En Sıcak Konular

Japonya İslami bankacılığa hazırlanıyor

17 Haziran 2008 11:27 tsi
Japonya İslami bankacılığa hazırlanıyor Hükümet 700 milyon dolarlık İslami Finans Sistemi'nin kurallarına uyacak şekilde bankacılık ve pazar sistemine 6 ay içinde yürürlüğe girecek düzenlemeler getiriyor.

Japon Hükümeti bankacılık düzenlemelerini ve pazarlarını İslami finans sistemine uyacak şekilde değiştirmeye başladı. Dünyanın en geniş profesyonel hizmet firmalarından PwC Tokyo’nın ortaklarından Stuart Porter, Financial Times’a yaptığı açıklamada “İslami finans oldukça ilginç bir konu olmasına rağmen sadece biraz destek olmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Büyük adımlarla ilerleyen İslami finans sistemiyle ilgili olarak Tokyo, günün birinde endüstrinin önde gelen sermaye birikimlerinden olması umudunu taşıyor. Bunun gerçekleştirilmesi için hükümet, finansal düzenlemelerini İslami finansa uygun hale getirmeye çalışıyor.

Hükümetin bankacılık sistemi, menkul değerler ve kambiyo denetleme kurumu Finansal Servisler Ajansı (FSA),  6 ay içinde yürürlüğe girecek bankacılık kanunu ıstılahları getiriyor.

Uluslararası standartları üzerinde söz sahibi Japon Merkez Bankası İslami finans sistemi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için İslami Finans Servisleri Kurulu’na gözlemci olarak dahil oldu.

İslam tefeciliği ve borç alıp verirken faizi yasaklıyor. İslami bankalar ve finans kuruluşları, içinde alkol, kumar, tütün, silah ve domuz bulunan herhangi bir şeyle ilgili sermaye alıp veremiyor. İslam dinine uygun olarak yapılan finans, sahiplik için leasing, planlı ödeme, ortak alım ve satış sözleşmeleri ya da ortaklıkları andırıyor.

İlgi büyüyor

Japon özel sektörünün İslami finans sistemine ilgisi her gün artıyor. Mitsubishi UFJ finansal grubu, kanundaki ıstılahlar yürürlüğe girdiği zaman hazırlıklı olmak için bir ekip oluşturduğunu açıkladı. Önde gelen Japon yatırım firmalarından Nomura da, kanun değişikliklerinin ardından İslami sisteme uygun ürünler oluşturmayı planlıyor.

İslami finans sistemine ilgi gösteren sadece finans kuruluşları değil. Geçen ay Toyota, İslami bono piyasasına gireceğini açıkladı. Firma, Malezya’daki oto leasing ve kredileri için 306 milyon dolarlık sermaye artırımına gideceğini açıkladı.

Geçen ay Japonya’da aktif yönetiminde ikinci en büyük firma olan Daiwa, FTSE Grup için global endeks sağlayıcısı olarak ülkedeki en büyük 100 Şeriata uygun firması için FTSE Şeriat Japonya 100 endeksini oluşturdu. Japonya’nın en büyük sigorta ve kredi kuruluşu Aeon Credit, 2007’de ilk İslami bonoları piyasaya süren firma oldu.

Kredi krizine rağmen, küresel İslami finans pazarı son 3 yılda her sene yüzde 15 büyüyerek dünya genelinde 700 milyar dolarlık büyüklüğe erişti. 2013’te aktiflerinin 1 trilyon doları aşması bekleniyor. Hâlihazırda dünyada 300’e yakın İslami banka ve finans kuruluşu var. Küresel para piyasasının ağır toplarından Citigroup, HSBC, Deutsche Bank gibi kurumlarında da İslami finans iştirakleri bulunuyor.

Timetürk



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,548 µs