Kürt harekatı... | " /> Kürt harekatı... | "/>

En Sıcak Konular

Diyanet'ten Kürt harekatı...

16 Haziran 2008 18:16 tsi
Diyanet'ten Kürt harekatı... Laik bir devlet olduğumuz söyleniyor. Fakat hem Diyanet sadece bir dini yoruma ait, hem de dini kontrol mekanizması... Laikliğe ters düşen yeni bir uygulama başladı. Dini olan bu kurum Kürt siyasetine de el atmaya başladı. Din sorunun çözümünde katkı suna

Doğu ve Güneydoğu’daki dinî grupların artan nüfuzundan ve PKK’nın din temalı yeni söyleminden rahatsız olan devlet, Diyanet İşleri Başkanı’na “Git, gör, yen” dedi

 

BARDAKOĞLU İL İL GEZİYOR 

 Kalabalık bir heyetle mayıstan beri bölgeyi dolaşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu Van, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan, Kars, Gümüşhane, Bayburt, Mardin, Batman ve Siirt’te kapsamlı temaslarda bulundu ve istişare toplantıları düzenledi.

MGK’YA SUNULAN RAPORLAR

Bardakoğlu’nun Doğu seferini tetikleyen unsurlar arasında, “Bölgedeki bazı örgütler cami imamlarını denetimine aldı” ve “Gönüllü imamlar propaganda yapıyor” gibi uyarıların son aylarda Milli Güvenlik Kurulu’na rapor edilmesi de var.

DTP’Lİ BELEDİYELERİ ZİYARET 

 İstişare toplantılarında, bölgede iki bin din adamı açığı olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, görüştüğü müftüleri din istismarına karşı uyarırken,  DTP’li belediyeleri de bir bir ziyaret ederek “birlik beraberlik ve din kardeşliği” mesajı veriyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Mayıs ayından beri kalabalık bir heyetle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu dolaşıyor. Gezinin resmi olarak açıklanan gerekçesi bölgedeki din görevlileriyle “istişare” toplantıları düzenlemek. Öte yandan, ziyaretin perde arkasında, devletin çeşitli kurumları tarafından hazırlanan raporlarda değinilen ‘bölgede dini alanda yaşanan hareketlilik ve ortaya çıkan yeni aktörlerle’ ilgili olarak Diyanet’e yansıtılan rahatsızlıklar var.
MGK ve Genelkurmay başta olmak üzere devletin çeşitli kurumlarının özellikle 2000’li yıllardan sonra bölgedeki varlıklarını hızla arttıran dini vakıf ve derneklerin çalışmalarından rahatsızlık duydukları, buna son zamanlarda PKK’nın yeni “din açılımı” ve Hizbullah’ın yeniden artan faaliyetleri de eklenince, Diyanet’in, bölgedeki bu olgularla ilgili çalışmalar yapması konusunda baskı gördüğü iddia ediliyor.
Bardakoğlu’nun gezisinin amacı da, aralarında MGK’nın da olduğu devletin çeşitli kurumları tarafından hazırlanan raporlardaki bilgi ve talepleri yerinde tespit etmek ve bir yol haritası çizmek olarak gösteriliyor.

KALABALIK HEYET

Bu amaçla, aralarında  Din Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Bekaroğlu, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Din Eğitimi Daire Başkanı Hacı Bayram Güri’nin de  bulunduğu kalabalık bir grupla Doğu ve Güneydoğu’daki illeri ziyaret eden Bardakoğlu, mayıs ayından bu yana Van, Iğdır, Ağrı, Erzurum, Erzincan, Kars, Gümüşhane, Bayburt, Mardin, Batman ve Siirt’te çeşitli temaslarda bulundu, istişare toplantıları düzenledi.


Beraberinde il müftüleriyle gezen Bardakoğlu, ziyaretleri sırasında yaptığı konuşmalarda PKK’nın son zamanlarda din duygusunu istismar etmeye çalıştığını, buna bağlı olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bazı kişilerin “din kisvesi altında” bölücü ve yıkıcı faaliyetlere destek verdiğini ifade ederken, ziyaretinin amacı hakkında da ipuçları veriyor.

