En Sıcak Konular

Maçları izlerken kalpten gitmeyin!

17 Haziran 2008 08:38 tsi
Aman dikkat! Araştırmalara göre 2006 Dünya Kupası sırasında maç izleyen baylar normal şartlardan 3,26 kat, bayanlar ise 1,82 kat daha fazla kalp sorunu yaşıyor...

Avrupa Futbol Şampiyonası tüm heyecanıyla devam ediyor. Tansiyon artıyor. Aman dikkat! Kalp rahatsızlığınız varsa, çok sevdiğiniz takımınızın maçını seyretmeden önce bir kez daha düşünün. Hele takımınız bir üst tura geçmeye aday bir maç oynayacaksa televizyonun karşısına bile geçmeyin.

Yapılan bir araştırmaya göre tansiyonu yüksek maçları izlerken kalp krizi geçiren futbol seyircisinin sayısında normalin üzerinde artış olduğu ortaya kondu. 2006 Dünya Kupası sırasında Münih Klinik Üniversitesi’nden bir grup uzman tarafından yapılan, İngiltere’de bir tıp dergisinde ve geçtiğimiz günlerde Alman Der Spiegel dergisinde yayımlanan araştırmaya göre 2006 Dünya Kupası’nda Alman Milli Takımı’nın maçlarını oynadığı günlerde Münih’te görülen kalp krizi vakaları normal dönemdekinden iki kat fazla çıktı.

Türkiye’nin İsviçre ile oynadığı ve son anlarda Arda’nın attığı golle galip kapadığı karşılaşmadan sonra da Basel’de birçok Türk kalp krizi geçirdiği için hastanelere kaldırıldı.

Münih Üniversitesi’nin hayata geçirdiği projenin danışmanlarından Dr. Ute Wilbert Lampen, önemli maçların kalp krizi geçirme riskini artırdığını belirtiyor. Ona göre, maçta yaşanan gerilimle izleyicilerin hissettiği stres arasında doğrudan bir bağ var. Bu da kalbi zorluyor. Dr. Wilbert Lampen ve araştırmayı yapan ekip, Münih ve yakını civarında dünya kupası sırasında Almanya Millî Takımı’nın maçlarını oynadığı günlerde kalp problemi yaşayan 4 bin 279 vakayı incelemiş. Ve bu vakaları 2003 ve 2005’teki vakalarla karşılaştırmış. Sonuçta maçı izleyen bayların normal şartlardan 3,26 kat, bayanların ise 1,82 kat daha fazla kalp sorunu yaşadıkları tespit edilmiş.

Wilbert Lampen araştırmanın ilginç sonuçlarından birini de şöyle anlatıyor: “Kritik maçlarda durum daha da belirgin oluyor. Almanya’nın Arjantin ile oynadığı çeyrek final maçının ikinci yarısı, uzatma anı ve seri penaltı atışları sırasında hastaneler kalp rahatsızlıklarından dolup taştı. Aynı durum Almanya ile İtalya arasında oynanan yarı final maçında da yaşandı. O maçta Almanya kaybetmesine rağmen.” Dr.Wilbert Lampen stresi düşük maçlarda ise vakaların azaldığını belirtiyor. “Almanya grup maçında Ekvator ile karşılaştı. Bu maçı kaybetme riski bulunmadığı için çok az vaka yaşandı. Burada şunu görüyoruz. Sonuç, skor çok önemli değil. Önemli olan maçın gerilimli olup olmayışı.”

Bu araştırma aynı dönemde meydana gelen tüm kalp krizlerini incelemiş ve maçlardan dolayı meydana gelen kalp krizleri ile diğer unsurların tetiklediği krizlerin farklarını ortaya koymaya çalışmış. Araştırma ayrıca fanatiklerin maç sırasında vücutlarının verdiği öncü olumsuz tepkileri umursamayıp maçı sonuna kadar izlediğini ve maç sonunda hastaneye gittiğini de ortaya koyuyor.

Peki fanatikler bu riski nasıl aşabilirler? Lampen’in fanatiklere bazı önerileri var: “TV karşısında alkol alınmamalı, sigara içilmemeli ve cips yenmemeli. Eğer maç sırasında kalbinizde bir rahatsızlık olduğunu hissediyorsanız, hemen televizyonu kapatıp hastanenin yolunu tutmalısınız.”

Araştırma ekibinin fanatiklere bir başka uyarısı da şöyle: “Eğer stresli maçları izlemekten vazgeçmeyecekseniz, maç öncesinde kalbinizi doktorlara dinletin. Maçı ona göre izlemeye karar verin.”

KALPLERE DİKKAT

2006 Dünya Kupası sırasında Münih ve civarında yaşanan kalp vakalarını gösteren grafik. 1) Almanya-Kosta Rika, 2) Almanya-Polonya, 3) Almanya-Ekvator, 4) Almanya-İsveç, 5) Almanya-Arjantin (çeyrek final), 6) Almanya-İtalya (yarı final), 7) Almanya-Portekiz (üçüncülük maçı), 8) İtalya-Fransa (Final).

aksiyon



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs