En Sıcak Konular

İşte kritik buluşmanın kriptoları...

14 Haziran 2008 15:59 tsi
İşte kritik buluşmanın kriptoları... Taraf'ın "Paksüt-Başbuğ buluşması" manşeti taraflarca doğrulandı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Paksüt ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Başbuğ, Taraf'ın duyurduğu tarihte karargahta görüştüklerini kabul ettiler. Ayrıntılar...

ADNAN KESKİN'in haberi

Taraf’ın “Paksüt-Başbuğ buluşması” manşeti taraflarca doğrulandı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Paksüt ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Başbuğ, Taraf’ın duyurduğu tarihte karargâhta görüştüklerini kabul ettiler. Osman Paksüt bir grup gazeteciye, Org. Başbuğ ile üç kez görüştüğünü söyledi: İlki Başbuğ’un komutanlığa seçilmesini tebrikti. İkinciyi hatırlamıyorum. Son olarak Kuzey Irak harekâtını tebriğe gittim. 4 martta Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda gerçekleşen 75 dakikalık görüşmeyi doğrulayan Org. Başbuğ da, “Ziyaret talebi ve amacı Şubat 2008’deki harekâta ilişkin kutlamaların iletilmesiyle sınırlı kalmıştır” dedi. “Ziyarete ilişkin bütün ayrıntıları yayınlayan kişiler hareketlerimi izletiyor” diyen Paksüt’ün izlenip izlenmediğini bilmiyoruz ama karargâhtaki buluşma haberinin kaynağı karargâhın içinden...

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ile 4 Mart tarihinde akşam 17.00’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda 1 saat 15 dakika süreyle görüşmesine ilişkin basın toplantısı yaptı.

Paksüt, Taraf’ın haberine ilişkin sorulara yanıt vermek yerine sınırlı sayıda gazeteciye açıklamalarda bulundu. ‘Dinleme’ iddialarını gündeme getirdiği Kavaklıdere Tenis Kulübü’nde yaptığı açıklamalar sırasında Paksüt’e eşi Ferda Paksüt eşlik etti. Anayasa Mahkemesi üyeliğinin ‘atama’ değil, üst düzey kamu görevlisi kimliğiyle 10. Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer’in ‘seçimi’ olduğunun altını çizen Paksüt şu açıklamaları yaptı:

HERKESLE ÇALIŞTIM • “NATO’daki görevim sırasında birçok siyasetçi ve askerî makamla çalıştım, dostluklar kurdum. 93-97 yılları arasında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün de aralarında bulunduğu birçok generalle dostluk kurdum.
Başbuğ ile NATO’da Tümgeneral rütbesiyle Türk Askerî Temsil Heyeti Başkanlığı görevini yürütürken 1995-1997 yılları arasında çalıştık. Saygı, sevgi çerçevesinde dostluk kurduk. 2002-2004’te Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği görevim sırasında uğradığım bombalı saldırının ardından ilk geçmiş olsun dileklerini iletenler arasında Başbuğ ve eşi vardı.

İKİNCİ GÖRÜŞME • Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildikten sonra da iki veya üç kez Başbuğ ile görüştüm. Birinci görüşme Başbuğ’un KKK’na seçildiğinde tebrik ziyareti niteliğinde idi. İkinci görüşmeyi hatırlamıyorum.

SEBEBİ ZİYARETİM • Sayın Başbuğ ile üçüncü görüşmem ise (4 Mart) TSK’nin Irak’ın kuzeyine yönelik başlattığı harekâtın bitirilmesinden birkaç gün sonra gerçekleştirildi. Başbuğ’a bu son ziyaretimi harekâtın başarısından dolayı tebrik ve 27 askerin şehit olmasından dolayı başsağlığı ziyareti kapsamında gerçekleştirdim.

BENİ İZLETİYORLAR • Öğleden sonra gittiğimi hatırlıyorum ama tam zamanını hatırlayamıyorum. Ziyaretimin girişini, çıkışını ve ziyarete ilişkin bütün ayrıntıları, üç ay sonra gazetede yayınlayan, yayınlatan kişiler hareketlerimi izletiyor. Bu durum izlenme olayının bir kuruntu olmadığını gösteriyor.

TÜRBAN KONUŞULMADI • Görüşmenin yapıldığı zaman kapatma davasının bulunmadığının altını çiziyorum. Başörtüsü davası yeni açılmış olabilir. Konumuz bu değildi. Konunun bu olması kadar da yanlış bir şey olamaz.

BEN İSTEDİM • Kuzey Irak, bölgesel Kürt yönetimi ve bölgedeki deneyimlerimi iletmek, paylaşmak suretiyle bir görüşme oldu. Görüşme talebi benden geldi. Bir vatandaş olarak harekâtın başarısından dolayı takdirlerimi iletmek, harekatın zamansız bitirildiği yönündeki eleştirilerin de haksız olduğunu iletmek amacımdı. Bir kısım da özel ve ailevi konularda görüşüldü. Daha sonra sayın Başbuğ paşayla ne görüştüm, ne de konuştum.