DİN ADAMI AÇIĞI

Diyanet İşleri Başkanı’nın ziyaretleri sırasında yaptığı konuşmalarda altını çizdiği konuların başında ise bölgede 2 bin din adamı açığı olması geliyor.
Aynı doğrultuda MGK’ya sunulan ve sürekli güncellenen  raporlarda da “Belirli örgütler, özellikle köylerde ve kenar semtlerde, camii imamlarını denetimlerine aldı”, ya da “gönüllü imamlarla propaganda çalışmasına hız verildi” gibi istihbari bilgiler yer almıştı.

ETÜT SALONLARI

MGK raporlarında emekli imamların bölgede son dönemde çok aktif oldukları, devletin imam açığını bir türlü kapatamadığı ve bunun sonucunda “örgütlerin kendi dinlerini anlattığı” gibi tespitlere yer verilmiş, Doğu ve Güneydoğu’da bazı dini vakıf ve derneklerin “okuma ve etüt” salonları kurduğu, düzenli eğitim çalışmaları yapması konusunda da duyulan rahatsızlığın altı çizilmişti.
Raporlarda yer alan tüm bu istihbahrat bilgileri ve devletin çeşitli katlarında artan rahatsızlıklar da Bardakoğlu’nun bölge ziyaretiyle durumu yerinde görme kararını hızlandırdı.


DTPLİ BELEDİYELERE ZİYARET

 Diyanet’in bölge çıkarmasında en dikkat çeken noktalardan biri ise Bardakoğlu’nun gittiği şehirlerdeki DTP’li belediyeleri de ziyaret ederek buralarda “birlik-beraberlik” ve “din kardeşliği” mesajları vermesi oldu.


TÜRBAN KARARINA DİKKAT 

Bardakoğlu’nun bölgede düzenlediği toplantılardan birine katılan bir müftü, Diyanet’in bu yeni açılımını ve bölge ziyaretinin nedenlerini şöyle yorumluyor: “Bölgede sivil toplum kuruluşları çok güçlendi. Fakat son dönemde ne olduysa hepsi ‘din’i kullanmaya başladı. Türkiye’deki mevcut durum da bu insanlara bu fırsatı fazlasıyla sağladı. Biz burada gerçek dini anlatmak istiyoruz. Ancak, özellikle geçmişten beri radikal tavırlarından vazgeçmeyen kimi yapılar son türban kararını da bahane ederek devletin dine bakışının “kötü” olduğu propagandasını yayıyorlar. Bunların kendi aralarında da dini yorumlamada bir çatışma söz konusu. Bütün bunları irdeleyip önlem almaya çalışıyoruz.”

BARDAKOĞLU SİİRT’TE :LAİKLİK MESAJI

Doğu seferi çerçevesinde dün de Siirt’e giden ve ildeki Diyanet’e bağlı personelle bir araya gelen Başkan Ali Bardakoğlu burada yaptığı konuşmada “Laiklik her zaman için dinin alternatifi, dinin karşıtı değil, din özgürlüğünün de bir imkânıdır” diye konuştu. Camileri okuma mekânlarına dönüştürmek istediklerini ifade eden Bardakoğlu, “Kuran
kursları Doğu ve Güneydoğu’da aynı zamanda okuma yazmanın da
öğretildiği yerlerdir” dedi.

“Diyanet İşleri Başkanlığı’nın demokrasi ile de, insan haklarıyla da, temel hak ve özgürlüklerle de bir sorunu olmadığının” altını çizen Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bırakalım herkes kendi inancını kendi tercihini özgürce yaşasın. Kimse kimsenin hayat tarzına karışmadan herkes inandığı şekliyle yurdumuzda yaşayabilsin. Kimsenin kimseye karışmadığı, ama herkesin dinini en doğru şekilde anlama imkânı bulduğu, anlamaya ve yaşamaya çalıştığı bir dünya, her halde bütün insanlığın mutlu olacağı, bütün toplumun mutlu olacağı bir hayat tarzını ifade eder.”

Taraf



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,133 µs