korkunç şüphe? | " /> korkunç şüphe? | "/>

En Sıcak Konular

Kırım Kongo'da korkunç şüphe?

16 Haziran 2008 09:58 tsi
Kırım Kongo'da korkunç şüphe?
Ankara'dan sonra Diyarbakır'da da 2 doktor kırım kongoya yakalandı. Acaba bu hastalık solunumla da geçiyor mu?

Ankara’dan sonra Diyarbakır’da da 2 doktor tedavi esnasında Kırım Kongo hastalığına yakalandı. Arka arkaya gelen iki vaka “Hastalık solunum yoluyla da geçiyor” endişesine neden oldu.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 3 doktor ve bir sağlık görevlisine bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, şimdi de Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde görev yapan 2 doktor ile 1 yardımcı sağlık personeline bulaştığı öğrenildi. Şimdiye kadar ağırlıklı Orta Anadolu olmak üzere Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde 114 kişinin öldüğü KKKA hastalığının, kene ile direk teması olmayan, sadece hasta tedavi eden doktorlarda da görülmesi “KKKA, nefes almaktan bile bulaşıyor" endişesine yol açtı.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, Bingöl'de bir süre önce rahatsızlandıktan sonra Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen bir ailenin fertlerini tedavi eden 2 doktor ile 1 yardımcı sağlık personelinin, hastalık şüphesiyle kanlarının alınarak Ankara'ya gönderildiğini bildirdi. Kubat, kanları alınan doktorların ve yardımcı sağlık personelinin, hastalık şüphesiyle tedavi altına alındığını bildirdi. Öte yandan Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, KKKA hastalığı teşhisiyle tedavi altında alınan 3 doktor ile 1 sağlık görevlisinin durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

DOKTORLAR İYİLEŞİYOR

Koç, hastalığın bir hastaya müdahale sırasında sağlık personeline bulaştığını belirterek, "Tedavi altına alınan 3 doktor ve 1 sağlık görevlisi arkadaşımızın durumları iyi, tedavileri devam ediyor. 3-5 güne kadar taburcu olmalarını bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

UZMANLAR UYARIYOR

Marmara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Ergönül, KKKA virüsünün insandan insana sadece kan yoluyla bulaşabileceğini açıkladı. Ergönül, "Kan, gözden ya da derideki küçük yaralardan vücuda girebilir. Bu da KKKA'nın bulaştığı anlamına gelir" dedi. Ergönül, hastalığın temasla ya da solunum yoluyla bulaşmasının imkansız olduğunu kaydetti. Veteriner Halk Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere de hastalığın kenenin çıkartılması esnasında doktorlara bulaşmayacağının altını çizdi.

KKKA konusunda farklı görüşler de var. Bazı uzmanlar, enfeksiyon hastalıklarının kan yolu olmaksızın "yakın temasla" da bulaşabileceğini belirterek, "grip gibi değil ama KKKA da yakın temasla geçebilir" dediler. İnsanların keneyi akıllarından atamaz hâle geldiklerini anlatan Psikiyatri Uzmanı Dr. Alper Evrensel ise toplumsal bir kaygının yaşandığını söyledi. Bir benzer durumun da deprem anında görüldüğüne dikkat çeken Evrensel, "Acaba" sorusuyla beynin meşgul edilmemesi gerektiğini kaydetti.

stratejikboyut



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,324 µs