En Sıcak Konular

Başörtülülere özgürlük çağrısı

14 Haziran 2008 16:34 tsi
Başörtülülere özgürlük çağrısı 'Henüz özgür olmayanlara çağrımızdır!' başlığı altında bir toplantı düzenleyen başörtülü kadınlar özgür olabilmek için herkesin hakkının savunulması gerektiğini vurguladı.

Hayykitap Yay'ınlarından kitabı çıkan "Henüz Özgür Olmadık" grubu Taksim Hill Otel'de bir  toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan yazar Leyla İpekçi, cumhuriyetin temel kazanımlarını sürekli koruyacağını iddia eden insanların sözlerinin Türkiye'yi kalıplara soktuğunu söyledi. Yasakçı zihniyetin en çok kendi yarattıklarından korktuğunu belirten İpekçi, bu kesimin ürettiği korkunun tutsağı olduğunu ifade etti. Özgürlükleri savunan kesimin çok daha dirençli ve güçlü olduğunu vurgulayan yazar, gelecekte demokrasiyi savunan insanların artacağını bildirdi.

Anayasa Mahkemesi'nin türban konusunda aldığı kararla kendini çok daha dar bir alana soktuğunu söyleyen Doç. Dr. Ferhat Kentel de "Bu kararla Türkiye'de kendini seçkin kabul eden ve insanlara düşüncelerini empoze etmeye kalkan kesim daha da görünür oldu." diye konuştu. Başörtülü bir öğrencinin başka özgürlükleri de kendi hakkı gibi savunmasının önemine değinen Kentel, bu tarz bir tutumun kategorileştirmeyi reddettiğini söyledi.

Başörtüsü yasağıyla ilgili rasyonel düzeyde söylenecek hiçbir şey kalmadığını savunan Sosyolog Alev Erkilet ise küçük bir azınlığın büyük bir çoğunluğa hükmettiğini söyledi. İnsanların "Biz neden özgür olamıyoruz?" sorusunu kendilerine sorması gerektiğine dikkat çeken Erkilet, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu soruyu kendimize soramıyoruz. Çünkü toplumumuzda müthiş derecede korku kültürü hakim. Korku yıllardır sindirilerek içselleştirilmiş durumda. Çoğu zaman kendi özgürlüğümüz adına yapılması gerekenleri başkalarına havale ediyoruz."

İnsanlara kimi sevip sevemeyeceğini söyleyemezsiniz

Leyla İpekçi, Fatih Altaylı'nın programına konuk olan Kevser Çakır ve Nuray Bezirgan isimli başörtülü kızların "Humeyni'yi seviyorum Atatürk'ü sevmiyorum" sözlerinin tepki çekmesini de eleştirdi. İpekçi, "Neden Lenin veya Che Guevera'yı bu ülkede sevmek sorun olmuyor da Humeyni'yi sevmek suç sayılıyor." diye sordu. Doç. Dr. Ferhat Kentel ise insanlara kimi sevip sevmeyeceğini söyleyen insanların topluma duygusal şiddet uyguladığını belirtti.

Bildiriden mesajlar:

- Başkasının acısını ta içimizde hissetmek, birbirimize teselli olmak vaktidir.

- Birimizin mutluluğunun hepimizin mutluluğuna bağlı olduğunu kabul etme vaktidir.

- Bize farklı farklı biçimlerde aynı şeyi yapanlara karşı ortak itirazımızı dillendirmenin vaktidir.
 
Zaman



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,196 µs