En Sıcak Konular

Wall Street tiranları şimdi işsiz!

14 Haziran 2008 13:52 tsi
Amerikan tarihinin en ağır finansal krizi bir çok CEO'nun da başını yedi. Trilyon dolara hükmeden Wall Strett Tiranları şimdi işsiz. İşte Bakan Şimşek'in patronun da aralarında bulunduğu isimler:

YÜKSEK ZARAR İPLERİNİ ÇEKTİ!

Amerikan tarihinin en ağır finansal krizi bir çok CEO'nun başını yedi. Trilyon dolara hükmeden Wall Stret Tiranları şimdi işsiz. İşte Bakan Şimşek'in patronun da aralarında bulunduğu isimler: 

En son ayrılanlardan Ken Thompson mayıs başına kadar ABD'nin ilk beş büyük bankasından biri olan Wachovia'nın başındaydı.

En taze örnek ise Lehman Brothers'ın CEO'su Erin Callan oldu.

Referana Gazetesi yazarı Servet Yıldırım, bir zamanların kralı olan, ancak şimdi işsiz kalan o CEO'ların trajik hikayelerini yazdı:

Ken Thompson mayıs başına kadar ABD'nin ilk beş büyük bankasından biri olan Wachovia'nın başındaydı. Mayıs ayında emekliliğini istedi. Artık yaşı geldiği ve bir köşeye çekilip çiçek yetiştirmek, torunlarıyla ilgilenmek ya da gitmediği yerleri gezip görmek için emekli olmadı. Herkes biliyordu ki bankanın yönetim kurulu peşpeşe gelen hayal kırıklıklarından sonra Thompson'dan ayrılmasını istediler. Yani finansal krizin faturası ona kesildi. Bence fatura için doğru adresti.
 
Batırmanın faturası

 James Cayne ile Alan Schwartz'ın hikayeleri ise daha farklı. Cayne ABD'nin önde gelen yatırım bankası Bear Sterns'in başkanı, Schwartz ise CEO'suydu. Onların bankaları battığı için birkaç ay önce işsiz kaldılar. Batan bankaları ABD Merkez Bankası'nın (FED) araya girmesiyle JP Morgan Chase'in eline geçti. Sizin anlayacağınız bir zamanların yıldız bankacısı olan bu ikili teknik olarak işten atılmadılar ama fiiliyatta iş arayan bankacı pozisyonuna düştüler. Banka batırmanın faturasını ödediler.

En taze örnek ise Erin Callan ve Joseph Gregory oldu. Bayan Callan ve Bay Gregory son günlerde ulusrarası medyada sürekli adı geçen, ABD'nin dev ama sorunlu yatırım bankası Lehman Brothers'da çalışıyorlar. Biri CFO ve diğeri ise COO'ydu. Şirket bir çeyrekte 3 milyar dolar gibi muazzam bir zarar açıklayınca her ikisi de geçen hafta görevlerinden alındı. Lehman Brothers'ın ayakta kalmayı başarıp başaramayacağı henüz bilinmiyor ama yerlerine yeni umutlarla yeni atamalar yapıldı.
 
Yüksek zarar ipi çekti

Liste uzun ama galiba bu listedekilerin en ünlüleri Charles Prince ve Stanley O'neal'dı. Prince adı "Prens"ti ama o bir kraldı, Citigroup'un kralıydı. Dünya devinin hem başkanlığını hem de CEO'luğunu yürütüyordu. Ama bankada işler yolunda yürümemeye başladı. Citigroup muazzam boyutta zarar yazmaya başlayınca Prince'e Ekim 2007'de yol göründü. Stanley O'neal ise bir zamanlar bizim devlet bakanı Mehmet Şimşek'in patronuydu. Beklenmedik şekilde istifa ettiği, daha doğrusu etmek zorunda bırakıldığı 2007 Ekim ayına kadar ünlü yatırım bankası Merrill Lynch'in hem başkanlığını hem de CEO'luğunu yapıyordu.

O da Prince gibi çok ama çok güçlü bir adamdı ama çalıştığı kurumun üstlendiği aşırı riskler bir bir gerçek oldu ve milyarlarca dolarlık zararlar yazılmaya başlandı. Bankanın yönetim kurulu da kararını verdi: Bu zor durumdan çıkabilmek için öncelikle liderlikte bir değişim gerekiyordu. Zoe Cruz ise bir başka devin, yatırım bankası Morgan Stanley'in eş başkanıydı. Yunanca bir kelime olan "Zoe"nin anlamı hayattı ama onun yönetiminde Morgan Stanley'in az daha hayatı sona eriyordu. Subprime krizinin başını yediği bankacılar arasında yer aldı.
 
Risk iştahına dikkat

Listeyi uzatmak mümkün. Hepsi bir zamanların dokunulmazlarıydı, ancak şimdi "işten atılan bankacılar" olarak anılıyorlar. İyi zamanlarda gözü kara bir şekilde risk üstlenmenin bedelini kötü zamanlarda riskler gerçekleşmeye başladığında ödediler. Bugün aslında bilgisayarın başına bizim finans sistemimizle ilgili bir değerlendirme yazısı yazmak için oturmuştum ancak kendimi Amerikan finans sisteminin hikayesini yazar halde buldum. Aslında benzer hikayeler bundan yedi yıl öncesine kadar bizde de bolca vardı ama şimdi tekrar bir hatırlatma yapmanın zamanıdır. Neymiş, bilanço büyütmek uğruna aşırı risk üstlenmek bugün bankacıları kral ve bankaları kâr odakları haline getirebilir ancak ileride riskler gerçekleştiğinde bugün gözü kara ve de riske iştahlı olanları zor günler bekler.

Referans



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs