En Sıcak Konular

Bush: 'İran'a karşı tüm seçenekler masada'

16 Haziran 2008 21:10 tsi
Bush: 'İran'a karşı tüm seçenekler masada'
Amerikan Başkanı George Bush ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İran'ın "ortaklık önerilerini" kabul etmesi gerektiğini, yoksa daha sert yaptırımlar ve uluslararası tecritle karşı karşıya kalacağını vurguladı.

Bush, İran'a karşı 'tüm seçeneklerin masada olduğunu' söylüyor.

İran'la diyalogu sürdürmekten yana olduğunu söyleyen İngiltere Başbakanı Brown, "Ancak eğer İran BM kararlarını görmezden gelirse, yaptırımlar daha da ağırlaşacak" dedi.

İran'a karşı planlanan yeni yaptırımlar arasında, Avrupa ülkelerinin İran'ın en büyük bankalarından biri olan Melli Bank'ın yurt dışı malvarlığını dondurması ve yeni petrol ve gaz kesintisi uygulanması da bulunuyor.

Brown bu konularda İngiltere'nin şimdiden hareket ederek kendi yetki alanında sözkonusu yaptırımları uygulamaya başladığını bildirdi.

İki lider bu mesajları, ABD Başkanı George Bush'un, Avrupa'ya veda turu çerçevesinde İngiltere'ye düzenlediği iki günlük ziyaretin son gününde yaptıkları basın toplantısında verdiler.

Başkan Bush'un Londra ziyareti sırasında yüzlerce gösterici, parlamento binası etrafında protesto eylemleri düzenledi.

İngiltere'den Afganistan'a asker takviyesi

Basın toplantısında, İngiltere'nin Afganistan'a ek güç göndermeye hazırlandığını da belirten Brown, böylece İngiltere'nin Afganistan'daki asker sayısının en yüksek düzeye ulaştırılacağını kaydetti.

Toplantıda Bush da Afganistan ile Pakistan arasındaki gergin durumun sakinleşmesine yardımcı olabileceklerini söyleyerek, Taleban'a karşı mücadele eden bu iki ülkenin liderlerine istihbarat paylaşmaları çağrısında bulundu.

Bush, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin, "Taleban militanlarıyla savaşmak için sınır ötesine Pakistan'a asker gönderme" tehdidini destekleyip desteklemediği sorusunu ise yanıtsız bıraktı, buna karşın Karzai'nin endişelerini anladığını belirtti.

Başbakan Gordon Brown'un makamından yapılan açıklamada, aralarında mühendisler, lojistik görevlileri ve askeri eğitimcilerin olduğu 230 askerin önümüzdeki birkaç hafta içinde Afganistan'a gideceği belirtildi.

Bu ek grupla birlikte, Afganistan'da görev yapan İngiliz güçlerinin sayısı 8 bini aşacak.

Afganistan'da 2001'den beri görev yapan İngiliz askerlerinin kayıpları geçtiğimiz günlerde 102'ye ulaşmıştı.

Mugabe’ye seçim eleştirisi

Zimbabve'de iki hafta içinde yapılacak genel seçimlere de değinen Brown, bu ülkeye insan hakları temsilcileri ve uluslararası seçim gözlemcilerinin ülkeye girişine izin verme çağrısında bulundu.

Devlet Başkanı Robert Mugabe'den BM insan hakları temsilcisinin ülkeye girişine izin vermesini isteyen Brown, Zimbabve'deki durumun giderek bozulduğunu da vurguladı.

bbc

 



Bu haber 429 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,775 µs