KARARTMA YOK • Başbuğ ile görüşme sırasında komutanlık katının boşaltılıp kameraların kapatıldığına ilişkin bilgiler asılsızdır. Görüşmeye esrarengizlik katmak için bu ayrıntılar uydurulmuştur.

TSK-MAHKEME İLİŞKİSİ • Haberlerle TSK ile Anayasa Mahkemesi ilişkilendirilmeye çalışılmaktadır. Mahkeme ve TSK’nın ‘mahkemenin gündemindeki davalarla ilgili iletişim içerisinde olduğu’ ve ‘TSK’dan mahkemeye baskı geldiği’ iddiaları ilk değildir. Yüce Türk milletimizin de bunu sezdiğine inanıyorum. Maksatlı bir ima yapıldığı kesindir. Bu gibi çirkin imalarla devletimizin kurumlarının ve kurumlarda görev yapan kişilerin yıpratılmasının hangi amaçlara hizmet edeceğinin takdiri milletimize aittir.

MİLLETİM DEĞERLENDİRİR • Başbuğ ile görüşmemin ‘imalı bir şekilde’ bir gazetede yayınlanması millet tarafından gerektiği şekilde değerlendirilecektir, kuşku duymuyorum. ‘Hâkimler çok konuşmaz. Kararlarıyla konuşur’ sözü doğrudur. Ancak, normalde hâkimlere yönelik baskı ve kişilik haklarına yönelik olumsuz davranışlar da gösterilmez. Mahkememiz başörtüsü kararının ardından kurum olarak yıpratma kampanyasına maruz kaldı.”

MÜHİM GÖREVLERİN ADAMI: OSMAN PAKSÜT • Temmuz 2005’te Helsinki Büyükelçiliği görevinde olan Osman Paksüt, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından “Üst düzey yönetici” kontenjanından Anayasa Mahkemesi asil üyeliğine getirildi. “İzleniyorum” tartışmasıyla gündeme gelen Paksüt, tartışmalı 367 ve ‘türbana iptal’ gibi önemli kararların mimarları arasında yer aldı.

EN CESUR ÜYE • Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, hep öne çıkan isimlerden biri oldu. 1953’te Ankara’da doğan, 1974’te Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Paksüt, 1977’de kariyer yapacağı Dışişleri Bakanlığı’nı tercih etti. Türkiye’nin Tokyo, Lefkoşe (KKTC) Büyükelçiliklerinde ve Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile NATO Daimi temsilciliklerinde kâtip, başkâtip, müsteşar ve daimi temsilci yazmanı olarak çeşitli ‘dış’; AGİT Daire Başkanı, BM İşleri Genel Müdür Yardımcısı gibi ‘merkezi’ görevlerde bulundu. Paksüt, ardından Kasım 2002’de Bağdat Büyükelçisi, Kasım 2004’te de Helsinki Büyükelçisi oldu.

SEZER’İN TERCİHİ • Önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in öncelikli tercihi olarak temmuz 2005’te ‘Üst düzey yönetici’ kontenjanından Anayasa Mahkemesi asil üyeliğine seçildi. Paksüt, henüz daha iki yıllık mahkeme üyesi iken, 23 Ekim 2007’de Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği’ne seçildi.

KARARLARIN MİMARI • Paksüt, mahkeme üyeliği süresince önemli siyasi sonuçları olan ve halen de çok tartışılan davalarda, Sezer’in seçtiği diğer 7 üyeyle neredeyse blok halinde oy kullandı.

367 UCUBESİ • Eski siyasilerle ilgili Yüce Divan yargılamalarında da görev yapan Paksüt’ün katıldığı kararlar arasında cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasının iptaline ilişkin 1 Mayıs 2007 tarihli karar da var. Toplantı yeter sayısının 367 olması gerektiğine ilişkin bu karar Paksüt’le birlikte 9 üyenin oyuyla alınmış, karara Kılıç ile Sacit Adalı muhalif kalmıştı. Paksüt, mahkemenin iptal gerekçeleriyle yetinmeyip buna ‘Ek gerekçe’ de yazmıştı.

TÜRBANA İPTAL • Paksüt’ün imzasıyla katkı yaptığı diğer güncel karar ise üniversitelerde türbana özgürlük öngören anayasa değişikliklerinin iptali oldu. Bu karar da 9 oyla alındı, Püksüt gibi Sezer’in seçtiği diğer tüm üyeler de aynı yönde oy kullandı.

BİR BAŞKA CESARET • Paksüt, Anayasa Mahkemesi’nin dava dışı etkinliklerinde de gündeme gelmişti. Son konferansa çağrılmaması olay haline gelen DTP’yi bir önceki mahkeme yıldönümü konferansında protesto edenler arasında Paksüt’ün de adı geçmişti.

 

Taraf



Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,386 µs