir durum olmadığı açıktır.”

-"KRİZİN MİMARLARI AKP VE CHP"-

Bugünkü kriz ortamının mimarlarının AKP ve CHP olduğunu ifade eden Bahçeli, şöyle dedi:
“Bugünkü krizin iki mimarı olan AKP ve CHP’nin çatışma ve kavga üzerine kurulmuş gerginlik stratejilerini gözden geçirmeleri ve rejim ve demokrasi ortak paydası üzerinde buluşacakları bir diyalog sürecini başlatmaları Türkiye’nin hayrınadır. Böyle bir yumuşama ortamının estireceği bahar havası gerilen siyasetin ve ağırlaşan krizin normalleşme sürecine sokulması için büyük önem taşımaktadır. Demokrasinin, bugünkü kriz ortamında rayından çıkmaması, ara rejim heveslilerinin bu yöndeki çabalarının boşa çıkarılması, rejimin geleceği açısından hepimiz için bir demokrasi sınavı olacaktır. Türk milleti ana muhalefet partisinin de bu sınavdan nasıl çıkacağını büyük bir dikkatle izlemektedir. Demokrasinin enkazı üzerinden siyasi ikbal hesabı yapmak, kimseye şeref ve itibar kazandırmayacaktır.”

-AÇLIK SINIRI VURGUSU-

AKP hükümetinin uyguladığı ekonomi politikalarını da eleştiren Bahçeli, açlık sınırının bin YTL’ye yaklaştığı düşünülürse, milyonlarca dar gelirli, memur, işçi, emeklinin açlık tehlikesi ile yüzyüze yaşam mücadelesi verdiğini kaydetti. “Kimimizin kardeşi, kiminin akrabası, kiminin babası olan bu milyonların iktidar zihniyeti tarafından hala görmezden gelinmesi tam anlamıyla siyasi bir gaflet örneğidir” diyen Bahçeli, yılbaşından itibaren yüzde 2 zam yapılan memur maaşlarına yılın ilk altı ayında oluşan enflasyondan kaynaklı farkın, Temmuz’da ek zam olarak yansıtılmasının tatmin edici olmadığını söyledi. Bahçeli, “etin, sütün unutulduğu sofralarımızda, temel gıda maddeleri olan hububat ve bakliyattaki artışlarla birlikte artık dayanılmaz bir noktaya gelen feryatlar, şimdi kendilerini işitecek kulak, görecek göz, cevap verecek yetkili ağız aramaktadır. Kendi siyasi geleceğinin kaygısına düşmüş AKP’nin ise bu çağrıları ve bu çığlıkları işitecek durumu da yoktur niyeti de bulunmamaktadır” dedi.

-“AKP KADROLAŞMASI BÜROKRASİYİ TAHRİP EDİYOR”-

Bahçeli, memurların mağduriyetine neden olan bir başka konunun da AKP kadrolaşmasının bürokrasi üzerindeki tahribatı ve çalışanlar üzerindeki ağır baskısı olduğunu kaydetti. Bahçeli şunları söyledi:
"Hükümet olmayı devleti ele geçirme olarak görme alışkanlığından bir türlü kurtulamayan AKP zihniyeti, ilk iktidar yıllarından bugüne kadar yoğun bir kadrolaşma ile yandaşlarına devlet imkanlarını peşkeş çekmeyi pişkince sürdürmüştür. AKP ile geçen beş buçuk yıllık dönem başka kötü nam ve eserlerinin yanı sıra mutlaka memur kıyımlarının çığ gibi büyüdüğü. Haksızlığın siyaset eliyle yapıldığı bir dönem olarak anılacak ve milletimiz tarafından asla affedilmeyecektir. Özellikle görevinden alınanların, milliyetçi fikirlere sahip kişiler olması, AKP zihniyetinin siyasi DNA’sı hakkındaki yaklaşımları doğru niteliktedir. Türk milletine mensubiyetten onur duyan milliyetçileri hafife alanlar, aziz milletimizin vermiş olduğu yetkiyi yanlış yorumlayıp gemi azıya alan ve bizden sizden ayrımı yaparak kendi dışındakilere eziyet eden siyasi ve bürokratlar, unutmayınız ki; milliyetçi hareket bütün bunları not etmiştir. Bugünden itibaren yanlıştan dönünüz ve yaptıklarınızın hesabını vermek için hazır olunuz. Milliyetçi Hareket konunun takipçisi olarak memur ve bürokrat kıyımı, yapanların yanına asla kar kalmayacaktır.”

-MİLLİ TAKIMI KUTLADI-

Bahçeli konuşmasının sonunda, Türk Milli Futbol Takımı’nın başarısını da kutladı. Bahçeli, “galibiyete inanmış, birbirine kenetlenmiş millilerimizin bu zaferi, zor günler geçirdiğimiz şu günlerde ihtiyacımız olan mutluluğu bize yaşatmıştır” dedi.

-DP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI MHP’YE KATILDI-

Grup toplantısında, Demokrat Partili Haymana Belediye Başkanı Bünyamin Adacı, MHP’ye katıldı.

-“DİYALOG MECLİS’TE BAŞLAMALI”-

Bahçeli, grup toplantısının ardından gazetecilerin soruları üzerine diyalog çağrısını yineledi. “Bu diyalog Türk milli takımının çeyrek final maçında mı başlamalı?” şeklindeki bir soruya Bahçeli, “diyalogu Meclis’te başlatmalarında fayda var” karşılığını verdi. Bahçeli, çeyrek final maçına gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine de “ben şahsen gidemeyeceğim. Takımımıza başarılar dilerim” dedi.

Aktifhaber



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,694 µs