En Sıcak Konular

AK Parti kendini nasıl kurtarabilir?

15 Haziran 2008 14:56 tsi
AK Parti kendini nasıl kurtarabilir?
Newsweek dergisinin son sayısında bir makale yayınlayan Washington Enstitüsü'nün kıdemli uzmanlarından Soner Çağatay, "Liberalizm, AKP'nin kendi çıkarına" diye yazdı. İşte Newsweek'in AK Parti analizi:

Hakkında kapatma davası açılan AKP’nin “İslamcı değil, liberal bir parti” olduğunu kanıtlayabilmesi halinde kendisini kurtarabileceği öne sürüldü.

Newsweek dergisinin son sayısında bir makale yayınlayan Washington Enstitüsü’nün kıdemli uzmanlarından Soner Çağatay, “Liberalizm, AKP’nin kendi çıkarına” diye yazdı.

Makalede AKP’nin iktidara geldikten sonra bazı liberal değerleri vurgularken bazıları kabul etmeyi reddettiğini savunularak “Şimdiye kadar kanıtlar, partinin liberalizminin a la kart olduğunu gösteriyor” ifadesi kullanıldı.

Newsweek dergisi, son sayfasında ABD’li düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü’nün kıdemli uzmanlarından Soner Çağaptay’ın “Türkiye’nin a la kart liberalizmi” başlıklı bir makalesini yayınladı. Makalesinde “Liberalizm, AKP’nin kendi çıkarına ve kapatma davasında başarılı bir savunma yöntemi sağlayabilir” görüşünü dile getirdi.

AKP'nin laiklik karşıtı faaliyetlerle suçlanması ile kapatma davası nedeniyle ayakta kalmak için mücadele vermek zorunda kalacağı belirtilen makalede şu yorumu yapıldı:

“AKP, İslamcı değil, liberal bir parti olduğunu kanıtlayabilirse kendisini kurtarabilir. Ancak birçok kişi, (AKP’nin) Avrupa gelenekleri doğrultusunda liberal bir parti olduğunu söylese de şimdiye kadar kanıtlar, partinin liberalizminin a la kart olduğunu gösteriyor. İktidara geldiği 2002’den beri dini ve siyasi muhafazakarlığı, bazı liberal değerlere vurgu yaparken bazılarını tanımayı reddeden bir biçimde kaynaştırdı.”

-“EKONOMİDE LİBERAL, İŞÇİ HAKLARI VE İÇKİDE DEĞİL”-

AKP’nin ekonomik konularda liberalizmi gösteren kanıtları ortaya koyduğunu, piyasa ekonomisi yanlısı politikalarının Türk ekonomisinin 2003-2007 döneminde yılda yüzde 5’i aşan büyüme göstermesine katkıda bulunduğu kaydedilen makalede 1 Mayıs olaylarına değinerek, “Ancak bu ekonomik liberalizm, işçi haklarına gelince duruyor” yorumunu yaptı.

Makalede AKP’nin sosyal konulardaki tavrının “geleneksel dini değerlere dönüşü”nü işaret ettiği savunulurken üniversitede türbana izin verilmesini önerirken şarap vergisini önemli ölçüde artırılarak içki içilmesini çok pahalı hale getirdiği, yerel yönetimlerin aracılığıyla büyük kentlerin dışındaki içki tüketiminin zorlaştırıldığı, içki ruhsatı olan bar ve lokanta sayısının 13 binden 9 bine indiği kaydedildi.

-“KADINLARIN İŞ HAYATINDAKİ ROLÜ AZALDI”-

AKP döneminde ayrıca eşitliğin azaldığı öne sürülen makalede bu çerçevede kadınların hükümetteki karar verici mekanizmalarından önemli ölçüde dışlandığı, TBMM’deki kadın milletvekili sayısı artmış olsa da hükümette bir tek kadın bakanının bulunduğu vurgulandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın herkesin üç çocuğunun olması gerektiği yolundaki sözlerine dikkat çekildiği makalede 2000 yılında yüzde 29 olan kadınların işgüçündeki payının 2007 yılında yüzde 22’ye indiğinin altı çizildi.

Newsweek’deki makalede, “Batı’ya gelince AKP’nin Türkiye’sinden herhangi bir Avrupa liberal demokrasisinden ne beklerse aynen beklemeli” denildikten sonra bir diplomatın “Türkiye iyi durumda çünkü İslamcıları, Mısır’da demokrat olurdu” sözleri aktarıldı. Türkiye’nin, Mısır veya Suudi Arabistan’ı değil, İtalya ve Fransa’nı kıstas alması gerektiği savunulan makalede şöyle devam edildi:

“Türkiye’nin nüfusu, Mısır ve Ortadoğu diğer Müslüman ülkeleri gibi çok büyük bir kısmı Müslüman olsa da siyasi sistemi, Avrupa’nınki gibi laik demokrasi. Türkiye, Müslüman ancak demokratik olmayan Mısır ile karşılaştırmak, ABD’yi Hristiyan ama demokrasi karşıtı Beyaz Rusya ile karşılaştırmak gibi bir anakronizmdir.

cafesiyaset



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,080 µs