En Sıcak Konular

Askeri savcı da ‘İşkence var’ dedi

14 Haziran 2008 17:20 tsi
Adana Askeri Cezaevi’nde işkenceyle öldürülen Murat Polat’ın davasında askeri savcı bir ilke imza attı ve iddianamesinde “emir komuta zinciri içinde sistematik işkence” tanımına yer verdi.

Adana 1. Sınıf Askeri Cezaevi’nde işkenceyle ölüme sebebiyet vermekle suçlanan askeri görevlilerin yargılandığı 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın önceki günkü duruşmasına “emir komuta zinciri içinde, sistematik işkence” tanımı damgasını vurdu. 
Hırsızlığa teşebbüs suçu nedeniyle 27 Haziran 2005 tarihinde tutuklanarak, Adana 1. Sınıf Askerî Cezaevi’ne gönderilen Murat Polat, burada gördüğü işkence sonucunda öldü.  Sorumlular hakkında 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcısı Veli Bayram’ın hazırladığı işkence dosyasının incelendiği duruşmada, birçok askerin terhis olması nedeniyle görevsizlik kararı verilerek dava Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Bir askerî savcının ilk kez ‘Emir komuta ile yapılan, sistematik işkence sonucu ölümü’ kayda geçirdiği iddanameyi esas alan Adana Cumhuriyet Başsavcılığı da  iddianamesinde, Murat Polat’a yapılan işkenceyi anlattı.
“Adana 1. Sınıf Askeri Cezaevi’ne gelen her tutuklu ve mahkûm girişteki gardiyan odasına alınmakta ve soyulmakta. Tüm gardiyanların gözü önünde çıplak olarak ‘çök-kalk’ yapmaya zorlanmakta, ‘hoş geldin’ dayağına maruz kalmakta, dayak sonrası soğuk su işkencesine maruz bırakılmakta, en sonunda kendi kanlarını temizlemeye zorlanmaktadırlar. Uygulamanın bizzat sanıklar tarafından da mutad olarak tanımlanmış olması dikkat çekicidir. Ayrıca cop yalatmak ve kızgın tel basmak da bu fiillerin içinde yer almakta.”


ÖLÜMCÜL İŞKENCE • Murat Polat’ın avukatı Şule Arslan Hızal, ilk kez bir askeri savcının işkenceye, uluslararası sözleşmelere ve AİHM’e gönderme yaparak iddianamesinde yer verdiğinin altını çizerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Askeri Mahkeme’nin ve Adana 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin anlatımıyla işkence sonucunda gelen ölüm olayı, ‘emir komuta zinciri içinde, yukarıdan aşağıya bilgi dahilinde, sistematik hale gelmiş’ ve olağanlaşmış bir işkence vakası olarak ortaya çıkmıştır. Girişte kullanılan giyinme odası aynı zamanda asker olan gardiyanların kıdemlilerine tahsis edilmiştir. Kıdemsiz olanlar oda kullanılacağı zaman oradan çıkarılarak koridorda bekletilmiştir. Savcıya göre bu durum işkence uygulaması bakımından şüphelidir. Ayrıca gardiyan erler arasında bir tür tertipçilik olduğunu düşündürtmekte.” Avukat Hızal, “Otopsi sonucunda Polat’ın genel vücut travması geçirdiği, ölümünün künt kafa travması sonucu meydana gelen beyin kontüzyonu, parankim içi kanama ve bunların komplikasyonları sonucu oluştuğu tespit edilmiştir” dedi.

Taraf



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,286 µs