En Sıcak Konular

İtalyan Çingeneler Türk Çingenelerden şanslı

16 Haziran 2008 18:09 tsi
İtalyan Çingeneler Türk Çingenelerden şanslı İtalya’nın Mussolini sonrası en sağcı dönemini yaşadığı Roma Belediyesi, çingenelerin 20 yıldır yaşadığı bir bölgeyi tasfiye ederek 25 aileyi evinden etti. Çingenelere destek yürüyüşü yapıldı. Peki ya Sulukule? Türkiye'de yüzyıllık Çingene yerleşim

Bazı yorumculara göre faşist diktatör Benito Mussolini döneminden beri en sağcı hükümetin iktidarda olduğu İtalya’da göçmen karşıtı politikalar tartışma konusu olmaya devam ediyor. Son olarak başkent Roma belediyesi çingenelerin 20 yıldır oturduğu bir bölgeyi tasfiye ederek 25 aileyi yersiz yurtsuz bıraktı.

Belediye başkanı Gianni Alemanno tahliye kararını kentin emniyet müdürünün itirazlarına rağmen alırken yerinden olan 36 yaşındaki Alessandro “Yaşamak için çalışıyoruz ama bir kaç saat içinde yarattığımız her şey, geliştirdiğimiz bütün iyi ilişkiler bir anda yok oldu. Askerlik yaptım, oy kullandım ve elbette biraz olsun hak sahibi olmayı isterim” dedi.

İtalya’da daha önce de çingene kampları tasfiye edilmişti. Napoli’de bir çingene kampı ateşe verilmiş, Venedik yakınlarında da düzenlenen gösteriler sonrasında belediye önceden izin verdiği bir çingene kampını kaldırmıştı. Tüm bu gelişmelerin Başbakan Silvio Berlusconi’nin çingenelerin ve yabancıların kayıt dışı, hukuksuz durumlarının üzerine gideceğini ilan etmesi ve böylece sağcı müttefiklerine yeşil ışık yakmasıyla gündeme geldiğine dikkat çekiliyor.


ROMEN TAKIMINA DESTEK • Öte yandan ülkede çingene karşıtı politikalara karşı seslerini yükseltenler de var. Çingenelere destek olmak isteyen gruplar cuma günü İtalya ile Romanya arasında oynanan Avrupa Kupası maçını bu desteği sergilemek için bir fırsat olarak gördü. Hükümeti eleştiren gruplardan bazıları İtalyan çingenelerinin coğrafi olarak anavatanı olduğu için Romanya’yı destekleyeceklerini açıkladı.

Bir grup protestocu da başkent sokaklarında bir gösteri yaptı. Yürüyüşte geleneksel kıyafetleriyle dans eden çingene kadınlar, İtalyan entelektüeller ve Nazi Almanya’sından kurtulan yahudiler yer aldı. Göstericilerin kamplarda çingeneleri işaretlemek için kullanılan siyah bir üçgen üzerine Z harfi taşıdığı görüldü.

Gösteriyi organize eden isimlerden Romalı şarkıcı ve akademisyen Santo Spinelli “İtalyan halkı ırkçı değil. Ancak bu ülkede var olan yanlış bilgilendirme ve medya şiddetine artık bir son vermeliyiz” diye konuştu.

Taraf



Bu haber 1,877 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,014 µs